spot_img
spot_img
-3.3 C
Vaslui
14-ian.-2025

Deputatul bârlãdean dr. Tudor Ciuhodaru provoacã prezidentiabilii sã doneze sânge!

- Advertisement -

MÃSURI ANTICRIZÃ Dacã vedetele si politicienii din lumea întreagã se întrec în a se provoca la “aruncarea cu gãleata de apã si gheatã în cap” în scopuri caritabile, deputatul bârlãdean, medicul Tudor Ciuhodaru, provoacã pe numerosii prezidentiabili sã doneze sânge în aceastã perioadã criticã si sã sustinã patru mãsuri urgente ce trateazã cauzele lipsei de sânge din spitale. Ar fi un bun prilej pentru a ne arãta cã le pasã. Nu stim încã dacã vreun prezidentiabil va da curs provocãrii… pentru cã spre deosebire de gãleata cu gheatã în cap, donarea de sânge … doare!

Nu mai este un secret, în tarã este o crizã majorã de sânge, bolnavii grav din spitale neavând siguranta unui tratament adecvat în caz de urgentã medicalã care presupune transfuzia sanguinã. România are doar o medie de 1,7% donatori de sânge la întreaga populatie, în vreme ce un minim necesar ar fi de 2,5%, iar recomandarea Comisiei Europene este de 6%. Ne aflãm pe penultimul loc în Europa, devansând doar Albania, iar unul din trei români nu beneficiazã de sânge în situatii critice. Semnale de alarme au fost trase de medicii din centrele de transfuzii încã din 2012. Deputatul dr. Tudor Ciuhodaru, din Colegiul Bârlad, provoacã prezidentiabilii (toti cei care si-au anuntat candidatura pentru alegerile presedentiale din toamnã), sã doneze sânge si sã sustinã patru mãsuri urgente care trateazã cauzele lipsei acute de sânge din spitalele din România.

“Sper ca aceste mãsuri sã fie luate în considerare de puternicii zilei care nu ar trebui sã uite cã sângele nu are culoare politicã. România nu are stoc de sânge, nu are bancã de sânge, functioneazã de pe o zi pe alta, dar, desi se stia de aceastã situatie, mãsurile de corectie se lasã asteptate. Criza cronicã de sânge, acutizatã în aceste zile, poate fi solutionatã prin politici si în acest domeniu. Este lãudabil apelul ministerial dar fãrã mãsuri concrete care sã asigure un flux constant de donatori vom asista mereu la astfel de situatii. Solicitãm guvernantilor mãsuri urgente pentru tratatarea cauzelor crizei de sânge. Prima ar fi deblocarea posturilor din sistem. Cu un deficit de personal de aproape 40%, asa cum are Bârladul sau Vasluiul, este greu de crezut cã programul centrelor de transfuzii va putea fi prelungit sau cã se vor asigura conditii decente pentru rapiditatea recoltãrii. Nici nu se pune problema heirupismului centrelor de recoltare mobilã din moment ce se asigurã cu dificultãti majore personalul pentru un program pânã la ora 14.00. Raportat la cantitatea de sânge recoltatã într-un an, Centrul de Transfuzii Sanguine din Bârlad este clar deservit de foarte putine cadre. Declaratia fãcutã de domnul Cepoi la preluarea mandatului de ministru, cum cã a fost pregãtit actul normativ pentru deblocarea posturilor din Sãnãtate, a rãmas timp de doi ani o simplã promisiune fãcutã într-o zi de marti. În plus, proiectele mele de lege privind deblocarea posturilor în specialitãti deficitare si alocarea a 6% din PIB pentru Sãnãtate, zac prin sertarele parlamentarilor. Dacã personalul ar fi suficient, ar putea fi asigurate ture si dupã-amiaza, cu acces pentru mai multi donatori, gãrzi de noapte sau program la sfârsit de sãptãmânã. A doua mãsurã – îmbunãtãtirea dotãrilor; aparaturã performantã, inclusiv achizitionarea bãncilor de sânge, pentru a se putea preveni variatiile sezoniere ale numãrului de donatori. A treia mãsurã se referã la informare si educare. Introducerea educatiei pentru sãnãtate ca materie de studiu în institutiile de învãtãmânt, prevãzutã în proiectul meu de lege, va face cunoscute etapele si conditiile donãrii precum si beneficiile acesteia pentru sãnãtate. În tãri în care aceste lucruri sunt fãcute, s-a ajuns la cresterea procentului celor care doneazã sânge la 9% în Danemarca, 8% în Elvetia sau 5% Germania. În fine, a patra mãsurã ar fi luarea în discutie a eventualelor facilitãti suplimentare pentru donatori, asigurate tot prin sistemul de sãnãtate. Câteva exemple pot fi puncte de pornire: pachete de analize gratuite pentru rudele de gradul întâi ale donatorilor ce fac mai multe donãri în cursul anului, eliberarea gratuitã a actelor medicale sau alte facilitãti tot în domeniul medical.” a precizat dr. Tudor Ciuhodaru, deputat al municipiului Bârlad în Parlamentul României.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.