spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Depozitul ecologic de la Rosiesti deschis pentru …..judetul Galati !!!

- Advertisement -

INCOMPETENTÃ…Începând de ieri, în urma sedintei de Consiliu Judetean, depozitul ecologic de la Rosiesti realizat în cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deseurilor solide în judetul Vaslui” va putea primi deseuri din judetul Galati. Ne întrebãm când va functiona cu adevãrat acest sistem integrat de management al deseurilor solide în judetul nostru pentru a deservi scopul pentru care a fost realizat: colectarea selectivã si depozitarea deseurilor din judetul Vaslui. Deocamdatã, functioneazã doar la nivelul depozitului ecologic, unde se vor depozita deseuri din alte judete. Si asta pentru cã, în final, functionarii Consiliului Judetean si cei din cadrul Asociatiei pentru Dezvoltare Intercomunitarã a judetului Vaslui nu au reusit nici pânã la aceastã orã sã facã operational întregul sistem.

Cu câteva luni în urmã, Consiliul Judetean Galati a solicitat Consiliului Judetean Vaslui sã aprobe posibilitatea depozitãrii temporare la depozitul ecologic de la Rosiesti a aproximativ 3100 tone /lunã de deseuri menajere nepericuloase generate de 59 de unitãti administrativ teritoriale de pe raza judetului Galati. Depozitul de deseuri de la Rates – Tecuci si-a sistat activitatea fãcând astfel imposibilã actiunea de eliminare finalã a deseurilor. În prezent, în judetul Galati nu mai existã niciun depozit care sã preia deseurile generate de aceste localitãti, aflându-se si ei, în prezent în situatia în care s-a aflat judetul nostru acum câteva luni în urmã, când operatorii vasluieni transportau si depozitau deseurile la un depozit dintr-un alt judet. În urma demersurilor pe care Consiliul Judetean Vaslui le-a întreprins la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Infrastructurã Mare, s-a primit aprobarea referitor la depozitarea unor cantitãti de deseuri produse de alte judete la Rosiesti, fãrã a fi încãlcate vreuna din prevederile sau obligatiile asumate prin realizarea proiectului „Sistem integrat de management al deseurilor solide în judetul Vaslui”.

Consilierii judeteni au votat, doar oare stiu de ce au ridicat mâna

Astãzi, consilierii judeteni au aprobat un proiect de hotãrâre pentru încheierea unui act aditional la contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare a judetului Vaslui. Este vorba de contractul dintre Consiliul Judetean Vaslui si operatorul depozitului ecologic si a celor 4 statii de transfer, SC Romprest EnergySRL Bucuresti în sensul cã acesta din urmã poate primi pentru depozitare si eliminare finalã deseuri colectate în judetul vecin. Pânã aici salutãm initiativa Consiliului Judetean Vaslui de a veni în sprijinul altor judete pentru ca acestea sã nu devinã adevãrate probleme de mediu pentru România. Doar cã avem câteva nelãmuriri la care am dori sã ni se rãspundã. De ce sistemul de gestionare a deseurilor generate în judetul Vaslui, functioneazã doar pentru judetul Galati? Stim cã existã 4 operatori de colectare a deseurilor pentru zonele de colectare din judet doar cã acestia nu reusesc sã se autorizeze pentru activitatea de colectare. De ce? Pentru cã documentatiei depuse la Agentia pentru Protectia Mediului îi lipseste contractul de prestare servicii dintre SC Romprest Energy SRL Bucuresti si operatorii de colectare, acesta fiind unul din elementele necesare autorizãrii unei astfel de activitãti, contract ce trebuie avizat atât de Consiliul Judetean cât si de Asociatia pentru Dezvoltare Intercomunitarã. Mai mult, nici inventarul bunurilor achizitionate prin proiect si care trebuie predate operatorilor pentru a functiona, nu existã. Existã întârzieri majore în acest proces care trebuie derulat în totalitate de Asociatia pentru Dezvoltare Intercomunitarã a judetului Vaslui (ADIV). Asa cum v-am mai prezentat si în alte articole ale cotidianului nostru aceastã Asociatie a reprezentat o conditie de eligibilitate a proiectului si are în componenta sa reprezentanti ai tuturor unitãtilor administrativ teritoriale din judetul Vaslui, tocmai pentru a deservi si acoperi în mod egal interesele tututor cetãtenilor judetului nostru. ADIV este condusã de un presedinte, în cazul de fatã fiind aceeasi persoanã cu presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, iar activitatea ei este realizatã si pusã în aplicare de un aparat tehnic condus de nimeni altul decât Horatiu Buruianã, fiul directorului economic al Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului. Rolul acestei Asociatii este de a fi un motor de dezvoltare pentru membrii sãi si nicidecum acela de a plãti salarii unor cunoscuti ai presedintelui care nu-si iau în serios sarcinile (sau nu au competenta sã o facã) si nici de a deveni o verigã moartã într-un proces si asa complex prin natura domeniului în care se desfãsoarã.

De ce la Vaslui noii operatori nu intrã în pâine

În prezent, colectarea deseurilor în judetul nostru este fãcutã de aceasi operatori ca si pânã acum. Ne întrebãm cum este posibil acest lucru stiind cã acestia ar mai fi putut functiona doar pânã la semnarea noilor contracte de delegare cu noii operatori? Si sunt patru astfel de operatori care sunt într-o continuã asteptare ce nu se stie când se va sfârsi! Putem doar sã presupunem cã este doar o întârziere nejustificatã a functionãrii întregului sistem. Si asta în detrimentul a peste jumãtate din comunitãtile judetului car nu au avut parte de niciun sistem de colectare pânã în prezent si care asteaptã ca proiectul realizat de Consiliul Judetean sã fie operational cu adevãrat si în avantajul unora care nu doresc acest sistem operational. Asadar, ne întrebãm când va deveni functional un proiect de milioane de euro dacã la el lucreazã doar functionari care nu urmãresc decât sã încaseze cât mai mult sporul de lucru cu fonduri europene, dacã pentru a fi angajat la ADIV singura conditie e aceea de a cunoaste pe cine trebuie si nu aceea de a fi competent, dacã în loc sã sprijine operatorii sã fuctioneze cât mai repede se cautã tot felul de motive pentru a-i întârzia, dacã în loc sã functioneze noii operatori functioneazã tot cei vechi, iar un sistem integrat de management al deseurilor finatat pentru judetul Vaslui nu face decât, dupã aproape 7 ani de când s-a semnat contractul de fiatare sã deserveascã un alt judet. Oare ale cui interese sunt servite?

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.