Ambitiile politicienilor de a-i schimba din functiile de conducere ale institutiilor publice pe adversarii lor politici ne costa miliarde de lei. Cei mai multi dintre cei care isi pierd scaunele de sef prin acest mod dau in judecata institutia si de cele mai multe ori castiga fara probleme procesele. Cum institutiile sunt bugetare, de regula despagubirile sunt platite din bani publici, adica din banii contribuabililor. Cel mai cunoscut caz de acest fel este al lui Stelian Aivancesei, fost angajat al Spitalului Judetean, care a castigat pana acum cinci procese impotriva spitalului precum si cateva sute de mii de lei despagubiri.
Managerul Spitalului Judetean nu mai vrea sa se ajunga la un nou razboi in instanta intre unitatea medicala pe care o conduce si juristul Stelian Aivancesei. Acesta considera ca spitalul a pierdut prea multi bani din cauza unor ambitii si sustine ca pe perioada cat va fi manager nu va intra in conflict cu Stelian Aivancesei, atata timp cat acesta isi va indeplini corect atributiile de serviciu. Recent, fostul sef al Serviciului RUNOS din cadrul Spitalului Judetean, concediat pentru a cincia oara din functia pe care a ocupat-o in aceasta unitate medicala, a castigat la Curtea de Apel Suceava dreptul de a reveni pe postul de sef al serviciului Resurse Umane.
„Trebuie sa reinfiintez postul, nu am ce face daca este decizia instantei. Eu nu am de gand sa ma opun hotararii judecatoresti si nici sa intru in conflict cu Aivancesei. Daca el o sa-si faca treaba in functia lui, nu am nimic cu el. La mine nu merge cu influente, eu nu aplec urechea la ce spune unul sau altul. Cine isi face treaba la locul de munca, nu-i fac nicio problema, suntem cei mai buni colegi”, a declarat Gheoghe Damian, managerul Spitalului Judetean.
Unitatea medicala trebuie sa ii restituie fostului sef de la Resurse Umane salariile pe care acesta le-ar fi incasat in perioada de la concediere pana in momentul reangajarii.
„Obliga intimatul sa plateasca contestatorului o despagubire egala cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data concedierii pana la data reintegrarii efective”, se arata in hotararea Curtii de Apel Suceava privind repunerea in drepturi a lui Stelian Aivanesei.
De aceasta data, la procesul din februarie, magistratii au respins cererea juristului Aivancesei de a primi de la spital despagubiri morale. Insa, in procese anterioare castigate de acesta a obtinut si daune morale, sumele platite de spital ca salarii pe perioadele in care a fost concediat abuziv si despagubirile morale insumand miliarde de lei vechi. Chiar in aceasta situatie, directorii spitalului nu s-au oprit din concedieri, lasandu-l de cinci ori fara loc de munca pe fostul angajat, chiar daca aceasta practica a pus la cheltuieli mari bugetul spitalului.
Pentru ca nu exista legislatie care sa-l oblige pe cel ce a luat masura abuziva sa plateasca din propriul buzunar cheltuielile ce decurg din astfel de concedieri, plata se face din banul public.
Vinovatii nu platesc pentru deciziile care atenteaza la buzunarul public
Si nu este singurul exemplu de acest gen. Zeci de directori inlocuiti pe criterii politice au facut pasul spre instanta si au castigat procesele, fiindu-le restituite salariile pe perioadele in care si-au pierdut posturile. Astfel statul a platit in acelasi timp, la aceeasi institutie, cate doi directori. Un exemplu binecunoscut este cel al directorului de la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri, Geanina Pintilii. Acesteia, Consiliul Judetean are sa ii restituie peste doua miliarde de lei vechi in urma concedierii sale, bani de salarii, dar si daune morale. Cei care au hotarat concedierea directoarei, fara ca decizia sa se fi dat cu respectarea legii, nu platesc insa nimic, nota de plata venind la bugetul la care contribuie fiecare dintre noi.