spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

DESCOPERIRE LA POLOCIN: ÎNCÃ DOUÃ LOCUINTE DIN SEC. IV! (foto)

- Advertisement -

IMPORTANT SI UNICAT Abia au început cercetãrile arheologice din Tabãra Internationalã de la Polocin, cã au si iesit la ivealã primele descoperiri: încã douã locuinte si un cuptor, din sec. IV. Acestea au fost descoperite de studetii români si cei 12 studenti si elevi strãini din zece tãri! Arheologii de la Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad, coordonati de Mircea Mamalaucã, directorul muzeului bârlãdean, cautã aceste vestigii de peste douãzeci de ani. Locuintele vechi de peste 1.600 de ani au fost gãsite la câteva sute de metri distantã de cele douã necropole de sec. IV d. Ch., descoperite din 1994, de când au început cãutãrile la Polocin, punctul Islaz. Tabãra internationalã arheologicã este sponsorizatã an de an de Clubul “Rotary” din Bârlad, care deruleazã un proiect important împreunã cu Universitãtile “Al.I.Cuza” din Iasi si “Dunãrea de Jos” din Galati, fiind acum la cea de a VIII-a editie.

Arheologii de la Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad sunt extrem de încântati de descoperirile fãcute în doar douã zile de sãpãturi în Tabãra Internationalã de Arheologie de la Polocin. Au fost gãsite urme ale unor asezãri umane aferente  celor douã necropole descoperite tot de ei, în anii trecuti. Noile decoperiri constau în douã locuinte de  suprafatã si un cuptor, ce dateazã din secolul IV, specifice Culturii Suntana de Mures – Cerneahov. Acestea au fost scoase la “luminã” de cãtre grupul de elevi si studenti din tarã si strãinãtate coordonati de Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad. Cele douã locuinte se adaugã la celelalte cinci locuinte descoperite din 2013 încoace si care se aflã expuse la Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad.

Cultura Sântana de Mures – Cerneahov, prezentã importantã în judetul Vaslui

Din 1994 si pânã ieri, s-au  descoperit de cãtre arheologii bârlãdeni si cei care au fãcut aici sãpãturi 139 de morminte si sapte locuinte specifice Culturii Suntana de Mures – Cerneahov. “În 1994, sãpãturile arheologice de la Polocin au scos la ivealã 14 morminte, cinci de incineratie si nouã de înhumatie. Un an mai târziu, cercetãrile s-au extins. Au fost descoperite alte 21 de morminte si trei gropi, probabil ritualice. Majoritatea mormintelor erau ale unor adulti, trei dintre ele fiind ale unor copii cu vârsta foarte micã dupã cum arãtau resturile osteologice. Cercetãrile au continuat în spreanta cã vom gãsi si locuintele aferente cimitirului de sec. IV. Spre surprinderea noastrã, am gãsit o altã necropolã. În total au fost identificate 137 de morminte. Abia în 2013 am gãsit prima locuintã aferentã necopolelor si în cadrul cercetãrilor din aceastã varã se dorea descoperirea restului asezãrii umane. Am trasat trei sectiuni pentru identificarea asezãrii. Cele trei locuinte de suprafatã le-am descoperit în 2014, la aproximativ 400 de metri de necropole. Descoperirea ne aratã cã au existat comunitãti  în zona noastrã ce apartin Culturii Suntana de Mures. Cele mai multe descoperiri specifice Culturii Suntana de Mures  au fost fãcute în anii 70 – 80 în Bârlad, zona numitã Valea Seacã, sub coordonarea arheologului Vasile Palade. Aici a fost dezgropatã cea mai mare necropolã din Europa (547 morminte) si 45 de  locuinte. Cele douã locuinte descoperite acum sunt foarte importante deoarece ele vin în completarea descoperirilor din anii anteriori. Asezarea de la Polocin, prin informatiile oferite, vine în completarea descoperirilor realizate în urma cercetãrilor celor douã necropole de la Pogonesti – punctul <<La Movilã>> si de la Pogonesti – punctul <<Islaz>>. Apartine sec. IV si este foarte importantã, pentru cã sunt foarte putine cercetãri în tarã în urma cãrora sã fie descoperite atât asezarea, cât si necropola” , ne-a mai precizat Mircea Mamalaucã, directorul muzeului si un arhelog neobosit, care a lucrat varã de varã, de peste 20 de ani, pentru aceste descoperiri. Toate aceste descoperiri pot fi vãzute la Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad, unde au fost expuse într-un loc special, în cadrul expozitiei permanente.

Clubul Rotary Bârlad a pus umãrul, finantând tabãra arheologicã de la Polocin

Tabãra Internationalã de Arheologie Polocin din acest an – care este deja la cea de a VIII-a editie – este realizatã în cadrul unui proiect mai amplu, initiat de cãtre Clubul Rotary din Bârlad, cu sprijinul universitãtilor “Al. I. Cuza” din Iasi si “Dunãrea de Jos” din Galati, fiind coordonate, asa cum am spus, de prof. Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad. Tabãra arheologicã se bucurã anul acesta de prezenta a 12 elevi si studenti din zece tãri: Franta, Turcia, Israel, Taiwan, Egipt, Rusia, Italia, Spania, Polonia si România. Ca de obicei, membrii clubului Rotary Bârlad sponsorizeazã un elev din Bârlad, cu rezultate remarcabile la învãtãturã, anul acest fiind sponsorizat Marian Ciprian Bordeianu, de la Liceul “Mihai Eminescu” din Bârlad. Mai mentionãm cã toti elevii au ajuns în Tabãra de la Polocin, inclusiv cei patru asiatici din Turcia, Taiwam si Egipt, care au întârziat din cauza evenimentelor neplãcute din Turcia. Astãzi, elevii si studentii strãini vor merge sã viziteze capitala Moldovei – Iasi, unde membrii clubului Rotary le oferã vizite la Palatul Culturii, precum si la Universitatea “Al.I.Cuza” si la alte institutii culturale si religioase din Iasi, ca Teatrul “Vasile Alecsandri”, Opera Nationalã Iasi, Mitropolia Moldovei, Biserica “Trei Ierarhi” .

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.