spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

„Destinul unei artiste” pe simezele Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad

- Advertisement -

VERNISAJ Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, acum la început de an, vã propune spre vizionare o extrem de interesantã expozitie de artã plasticã, organizatã sub genericul „Destinul unui artist” – Viorica Rodica Bãlan. Pictura artistei este una care dã în permanentã senzatia de prospetime si modernism, dar în acelasi timp se detaseazã prin caracterul decorativ, ilustrând astfel talentul de desenator si colorist al artistei. Este o expozitie care meritã a fi vãzutã, având posibilitatea de a cunoaste un adevãrat artist care a reusit sã creeze, în conditii de multe ori vitrege. Vernisajul va avea loc sâmbãtã, 25 ianuarie, ora 11.00, la sediul central al Muzeului, sala „Vasile Palade”. Prezintã criticul de artã Elena Ivona Aramã si prof. univ. dr. Alisa Donose Pisicã

Autoarea lucrãrilor, desi a plecat de ceva timp din aceastã lume, si-a exprimat încã din timpul vietii, dorinta ca o parte din lucrãrile ei sã fie donate unor muzee. Asa se face cã, la ora actualã, picturi semnate de ea se gãsesc în muzeul din Botosani, la Complexul National Moldova Iasi si, începând din anul 2019, la Muzeul din Bârlad. Spirit profund, atât ca artist, cât si ca om, pictorita a înteles cã muzeul este printre putinele institutii care poate asigura posteritatea unui artist.

Viorica Rodica Bãlan s-a nãscut la 4 decembrie 1918 la Iasi în familia unor renumiti medici ieseni. A urmat Scoala primarã la Iasi, iar mai apoi Liceul Notre Dame de Sion. Dupã teminarea liceului s-a înscris la Universitatea Mihãileanã, Facultatea de Litere si Filologie, sectiunea francezã si arheologie. Dupã terminarea acestor studii, a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din capitala Moldovei, sectia picturã. A absolvit cea de-a doua facultate în anul 1947 cu mentiunea Cum Laude. Din acel moment pânã la sfârsitul vietii s-a dedicat, fãrã rezerve, artelor frumoase.

Din nefericire, a avut un destin complicat, una din cauze fiind legatã de „originea nesãnãtoasã”, în viziunea mai marilor regimului comunist instaurat în acei ani. A fost obligatã, în mai multe rânduri, sã schimbe diverse locuri de muncã, pânã în 1963 când a devenit profesor titular la Scoala Popularã de Artã din Iasi. „Cu toate greutãtile si piedicile întâmpinate, a continuat sã facã ceea ce îi plãcea cu adevãrat: sã picteze, bucuriile existentei fiind imortalizate în lucrãri reprezentând peisaje montane, marine, urbane, naturi statice, portrete, autoportrete, multe dintre ele rãmânând însã necunoscute publicului, asa cum sunt si lucãrile donate muzeului nostru”, a precizat organizatorul acestei inedite expozitii, dr. Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Intrarea este liberã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.