spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Deschidere de an scolar cu ploaie de flori si bomboane (video)

- Advertisement -

ZBOR SI FLORI Elevii Scolii generale cu clasele I-VIII „General aviator inginer Gheorghe Negrescu” din comuna Fruntiseni au avut ieri o zi de deschidere a anului scolar la care nici nu visau. Pentru cã scoala lor a fost botezatã cu numele celui de al doilea pilot român din istoria aviatiei militare, Gheorghe Negrescu, nãscut la Fruntiseni în 1887, Flotila 95 aviatie Bacãu a fost prezentã la festivitate atât pe pământ cât si în aer. Douã avioane de mici dimensiuni au survolat cerul Fruntisenilor aruncând peste elevi si invitati cu flori si bomboane, spre deliciul celor mici, boboceii care îsi vor aminti toatã viata de prima lor zi de scoalã. Invitatii au fost cu totii de acord cã aceastã festivitate de deschidere de an scolar a fost cea mai frumoasã din tot judetul Vaslui, adresând felicitãri primarului Neculai Lupu (PRM) si sponsorilor acestei manifestãri, Fundatia „Av.erou Alexandru Serbãnescu” , comandor aviator (r) Gheorghe Stefan (fiu al Bârladului) si Flotilei 95 Aerianã Bacãu.

Ieri, peste satul Fruntiseni, centrul de comunã s-a pogorât din cer o ploaie de flori si bomboane. Nu s-a gândit Dumnezeu sã arunce cu ele peste elevii din acest sat, ci aviatorii Flotilei 95 Bacãu, care au marcat atât momentul deosebit de ieri la Scoala din Fruntiseni, cât si sufletele a peste 100 de elevi, care îsi vor aminti mult timp de 12 septembrie 2011. Scoala lor, cu clasele I – VIII, a primit denumirea de „General aviator inginer Gheorghe Negrescu”, denumire aprobatã de ISJ Vaslui încã din decembrie anul trecut. Pentru cã a dorit sã marcheze deschiderea anului scolar la aceastã unitate de învãtãmânt, în satul în care s-a nãscut generalul aviator Gheorghe Negrescu, în 1887, la initiativa primarului Neculai Lupu s-a raliat si comandorul aviator (r) Gherghe Stefan, care a plãtit un artist renumit, Gheorghe Alupoaie, sã sculpteze un bust al marelui aviator fruntestean, bust care a fost dezvelit ieri odatã cu manifestãrile prilejuite de deschiderea noului an scolar. Peste 100 de elevi cu cadrele didactice din aceastã scoalã au asistat la sosirea invitatilor: Aviatori ai Flotilei 95 Aerianã Bacãu, condusi de seful de stat major comandor Gabriel Rãducan, Corneliu Bichinet, vicepresedintele CJ Vaslui, Mihaela Cososchi, inspector general al ISJ Vaslui, prof.dr. Elena Monu, presedintele Academiei Bârlãdene, Eleonora Arbãnasu, presedinta Fundatiei „Erou aviator Alexandru Serbãnescu”, Daniel Olteanu, seful de cabinet al senatorului PNL Cristian David, prof. dr. Laurentiu Chiriac, directorul interimar al Muzeului „Stefan cel Mare” din Vaslui, precum si alti invitati din Bârlad, Vaslui, Bucuresti, Iasi si Bacãu. A fost dezvelit bustul generalului ing. aviator Gheorghe Negrescu, sculptat de artistul Gheorghe Alupoaie, prezent si el la festivitate, a fost lansatã cartea generalului Negrescu „Amintiri necenzurate” – manuscrisul acestei cãrti a fost salvat in extremis de la ghena de gunoi unde fusese aruncat – iar la finalul manifestãrilor, a avut loc partea cea mai frumoasã: douã avioane de mici dimensiuni au survolat scoala, pilotii aruncând cu flori si bomboane, spre deliciul copiilor si, în special, al elevilor de clasa I, care cu sigurantã îsi vor aminti aceastã primã zi de scoalã toatã viata lor.

Cine a fost aviatorul Gheorghe Negrescu?

Putini stiu cã initiatorul primei scoli pentru piloti militari a fost un civil, avocatul Mihail Cerchez, de fel din Bârlad, membru al baroului de avocati din Brãila. Dupã ce a vizitat mai multe tãri, īntre care si Franta, s-a reîntors în tarã cu un gând pe care l-a pus īn practicã. Si-a convins prietenii si cunoscutii si, la 20 noiembrie 1909, pune bazele unei societãti particulare cu un capital de 200.000 lei „având drept scop exploatarea locomotiunei aeriene sub toate formele”. Tot atunci fusese cumpãratã din Franta licenta avionului „Maurice Farman”, din care se construiserã īn atelierele societãtii patru bucãti pentru armatã. România devenea astfel a doua tarã din lume care fabrica avioane īn serie. Primii elevi ai scolii care s-a deschis īn primãvara anului 1911 pe aerodromul de la Chitila au fost: maiorul Macri, cãpitanul Fotache Ionescu, locotenetul Stelian Boiangiu si sublocotenentii Gheorghe Negrescu, Stefan Protopopescu si Nicolae Drutu, toti de la geniu. Dintre acestia doi au reusit sã obtinã brevet: Stefan Protopopescu la 9 iulie si Gheorghe Negrescu cu opt zile mai târziu. Fruntesteanul Gheorghe Negrescu (1887 – 1977) a participat alãturi de aviatorii Ștefan Protopopescu, George Valentin Bibescu, Nicu Capsa si Mircea Zorileanu la manevrele armatei române din anul 1911. Odatã cu intrarea României în rãzboi, la 15 august 1916, a îndeplinit printre primii misiuni temerare de recunoastere aerianã (mai bine de 20 de astfel de misiuni, în interiorul Bulgariei), fiind comandantul escadrilei “Farman 2”. În 1914 a obtinut diploma de inginer de aviatie, absolvind “Scoala Superioarã de Aeronauticã si Constructii Mecanice” din Paris. În cursul anului 1917, cãpitan aviator Gheorghe Negrescu, pentru o perioadã scurtã este numit sef al serviciului tehnic al Rezervatiei Generale al Aviatiei, cu sediul la Iasi. Mai târziu, în vara aceluiasi an, este mutat la Statul Major al Corpului 6 armatã, având misiunea de a tine legãtura cu aviatia, în special cu Corpul Aeronautic al Armatei a I-a, comandat de maiorul Andrei Popovici. Pentru activitatea desfãsuratã în cei doi ani de război( 1916- 1918), pilotul Gheorghe Negrescu a fost decorat cu ordinul national “Steaua României”, cu spade în grad de cavaler. Gheorghe Negrescu a murit la Bucuresti, în anul 1977, într-o totalã discretie, desi a fost al doilea pilot român care a obtinut brevetul pentru a pilota avioane militare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.