spot_img
spot_img
11.6 C
Vaslui
16-apr.-2025

Depozitul de deșeuri de la Roșiești riscă să meargă în gol, cu tarife mai mari pentru vasluieni

- Advertisement -

SCUMP… Deschis în luna iulie 2018, după o investiție de aproape 50 de milioane de euro a Uniunii Europene, depozitul de deșeuri de la Roșiești a reușit până acum să își atingă ținta de deșeuri colectate și datorită miilor de tone de gunoaie aduse la noi din județul Galați. Zilele trecute însă, județul vecin și-a deschis propriul său depozit de deșeuri, ceea ce va face ca groapa noastră ecologică să funcționeze cu motoarele la relanti, cu costuri tot mai mari pentru populația județului.

La sfârșitul lunii iunie 2024, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, îl anunța pe omologul său de la Vaslui, Ciprian Trifan, că situația gestionării deșeurilor municipale generate de localitățile județului Galați rămâne, în continuare, extrem de dificilă din perspectiva lipsei posibilităților de depozitare în vederea eliminării acestuia, cerându-i voie președintelui CJ Vaslui să permită prelungirea valabilității contractelor încheiate de operatorul depozitului Roșiești cu operatorii sau UAT-urile din județul Galați pentru încă un an. Consilierii județeni vasluieni și-au dat acordul, urmând ca până în anul 2025, în jur de 3100 tone de deșeuri municipale nepericuloase, colectate lunar din 59 de localități din județul Galați, să ia drumul depozitului de deșeuri de la Roșiești.

Vecinii și-au rezolvat problema

Săptămâna trecută, Consiliul Județean Galați a anunțat începerea activității a celor două obiective de investiții, respectiv “Depozitul conform de deșeuri nepericuloase” și “Stația de sortare” situate în comuna Valea Mărului. “SMID Galați este unul dintre cele mai ample și complexe proiecte privind gestionarea deșeurilor, protecția mediului și creșterea calității vieții cetățenilor din județul nostru. Este unul dintre primele proiecte de acest fel din țară, este un proiect care s-a bucurat de o atenție deosebită inclusiv din partea Comisiei Europene, fiind considerat din multe puncte de vedere un proiect-pilot și la nivel comunitar. Astăzi, primele mari obiective – Depozitul de deșeuri și Stația de sortare de la Valea Mărului – din proiectul SMID Galați sunt date în operare, iar ele vor schimba fundamental gestionarea deșeurilor din județul Galați. Foarte important, autospecialele cu deșeuri din județul Galați nu vor mai fi nevoite să meargă până la depozitul de la Roșiești din județul Vaslui cum s-a întâmplat în ultimii ani, după închiderea vechii gropi de gunoi de la Rateș (Tecuci), ce s-a realizat tot ca urmare a investițiilor derulate de Consiliul Județean. De altfel, trebuie să uităm de termenul “groapă de gunoi”. Depozitul de deșeuri de la Valea Mărului va fi prevăzut cu cele mai avansate sisteme de protecție a mediului, de monitorizare și verificare. Mai mult, există și componenta reprezentată de Stația de sortare, care va contribui și ea la un mediu mai curat și mai sigur pentru gălățeni”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Neatingerea țintei ar putea provoca majorarea taxelor pentru vasluieni  

Pare greude crezut, dar faptul că gălățenii aruncau până acum deșeurile lor la depozitul de la Roșiești ne ajuta într-o mare măsură pentru că acea cantitate de deșeuri ne ajuta să atingem ținta de gunoaie colectate și depozitate convenită cu finanțatorul, Uniunea Europeana! Anul trecut, când a venit în fața consilierilor județeni pentru a cere votul prelungirii colaboării cu CJ Galați, președintele CJ Vaslui, Ciprian Trifan, a vorbit despre acest risc, al neatingerii țintei. “Acceptăm deșeuri de la Galați, dacă este nevoie, vom accepta și din alte județe, cel puțin până când Serviciul de management al deșeurilor, serviciu a cărui implementare se face cu foarte mari greutăți și întârziere, se va pune pe roate și va funcționa la parametrii normali. Dacă nu ne apropiem măcar de ținta convenită de deșeuri depozitate la Roșiești, riscăm sancțiuni pe care nu le permitem, inclusiv majorarea tarifelor aplicate cetățenilor pentru serviciul public de salubritate”, declara președintele CJ Vaslui anul trecut. Așadar, sunt șanse foarte mari ca din cauza managementului prost al deșeurilor din județ, vasluienii să fie puși și mai mult la plată, prin amenzi usturătoare și prin taxe de salubrizare mai mari.

Capacități mari, rezultate mici

AFACEREA LUI BUZATU… Amplasat între Vaslui și Bârlad și inaugurat în iulie 2018, Centrul de Management al Deșeurilor de la Roșiești a fost, timp de patru ani, ținta a numeroase contestații formulate de firmele ofertante. Beneficiind de o finanțare de aproape 50 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile, centrul are unul dintre cele mai mari depozite de deșeuri din regiunea de Nord-Est a României. Potrivit proiectului, prima celulă (spațiu de depozitare) va funcționa până în anul 2030, iar a doua celulă, în perioada 2030-2042. Prima celulă de depozitare a deșeurilor de la Roșiești are o întindere de 10 hectare. O celulă are o capacitate de 1,3 milioane tone de deșeuri, durata de viață fiind estimată la 15 ani. Depozitul de la Roșiești mai are în componență o linie de sortare cu o capacitate de 28.500 tone/anual, o linie de tratare a levigatului (apa poluată din groapă), o clădire administrativă, echipamente de cântărire, drumuri interioare și garaje.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Ba santeti prosti adica toata lumea asta vrea sa reduca producerea deseurilor si astia nu si ating tinta si pune sa plateasca populatia mai mult ,probabil vreti sa vi se duca scaunele de sub poponet si cautati bataie puternic

  2. Oare cat mai suportam aceste nemernicii?? Da de când tre sa suport eu incompetenta acestor animale care conduc judetul? Cât?? Cât??? Bolnavilor .chiompalai nenorociți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.