“Ies deputat, indiferent ce se întamplă”, spunea preşedintele PDL Vrancea, Alin Trăşculescu, în convorbirile cu denunţătorul său şi înregistrate de DNA chiar la Parlament. Trăşculescu afirma că are nevoie de bani de ajutor pentru campanie şi atribuirea contractului era meritul său. Influenţă la ministerul Dezvoltării, ameninţări la adresa părinţilor, sugerarea unei bune relaţii cu Consiliul Judeţean condus de Marian Oprişan sunt detaliile din referetul DNA prezentate de presa centrală
Deputatul Alin Trăşculescu încerca să obţină bani de la oamenii de afaceri care au obţinut contracte în Vrancea pentru finanţarea campaniei electorale. Potrivit stenogramelor publicate ieri de presa centrală, acesta era chiar disperat să obţină încă un mandat de deputat, după reiese din discuţiile care ar fi fost purtate cu Marian Valeriu Calotă, arestat în urmă cu două zile în acest dosar. Aici poate fi vorba de o confuzie, deoarece acesta este menţionat ca denunţător, în loc de intermediar pe circuitorul banilor. Alin Trăşculescu a fost denunţat de omul de afaceri bucureştean Mircea Vintilescu, care deţine o firmă de proiectări. “În momentul ăsta, eu mă duc că am treabă. Trebuie să mai ies deputat şi ies, indiferent ce se întamplă, dar acum am nevoie de ajutor. E important că aţi încasat. Nu mă duceţi cu mănuşi! Că nu sunt fraier”, spunea deputatul în convorbirile telefonice purtate chiar de la Palatul Parlamentului. Alin Trăşculescu îi punea interlocutorului că îi este dator în ceea ce priveşte atribuirea unui contract de lucrări publice. “Contractul este exclusiv 100% contribuţia mea. Eu am mare nevoie să mă ajutaţi în campania asta. Dacă nu puteţi, este ultima oară cand mai vorbesc despre chestia asta. E unul dintre cele mai mari şi singurul din ţară. Au stat mulţi la coadă pentru contractul ăla. Şi m-am luptat pentru chestia de am înnebunit”, spunea deputatul. “Eu m-am bătut pentru judeţ, nu pentru voi neapărat, pentru judeţul meu să aduc fonduri acolo, că aţi fost principalii beneficiari, e partea a doua”, accentua Trăşculescu. Parlamentarul sugera că ar fi avut influenţă chiar asupra directorului Direcţiei Programului de Dezvoltare a Infrastructurii din cadrul Ministerului Dezvoltării. Convorbirile nu sunt datate, însă se presupune că au fost purtate cand partidul său se afla la putere.
Ameninţări, recuperatori şi comisioane
În referatul procurorilor se arată că Marian Calotă, complicele deputatului, i-ar fi ameninţat pe părinţii oamenilor de afaceri cu controale ale unor instituţii, respectiv ANAF şi DIICOT. Mai mult, Alin Trăşculescu ar fi apelat şi la recuperatori pentru a obţine banii, ştiute fiind relaţiile sale cu unii reprezentanţi ai lumii interlope locale. Parlamentarul s-a ferit cu orice preţ să pună el însuşi mana pe suma de 50.000 de lei de la Mircea Vintilescu, înainte de a fi reţinut de DNA. De altfel, în ultima vreme, acesta se temea că ar putea fi interceptat şi îşi lua măsuri de precauţie, potrivit apropiaţilor săi. Potrivit unor înregistrări ambientale, Marian Calotă îi spunea denunţătorului: “No să-ţi ia, mă, nimic, decat la maşină. Dacă vrei să vorbeşti cu el, hai la maşină să numeri ăia, să-i pui acolo, după aia venim încoa’ şi vine şi el şi stă de vorbă cu tine. Altfel, el nu vine”. Ajunşi la restaurantul unde s-au dat bani, Alin Trăşculescu ar fi cerut să dea muzica mai tare pentru a împiedica o eventuală înregistrare. “Trăşculescu Alin a spus că nu ar fi pus problema să i se remită atat de repede banii, dacă nu ar fi avut nevoie urgentă de bani pentru campania electorală, care este în plină desfăşurare”, spun procurorii DNA în referat. “Pune-i în plic şi pune-mi-i în spate … Pune-i tu în spate!”, i-a spus Marian Calotă lui Mircea Vintilescu, după ce a numărat bani. După ce a plecat cu banii, Calotă a fost oprit în trafic de oamenii legii şi reţinut. Referatul conţine şi alte detalii importante despre dosarul lui Trăşculescu, care ar fi sugerat că are o relaţie bună cu Consiliul Judeţean Vrancea, condus de social-democratul Marian Oprişan, sau în care se vorbeşte despre comisioane. După cum se ştie, liderii PSD au făcut declaraţii prudente în cazul său, ceea ce arată că la mijloc ar putea fi unele relaţii subterane între fostul lider PDL şi Marian Oprişan. Deputatul PDL este cercetat de DNA pentru acuzaţiile de trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la spălare de bani. Alin Trăşculescu este acum la mana deputaţilor, după ce Ministerul Justiţiei a transmis Camerei Deputaţilor solicitarea DNA de arestare a acestuia. Tanărul politician a fost demis de la conducerea organizaţiei judeţene şi nu mai este de găsit în ultimele zile.
Zgonea îi sugerează lui Trăşculescu să demisioneze
Preşedintele Camerei Deputaţilor, social democratul Valeriu Zgonea, a anunţat că forul legislativ se va reuni săptămana viitoare, pe 20 noiembrie, de la ora 12.00, pentru a decide asupra solicitării de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PDL Alin Trăşculescu. Zgonea a precizat, după şedinţa Biroului Permanent al Camerei, că s-a decis ca până sâmbătă la prânz, Comisia juridică să îşi exprime punctul de vedere în legătură cu acest caz. Legat de caz, Zgonea a declarat că, dacă ar fi în locul deputatului Trăşculescu, şi-ar da demisia din Parlament, pentru a se pune la dispoziţia Justiţiei. „Dacă aş fi în locul domniei sale şi pentru a arăta că sunt nevinovat – pentru că plecăm de la prezumţia de nevinovăţie – aş folosi cea mai simplă metodă pe care o am în acest moment, aceea de a-mi depune demisia din funcţia de deputat şi a mă pune la dispoziţia organelor Justiţiei din România. Este o chestiune foarte simplă şi care ne-ar ajuta şi pe noi şi ar ajuta această instituţie – Parlamentul României – să devină mai respectată şi mai apreciată în rândul cetăţenilor. Este punctul meu de vedere”, a spus Zgonea.