Am vãzut ieri reactiile mai multor domni onorabili în emisiuni serioase si „echidistante”, difuzate pe televiziunile nationale, pe tema explorãrii si exploatãrii gazelor de sist. În esentã, se vorbeste despre faptul cã lãsând Chevronul sã exploateze gaze de sist în România, ne asigurãm independenta energeticã si scãpãm de blestemul rusesc. Eu nu sunt specialist, dar sunt convins cã numele Ilie Serbãnescu reprezintã o autoritate în România, în domeniu. De aceea, rog toti analistii, toti postacii, toti PR-istii Chevron sã citeascã cu atentie opinia de mai jos si sã termine cu aceastã tâmpenie cu „independenta energeticã”.
Jurnalul/ Ilie Serbanescu: Diversiunile dlui Ponta pe tema gazelor de sist
Într-o emisiune televizatã, prim-ministrul Ponta a spus, pentru a-l cita cât mai exact, cã este de acord cu exploatarea gazelor de sist dacã explorãrile în curs de derulare dovedesc existenta acestora si sunt respectate „standardele europene de mediu”, adãugând fãrã ezitãri argumentul cã doreste independenta energeticã a tãrii si sã nu se mai importe gaze rusesti scumpe. Problemele de mediu au fost expediate cu afirmatia cã deocamdatã se fac doar explorãri, iar problema economicã a fost pur si simplu ignoratã. Dl Ponta nu a spus mai multe, dar rareori mi-a fost dat sã aud atâtea diversiuni aglomerate într-o atât de scurtã perioadã de timp!
1. Contractele încheiate cu Chevron pentru perimetrele din zona Bârlad si din zona litoralului sudic sunt contracte tip care, dupã cum le aratã si numele, sunt de explorare, dezvoltare si exploatare. Asa cã, dacã Chevron obtine avizele pentru contractele încheiate si descoperã, indiferent dupã cîti ani, gaze de sist valorificabile în zonele respective, trece la exploatarea lor fãrã alte avize speciale.
2. Aceleasi contracte sunt contracte de redeventã. Statul român se alege cu o redeventã în bani (nu discutãm aici nivelul acesteia si alte aspecte conexe), dar nu cu gaze! Dacã va dori sã foloseascã gazele exploatate de Chevron, România va trebui sã le cumpere de la Chevron. Cum s-ar spune, sã-si cumpere propriile gaze!
3. Fiind vorba de gaze exploatate de la mari adâncimi, pretul va fi deosebit de ridicat, oricum mai ridicat decât cel al gazelor zise „conventionale” ce vin în zonã din Rusia.
4. Admitând însã cã pretul ar fi totusi mai mic decât cel al gazelor din Rusia, sã fi uitat dl Ponta cã România este în UE si cã vrea ca aceasta sã fie în continuare în UE?! La data la care vor ajunge sã fie exploatate, gazele din România, potrivit liberalizãrii preturilor în energie impusã de la Bruxelles si asumatã integral de prim-ministrul Ponta, vor fi livrate pe piatã la nivelul pretului gazelor importate din Rusia si, în cazul în care vor fi exploatate cu costuri mai mici, Chevron va încasa renta diferentialã. Atentie, Chevron în calitate de producãtor si nu statul român în calitate de proprietar al resurselor sau poporul român în calitate de consumator!!! Românii vor cumpãra tot scump si nu cumva mai ieftin!
5. Si apoi, sã fi uitat dl Ponta tocmai ceea ce a semnat si anume cã, potrivit acelorasi reglementãri impuse de la Bruxelles, producãtorii pot în mod liber sã exporte gazele exploatate fãrã a fi obligati cu nimic sã le destineze consumului din România. Asa cum si OMV poate exporta acum în mod liber gazele românesti exploatate aici. Cã n-a fãcut-o pânã acum este doar pentru faptul cã nu a avut pe unde! A uitat însã dl Ponta cã tocmai dânsul a avizat adaptarea urgentã a conductei Arad-Szeged spre a permite nu numai importuri, dar si exporturi de gaze?! Cum vrea dl Ponta sã asigure independenta energeticã fatã de Rusia cu gaze a cãror exploatare si livrare n-o controleazã?!