spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Desi populatia a scazut, numarul persoanelor cu handicap se mentine: 4% dintre adultii ieseni au certificat de handicap

- Advertisement -

Controalele sustinute au reusit sa mai scada sumele platite ca indemnizatii, dupa ce multe persoane au fost trecute de la gradul II la gradul III.
Scandalurile din ultimii doi ani, controalele si amenintarile venite de la Bucuresti n-au reusit sa schimbe numarul de persoane cu handicap din judetul Iasi. Daca in aprilie 2010 erau inregistrate 23.543 persoane adulte cu handicap in judetul Iasi, numarul acestora a ajuns la 23.481 in septembrie 2012. In acelasi timp insa, in interiorul sistemului se observa totusi „miscari de trupe”, peste 1.500 de persoane disparand de pe lista celor cu gradul II de handicap, care beneficiaza de o indemnizatie de 234 de lei lunar. Cei mai multi dintre ei se regasesc cu o treapta mai jos, in gradul III de handicap, cu o indemnizatie de doar 33,5 de lei si cu mult mai putine beneficii decat cei din gradele superioare. Conform datelor ultimului recensamant, in judet sunt aproximativ 720.000 persoane, dintre care in jur de 570 de mii de adulti. Astfel, 4% din populatia adulta a Iasului are un certificat de handicap, fata de numai 3,5%, cand populatia judetului depasea 800 de mii de locuitori. Desi la nivelul intregului judet numarul de persoane cu handicap pare sa se mentina, in unele comune numarul lor a crescut in ultimii doi ani. Primarii ne asigura totusi ca toti sunt cu adevarat bolnavi, desi recunosc ca unora nu prea au cum sa le „verifice” boala.

Numarul persoanelor cu handicap din judetul Iasi nu s-a schimbat foarte mult in ultimii doi ani, in ciuda schimbarilor petrecute in sistem si a controalelor dictate de la centru. Astfel, in primavara anului 2010 erau inregistrati la Iasi 23.543 de adulti cu diverse tipuri de handicap in toate cele trei grade. Numarul lor a scazut foarte putin la 23.481, cati se mai regasesc pe listele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi la jumatatea lunii septembrie a acestui an. Controalele au avut totusi un efect si anume au determinat foarte multe schimbari de grad. Fie oamenii s-au „insanatosit” peste noapte, fie n-au mai putut face rost de actele medicale necesare, statisticile arata ca peste 1.500 de persoane au pierdut gradul II de handicap, respectiv cel care le dadea dreptul la o indemnizatie de 234 de lei lunar. Aproape 1.300 de persoane in plus se regasesc insa in listele cu adulti cu gradul III de handicap, respectiv handicap mediu, cu indemnizatie de 33,5 lei. De asemenea, si la gradul I, cu indemnizatie de 293 de lei si dreptul de a avea asistent personal, numarul beneficiarilor a crescut cu aproape 200, de la 6.409, cati erau in 2010, pana la 6.599, cati se inregistreaza doi ani mai tarziu. „S-au mai facut controale in ultimii doi ani, s-a mai incercat descurajarea celor care exagerau anumite diagnostice. Se pare ca medicii specialisti au devenit mai responsabili in ceea ce priveste actele medicale pe care le semneaza. E adevarat ca numarul beneficiarilor nu a scazut foarte mult de la un an la altul, insa in cazul multora s-a schimbat gradul si acum beneficiaza de indemnizatii mai mici. In momentul de fata DGASPC Iasi plateste pentru indemnizatiile tuturor beneficiarilor suma de 6.500.000 de lei in fiecare luna, cu 1.700.000 de lei mai putin decat in urma cu doi ani. E o imbunatatire semnificativa a situatiei”, a declarat Ioan Ticu, director adjunct in cadrul DGASPC Iasi. De altfel, din aceasta toamna sistemul de evaluare sufera o schimbare. Echipe de la DGASPC vor merge in mai multe localitati din judet pentru a face acolo evaluarea dosarelor persoanelor care doresc un grad de handicap. Daca in principal aceasta decizie a fost luata pentru a ajuta beneficiarii si a-i scuti de asteptarea timp de ore intregi la usa comisiei de evaluare, intalnirile din judet au si rolul de a face o noua triere a posibililor beneficiari de indemnizatii de handicap. „Vom incepe evaluarile in teritoriu de la jumatatea lunii noiembrie si in cadrul acestor intalniri vom chema si asistentii sociali din comunele de unde vin cei care solicita grad de handicap. Asa vom avea ocazia sa verificam daca problemele prezentate de acestia sunt reale sau nu. In mod normal asistentii sociali ar trebui sa cunoasca foarte bine situatia persoanelor care se afla in situatii de risc in zonele lor. Cu ajutorul lor vom avea o viziune mai buna asupra situatiei in ansamblu si vom putea lua decizii in cunostinta de cauza”, a mai spus Ticu.

Crestere de 50% la Baltati, in cazul persoanelor cu handicap de grad I

Pe de alta parte, desi la nivelul intregului judet statisticile nu arata mari schimbari in ultimii doi ani, exista cateva comune unde numarul de beneficiari ai indemnizatiilor de handicap a crescut. Printre acestea se numara comuna Baltati, unde locuiesc 4842 persoane. In 2010 in Baltati erau inregistrate 133 de persoane cu grad de handicap, 31 dintre ei avand gradul I cu insotitor. Numarul lor a crescut, ajungand in acest an la 145 de persoane cu handicap, dintre care 45 au gradul I cu insotitor. Primarul din localitate da asigurari insa ca toti cei care au grad de handicap sunt cu adevarat bolnavi. „Persoanele care trec de o anumita varsta si incep sa se imbolnaveasca se duc pe la comisii si daca au acte medicale de pe acolo noi le aprobam insotitor. Oricum, facem anchete sociale si verificam lucrurile pe care le spun oamenii. Nu-si permite nimeni sa umble cu masluiri. As fi absurd sa zic ca n-or fi incercat, dar nu prea le merge pentru ca noi ii verificam dupa ce ne aduc referatele. E adevarat totusi ca sunt unii cu boli greu de verificat. Daca are ceva la plamani parca eu ce pot sa fac?! Vad ca-i mai alb la fata si atat. Sunt sigur totusi ca ai nostri sunt reali toti. Cei mai multi sunt trecuti de varsta a treia”, spune Vasile Astefanei, primarul din Baltati. Mai problematica ar fi situatia salariilor pentru insotitorii persoanelor cu handicap. „Nu prea avem bani, nici pentru iluminatul public n-avem. Stam pe intuneric. Deocamdata insa salariile insotitorilor s-au dat, dar nu stim ce vom face de acum inainte”, a adaugat primarul.

Primar: „La cei cu gradul II e posibil sa fie ceva, pe aceia nu-i pot controla”

Numarul de persoane cu handicap a crescut si in comuna Butea. Daca in 2010 erau inregistrati 104 beneficiari ai indemnizatiilor de handicap, in 2012 numarul acestora a ajuns la 123. Si aici primarul garanteaza pentru oamenii din comuna lui. „E bolnava lumea, pe drept a crescut cifra. Daca au acte, inseamna ca sunt bolnavi, ca doar le iau de la medici. In cazul celor cu gradul I facem anchete sociale asa ca nu cred ca sunt probleme in dosare. La cei cu gradul II e posibil sa fie ceva, pe aceia nu-i pot controla. Oricum, nu le dam banii asa degeaba, facem anchete sociale la cei la care putem”, a declarat Gheorghe Milia, primarul din Butea. Ca si in cazul localitatii Baltati, s-au inmultit cazurile de dosar de handicap pe afectiuni mentale. De altfel, la nivelul intregului judet, cazurile de dosar pe boli mentale au crescut de la 4.021 cate erau in 2010 pana la 4.124 in acest an. „La afectiuni mentale se pot incadra conform criteriilor din lege oligofrenia si mai multe tipuri de demente. E posibil ca aici sa fi crescut numarul de bolnavi, sa se fi gasit o portita legala. Actele medicale sunt date de medicii din spital, noi doar le verificam. Nu consultam bolnavul”, a declarat dr. Radu Vrabie, seful comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC.

De asemenea, in ultimii doi ani a crescut si numarul persoanelor cu handicap fizic, respectiv de la 2.627, cate erau in 2010, pana la 3.492 in acest an. Cresteri au mai fost si la categoria persoanelor cu handicap asociat, respectiv de la 1.631 la 1.896. Pe de alta parte, o scadere semnificativa s-a inregistrat in cazul persoanelor cu handicap vizual. Statisticile DGASPC arata ca in 2010 existau la nivelul intregului judet 4.431 de persoane cu handicap vizual, numarul acestora scazand in ultimii doi ani pana la 3.870 de persoane care acum primesc indemnizatii de handicap pentru probleme oftalmologice.

„Au venit aici sa ceara handicap si cu diagnostic de vaginita sau dermatita”

In urma materialului publicat saptamana trecuta in Ziarul de Iasi, conducerea comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap a luat decizia ca persoanele care se prezinta la evaluare cu acte medicale semnate de dr. Dumitru Petraru sa fie trimise la o reevaluare la un alt medic. „In fiecare zi am peste 100 de persoane la usa, iar de la inceputul acestui an am facut deja 16.000 de dosare. E greu sa-i trimitem la reevaluari la alti medici, suntem acuzati ca-i dscriminam si am fost reclamat de mai multe ori la Colegiul Medicilor din cauza asta. Dar de data aceasta ii vom trimite la reevaluare pe cei care vin cu acte de la dr. Dumitru Petraru. E saracie si toti incearca sa-si faca dosar, poate primesc ceva. Au venit aici sa ceara handicap si cu diagnostic de vaginita sau dermatita”, a mai spus dr. Vrabie. In acelasi timp, conducerea DGASPC spune ca nu poate decide reevaluari oricand. „O persoana care vine cu dosar medical aici poate fi trimisa la reevaluare doar daca actele medicale nu sunt concludente. Daca dosarul e facut perfect si noi cerem alta parere, ni se spune ca facem discriminare. Pe de alta parte, pacientii ne spun ca la reevaluare sunt programati tarziu la medic si isi pierd indemnizatia in tot acest timp”, a precizat directorul adjunct al DGASPC.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.