spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Deputatul Dan Bordeianu, membru activ în comisia europeanã „Anti-mafie”

- Advertisement -

SÃRBÃTORIT Astãzi, pentru unul dintre parlamentarii de vazã ai judetului este o zi aparte. Nãscut pe data de 9 mai 1967, Dan Bordeianu si-a început activitatea ca deputat din partea PNL Vaslui în 2008, având la activ un mandat si jumãtate de parlamentar. În prezent, este vicepresedintele Comisiei pentru apãrare, ordine publicã si sigurantã nationalã. De profesie este jurist, posesor al unui master în stiinte penale si criminalisticã, precum si a unor cursuri postuniversitare în domeniul managementului informatiilor, securitãtii si apãrãrii nationale, relatilor internationale. A urmat si cursurile O.R.N.I.S.S. privind Managementul mãsurilor de securitate destinate protectiei informatiilor clasificate de tip NATO si UE. De asemenea, deputatul Dan Bordeianu si-a garnisit CV-ul profesional cu câteva cursuri în domeniul securitãtii si apãrãrii absolvite în strãinãtate: cursurile Colegiului de Apãrare NATO de la Roma si Bruxelles, precum si a seminarului personalizat destinat parlamentarilor din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall” de la Garmisch-Partenkirchen, Germania.

Desi, în ultima perioadã, deputatul Dan Bordeianu a fost o prezentã ceva mai discretã în peisajul politic vasluian, activitatea sa parlamentarã nu a fost mai putin intensã. Dimpotrivã, a cãlãtorit mult si a reprezentat Camera Deputatilor si Comisia pentru apãrare, ordine publicã si sigurantã nationalã în relatiile cu alte structuri parlamentare din statele membre UE în problema securitãtii si apãrãrii comune. Pe lângã activitatea obisnuitã din cadrul Comisiei de apãrare, ordine publicã si sigurantã nationalã care implicã analiza, dezbaterea si avizarea unor proiecte de legi care intereseazã domeniul securitãtii si apãrãrii nationale, deputatul Bordeaianu, în calitatea sa de vicepresedinte, asigurã reprezentarea acestei Comisii în raport cu structurile parlamentare similare din cadrul parlamentelor statelor membre UE sau ale statelor cu care România are încheiate acorduri în acest sens. Astfel, în aceastã sesiune legislativã, deputatul liberal a avut onoarea sã primeascã vizita domnului Vladis Zatlers, presedintele Comsiei pentru securitate nationalã din Parlamentul Republicii Letonia, precum si vizita delegatiei parlamentare georgiene conduse de domnul David Usupashvili, presedintele Parlamentului Georgiei. Primirea unor delegatii de ofiteri superiori si oficiali de rang înalt ai NATO, SUA, UE constituie activitãti obisnuite de reprezentare a Comsiei de apãrare, ordine publicã si sigurantã nationalã.

A reprezentat Parlamentul României la Bruxelles

Deplasãrile în strãinãtate pentru a participa la lucrãrile comisiilor de specialitate din Parlamentul European sau parlamentele statelor membre UE au o pondere destul de mare în economia de timp alocatã activitãtilor vicepresedintelui Comisiei de apãrare, ordine publicã si sigurantã nationalã. De exemplu, în luna martie, vicepresedintele Dan Bordeianu a efectuat o deplasare la Bruxelles pentru a reprezenta Parlamentul României la lucrãrile Comisiei pentru libertãti civile, justitie si afaceri interne (LIBE). Aceastã Comisie este responsabilã de majoritatea actelor legislative si de controlul democratic al politicilor legate de transformarea Uniunii Europene într-un spatiu de libertate, securitate si justitie. Aceste politici sunt strâns legate de punerea în aplicare a Cartei Drepturilor Fundamentale si de consolidarea cetãteniei europene. În sedinta Reuniunii Comune a Comisiei LIBE a Parlamentului European si parlamentelor nationale au fost analizate prioritãtile în domeniul libertãtilor civile, al justitiei si afacerilor interne. În aprilie, la Atena, s-a desfãsurat Conferinta interparlamentarã privind politica externã si de securitate comunã (PESC) si politica de securitate si apãrare comunã (PSAC), organizatã de Parlamentul elen, în contextul detinerii presedintiei Consiliului Uniunii Europene de cãtre aceastã tarã în primul semestru al anului 2014. Deputatul Dan Bordeainu a condus delegatia de parlamentari români care a contribuit la lucrãrile acestei conferinte interparlamentare. S-au dezbãtut teme referitoare la provocãrile de securitate în vecinãtatea sudicã a UE, prioritãtile curente în domeniile PESC si PSAC, Strategia europeanã pentru Securitate Maritimã, mobilizarea fortelor militare în cadrul PSAC si procesul de luare a deciziilor si bunele practici parlamentare. Participãrile la lucrãrile Comisiei CRIM de la Bruxelles, numitã si comisia „anti-mafie” a Parlamentului European, sunt deja o obisnuintã pentru deputatul Dan Bordeianu. Încã de la înfiintarea sa, aceastã comisie, la lucrãrile cãreia participã si parlamentari din parlamentele nationale ale statelor membre, si-a propus sã evalueze impactul pe care crima organizatã îl are asupra economiei si societãtii în Uniunea Europeanã si sã propunã mãsuri legislative pentru o abordare unitarã, coerentã si eficientã a luptei împotriva acestui flagel.

„Sã ne bucurãm cã suntem europeni”

Fiind 9 mai, zi cu triplã semnificatie istoricã pentru România si românii de pretutindeni, zi în care deputatul Dan Bordeianu a mai adãugat un an în buchetul vietii sale, de experientã parlamentarã, de întelepciune, l-am rugat sã ne adreseze câteva cuvinte: „Mã consider un om norocos, mãcar prin faptul cã-mi aniversez ziua de nastere într-o zi cu triplã semnificatie istoricã. Pe 9 mai 1877, aniversãm proclamarea Independentei de stat a României. Nu trebuie sã uitãm faptul cã, înaintasii nostri s-au luptat si s-au jertfit pentru apãrarea independentei si libertãtii nationale. Apoi, de 9 mai aniversãm încheierea celui de-al doilea rãzboi mondial. si în aceastã confruntare militarã care a mãcinat întreaga lume, multi români si-au pierdut vietile în teatrele de rãzboi pentru ca România sã arate precum este în granitele sale actuale. si, tot pe 9 mai, se sãrbãtoreste Ziua Europei. În aceastã zi, chiar dacã suntem în campanie electoralã pentru Parlamentul European, sã lãsãm un moment confruntarea politicã si sã meditãm la toate eforturile înaintasilor nostri, dar si a celor prezenti, pentru cã împreunã, politicieni, decidenti politici, oameni care nu sunt preocupati în mod special de politicã, cu totii, am fãcut posibilã o astfel de sãrbãtoare. Sã ne bucurãm cã suntem europeni, cã prietenii nostri din NATO sunt alãturi de noi si noi de ei, si fiecare sã încercãm sã promovãm binele. Doamne ajutã!”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.