spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Deputatul Bordeianu despre cauzele accidentului din Apuseni

- Advertisement -

Interviu cu deputatul Dan Bordeianu, vicepresedintele
Comisiei de apãrare, ordine publicã si sigurantã nationalã

Reporter: Sunteti unul dintre putinii parlamentari vasluieni care au avut functii de conducere la nivelul structurilor parlamentare. Vã rugãm sã ne împãrtãsiti câteva aspecte din activitatea dvs. ca vicepresedinte al Comisiei de apãrare, ordine publicã si sigurantã nationalã din Camera Deputatilor, care prezintã interes si pentru electoratul vasluian.

Dan Bordeianu: Cu sigurantã, analiza propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 92 din 1996 privind organizarea si functionarea Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), inclusã pe ordinea de zi a Comisiei noastre, este foarte disputatã, comentatã si în mass-media. Aceastã lege privind organizarea si functionarea STS a fost initiatã de un grup de parlamentari PSD la care s-au alãturat si alti colegi de la UNPR, PC si minoritãti. În ceea ce mã priveste, sunt de acord cu ideea de a avea un sistem integrat de localizare, identificare, monitorizare si interventie pentru salvarea victimelor în caz de situatii de urgentã. În acest sens, analizãm oportunitatea transferului Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgentã -112 în cadrul Ministerul Afacerilor Interne, care coordoneazã prin lege activitatea legatã de managementul situatiilor de urgentã. Aici este vorba de a reuni sub aceeasi cupolã ministerialã Inspectoratul General pentru Situatii de Urgentã – IGSU, Serviciul Mobil de Urgentã, Reanimare si Descarcerare – SMURD si Sistemul pentru Apeluri de Urgentã „112″.

Reporter: Pânã la urmã, ce veti face cu STS-ul? Îl veti transfera la Ministerul de Interne, la Parlament sau rãmâne sub coordonarea CSAT-ului?

Dan Bordeianu: În privinta transferului STS în integralitatea sa la MAI sau sub coordonarea Parlamentului, cum sunã ultima initiativã a premierului Ponta sustinutã si de Grupul minoritãtilor nationale, rãmâne sã analizãm cu atentie întrucât sunt o serie de acorduri interinstitutionale si internationale care pot afecta modul de functionare a sistemului de securitate nationalã în integralitatea sa. Nu trebuie sã ne primim, este vorba de servicii speciale… În legãturã cu acest aspect, doresc sã precizez faptul cã STS functioneazã sub coordonarea Consiliului Suprem de Apãrare a Tãrii (CSAT), dar se aflã sub control parlamentar. Noi, cei din Comisia de apãrare, ordine publicã si sigurantã nationalã, avem atributii legale, parlamentare pe linia controlului activitãtii STS. Trebuie sã vedem dacã este oportun ca Parlamentul sã-si subordoneze un serviciu special pe care îl controleazã deja.

Reporter: Domnule vicepresedinte, care este opinia dvs. fatã de modul în care au decurs operatiunile de salvare din Apuseni?

Dan Bordeianu: Personal, apreciez cã cei care au avut responsabilitãti politice pe linia managementului situatiilor de urgentã au plãtit deja cu functiile pentru modul în care au fost gestionate operatiunile de salvare. Rãmâne ca Parchetul Militar, dupã finalizarea cercetãrii penale, sã decidã care sunt persoanele vinovate de îndeplinirea defectuoasã a atributiilor de serviciu. În functie de legislatia existentã la momentul de respectiv, de procedurile de lucru proprii fiecãrei structuri ministeriale care avea separat sau integrat atributii pe linia localizãrii, recuperãrii si salvãrii victimelor din tragicul accident de aviatie, Parchetul Militar se va orienta si spre acele persoane responsabile, aflate pe traseul decizional sau operativ. Fiind o cercetare penalã în curs de desfãsurare, mã abtin de la alte comentarii.

Reporter: În afarã de controversele privind controlul asupra STS, ce alte prioritãti mai aveti la Comisia de apãrare, ordine publicã si sigurantã nationalã?

Dan Bordeianu: În aceastã sãptãmânã am fost implicat în primirea unor delegatii parlamentare din state prietene României cu care am avut discutii pe probleme de securitate si apãrare comunã. Este vorba despre vizita în România a domnului Valdis Zatlers, presedintele Comisiei pentru securitate nationalã din Parlamentul Republicii Letonia, vizita delegatiei parlamentare georgiene, conduse de domnul David Usupashvili, presedintele Parlamentului Georgiei, precum si discutii cu o delegatie de generali SUA privind parteneriatul strategic dintre tãrile noastre.

Reporter: Pentru electoratul vasluian, ce vesti aveti?

Dan Bordeianu: La nivelul conducerii PNL, suntem preocupati de componenta economicã a guvernãrii, în special pe mãsurile de reducere a taxelor si impozitelor. În acest sens, doresc sã mentionez introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial, care îsi propune scãderea fiscalitãtii pentru anumite grupe de venit, precum si stimularea consumului populatiei. De asemenea, dorim sã scãdem CAS cu 5 puncte procentuale la angajator pentru a stimula investitorii si crearea de noi locuri de muncã.

Reporter: Cât mai rãmâneti la guvernare?

Dan Bordeianu: Prin protocolul USL, am prevãzut o guvernare pânã în 2016, practic, cât tine un mandat parlamentar. În mãsura în care partenerii nostri de aliantã – premierul Ponta si PSD vor duce la îndeplinire propunerile legitime formulate de PNL pentru functia de viceprim-ministru, respectiv pentru ministerele Finantelor, Sãnãtãtii, Ecomomiei si Internelor, nu avem nicio problemã în continuarea guvernãrii pentru care, împreunã ca USL, am primit un vot masiv din partea cetãtenilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.