Adoptarea unui copil abandonat la stat a devenit, potrivit reglementarilor actuale, o incercare adesea de netrecut. Si asta nu pentru ca nu ar fi copii fara familie, ci pentru ca timpul de asteptare e unul enorm pentru cei care isi doresc un copil. Birocratia duce de multe ori la renuntari, pentru ca cei mici devin deja mari si nimeni nu-i mai vrea atunci. Doi soti au asteptat un an pina au ajuns parinti adoptivi, desi au acceptat un copil indiferent de etnie. Orice pretentie suplimentara dubleaza sau chiar tripleaza durata. Un copil mare nu mai este insa dorit de nimeni pentru infiere. Urmarea: distrugerea unor destine fragede, care ar fi putut avea parte de o viata normala, in sinul unei familii. S-ar putea totusi indrepta lucrurile?
Luca este un baietel norocos: a fost adoptat in urma cu aproape un an de catre o familie care il iubeste enorm. Abia implinise o luna de viata. Parintii sai adoptivi se aflau pe lista de asteptare de aproape un an. Acum vor sa adopte si o fetita.
Nu toti copiii abandonati sint la fel de norocosi. Zeci de copii din sistemul social de protectie au pierdut sansa de a fi adoptati din cauza legislatiei din domeniu. Desi exista multe cupluri care si-au exprimat dorinta de a adopta un copil, majoritatea vor un bebelus. Si asta pentru a putea fi prezenti la toate momentele importante din viata acestuia, dar si pentru a-i transmite integral, daca nu mostenirea genetica, macar cea culturala. Din pacate, procedura prin care un copil este declarat adoptabil deseori dureaza foarte mult, timp in care copilul creste si, din cauza asta, sansele sale de a fi adoptat scad dramatic.
Schimbarile care vor fi aplicate din acest an in domeniul adoptiilor ar putea scurta procedura de declarare a statutului de parinte adoptiv, crescind astfel sansele copiilor de a avea o familie care sa-i vrea.
Uneori parintii se ascund
Desi in centrele de plasament din Iasi si la asistentii maternali exista sute de copii abandonati de parinti, foarte putini dintre acestia pot fi adoptati. In momentul de fata, doar pentru zece copii se pot deschide procedurile de adoptie, fiind declarati copii adoptabili. Durata unei adoptii in Iasi depinde de statutul copilului. Daca minorul este deja declarat adoptabil si se potriveste cu o familie care detine atestat de familie adoptatoare, atunci procedura dureaza cel mult citeva luni. Din pacate insa, foarte putini dintre copiii aflati in sistemul social de protectie pot fi declarati adoptabili. Acest lucru presupune obligatoriu acordul scris al parintilor naturali.
„Au fost cazuri in care procedura de declarare a unui copil adoptabil a durat si citiva ani. In astfel de cazuri, trebuie facute evaluari ale familiei naturale, inclusiv ale rudelor care ar avea posibilitatea de a lua copilul. Se incearca diferite variante de a pastra copilul in familia naturala, chiar si cazarea lui cu tot cu mama intr-un centru maternal, unde poate sta si pina la un an. Parintii sint consiliati pentru a-si asuma responsabilitatea pentru propriul copil. Daca totusi vor sa renunte la copil, atunci este nevoie de acordul lor in scris pentru ca acesta sa fie declarat adoptabil”, a precizat Manuela Amariei, sefa compartimentului de adoptii din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi.
Reprezentantii DGASPC spun ca acordul parintilor naturali este obligatoriu, indiferent daca acestia sint in tara sau nu. Astfel, multe adoptii au fost aminate pentru ca parintii au fost gasiti extrem de greu ori chiar s-au ascuns de autoritati. De asemenea, o alta categorie de parinti prefera sa-si lase copiii in centre de plasament pentru o anumita perioada de timp, in speranta ca la un moment dat vor avea resurse financiare suficiente pentru a-i creste asa cum trebuie. De multe ori insa uita de ei si trec ani fara sa mai dea un semn de viata. Copiii ramin astfel blocati in sistemul de protectie fara sansa de a creste intr-o familie iubitoare.
La inceputul acestui an s-au facut mai multe modificari si completari la legea adoptiilor. Una dintre cele mai importante: vor putea fi declarati adoptabili copiii aflati in sistemul de protectie fata de care parintii n-au manifestat interes timp de un an.
„E urita asteptarea, nu mai ai rabdare la un moment dat”
Emilia si Petrica Costea sint o familie norocoasa. Cei doi au avut sansa de a adopta un baietel la mai putin de un an de la depunerea dosarului in acest sens. Sansa lor a fost faptul ca nu au avut pretentii in ceea ce priveste etnia copilului. Desi blond cu ochi albastri, Luca este de etnie roma.
Emilia si Petrica au incercat multi ani sa aiba propriul copil, insa probleme medicale au impiedicat acest lucru. Dupa doua sarcini pierdute si complicatii medicale din cauza acestora cei doi tineri au inceput sa se gindeasca la adoptie inca din 2007. Au mai aminat insa momentul in speranta ca totusi in familia lor se va intimpla un miracol. Miracolul a intirziat insa, si in vara anului 2009 tinara familie a depus prima cerere pentru adoptie la DGASPC.
Au urmat saptamini intregi de evaluari din partea DGASPC, cursuri pentru parinti, acte legalizate, scrisori de recomandare, teste psihologice pentru a se stabili daca indeplinesc toate conditiile pentru a fi parinti. Au trecut cu brio toate testele si evaluarile, insa a inceput asteptarea. In cerere precizasera doar ca isi doresc un baietel nou-nascut sanatos.
„E urita asteptarea, nu mai ai rabdare la un moment dat. Noi sunam cel putin o data pe saptamina la DGASPC, sa intrebam daca n-a aparut baietelul nostru. Pe masura ce trecea timpul, am spus ca nici nu mai e neaparat nevoie sa fie baietel, am fi fost fericiti si cu o fetita. Am fost norocosi insa si, la aproape un an dupa ce am depus cererea de adoptie, am primit telefonul pe care il asteptam. L-am indragit pe Luca din momentul in care l-am vazut prima data, intr-o fotografie. Dupa o saptamina l-am si luat acasa, era nascut de abia o luna”, a povestit Emilia.
Baietelul fusese abandonat in maternitate de catre mama sa. Aceasta a fost chemata la tribunal si aici si-a dat acordul pentru adoptie fara probleme. „Stiu de multe familii care au vrut sa adopte copii, insa au renuntat din cauza ca dureaza atit de mult. E pacat ca nu-s copiii adoptabili de mici, pentru ca dupa ce implinesc trei ani nu prea ii mai vrea nimeni. Sint multi copii sarmani, insa nu toti pot fi adoptati”, a spus si tinarul tata.
Vor sa infieze si o fetita
Luca s-a incadrat perfect in noua sa familie si, in ciuda faptului ca nici n-a implinit un an, deja a inceput sa vorbeasca, spunind „mama” chiar de la trei luni. „Nici nu mai vrea sa doarma in patut. Vine in pat si se urca pe mama lui. Acolo vrea sa doarma. E foarte energic, insa e cuminte, noaptea doarme fara sa se trezeasca. Noi am mai vazut niste copii pe care am vrut sa-i luam inainte de a depune cererea de adoptie. Avem vecini in sat care stau 12 intr-o casa, insa n-au vrut sa dea copilul ca sa nu piarda alocatia”, a mai completat Petrica.
Cei doi parinti au venit de la Motca in Iasi pentru a lua ultima hirtie care certifica faptul ca au un copil. „Azi s-a dat sentinta definitiva si irevocabila prin care Luca devine copilul nostru. Mama lui naturala a avut citeva saptamini la dispozitie sa se razgindeasca, insa n-a facut asta. Dupa aproape doi ani de la depunerea cererii de adoptie, Luca este oficial al nostru”, a mai adaugat tinarul tata.
Fericiti in postura de parinti, cei doi tineri au depus deja o noua cerere de adoptie. De data asta vor sa-i aduca lui Luca o surioara. „Vrem tot un bebelus sau macar sa fie mai mica decit Luca. Sa aiba el grija de sora lui cind vor fi mari. Poate nu ne oprim doar la doi copii. Sint atitia care au nevoie de o familie si atit timp cit vom avea cu ce sa-i crestem noi ne dorim o familie numeroasa”, a precizat Emilia.
Patru copii au putut fi adoptati in acest an
Anul trecut s-a inregistrat cel mai mare numar de familii care au obtinut atestatul de familie adoptatoare. La fel ca si statutul de copil adoptabil, atestatul este valabil doar un singur an. Astfel, dupa ce in 2009 fusesera atestate doar 29 de familii adoptatoare, numarul acestora a crescut pina la 75 in urmatorul an.
De asemenea, in 2009 au fost 16 copii pentru care s-a deschis procedura de adoptie si pentru zece copii s-a realizat si incuviintarea adoptiei. Numarul lor a crescut in urmatorul an, cind s-a deschis procedura de adoptie, adica au fost declarati adoptabili 45 de copii. S-au realizat anul trecut 29 de adoptii.
De la inceputul acestui an au fost atestate 13 familii adoptatoare, s-a deschis procedura de adoptie pentru 10 copii si s-a realizat adoptia pentru 4 copii.
–––
Noua legislatie ar putea debloca situatia: Nu te interesezi un an de copil, il pierzi
La inceputul acestui an s-au facut mai multe modificari si completari la legea adoptiilor, pe care Guvernul le-a si aprobat pe data de 9 martie. Noile reglementari legislative sint menite sa simplifice procesul prin care copilul este declarat adoptabil. Astfel, copiii cu parinti necunoscuti vor putea fi declarati adoptabili dupa 30 de zile
de la emiterea certificatului de nastere.
„In alte tari criteriile pentru adoptii sint chiar mai stricte decit la noi, probabil si din cauza faptului ca nu sint atit de multi copii in sistemul de protectie. Noi speram ca in momentul in care se vor aplica noile reglementari perioada de asteptare pentru a primi un copil nu va fi mai mare de un an. Oricum, se va clarifica modul de declarare a unui copil adoptabil. In momentul in care se realizeaza o adoptie, ea nu mai poate fi desfacuta. Familia adoptiva este o familie sigura si definitiva”, a mai spus Manuela Amariei, de la DGASPC.
Insa unul dintre cele mai importante puncte este acela in care se precizeaza ca vor putea fi declarati adoptabili copiii aflati in sistemul de protectie fata de care parintii n-au manifestat interes timp de un an.
DGASPC trebuie sa constate foarte clar ca timp de un an nu a existat nici o legatura intre copil si familia biologica si ca nu exista posibilitati de reintegrare.