spot_img
spot_img
1.9 C
Vaslui
20-ian.-2025

Demonstraţie lunară de sărăcie

- Advertisement -

Îmbulzeală şi haos la sediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă! Zi de zi, sute de beneficiari ai venitului minim garantat vin la Galaţi să-şi ia adeverinţa în baza căreia vor încasa ajutorul social şi în luna următoare.

„Vineri au fost 600, aşa că am fost nevoiţi să dublăm personalul de la ghişee. Opt angajaţi au preluat cererile şi au eliberat adeverinţele”, a declarat directorul adjunct al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) din Galaţi, Dragoş Ilie.

Vineri au fost mai mulţi decât de obicei. În general, vin 400-500 pe zi. Sunt gălăţenii săraci din municipiul reşedinţă de judeţ şi cei din localităţile rurale din jumătatea estică şi din sud-vestul judeţului. Cei din nord-vest se duc la Agenţia locală din Tecuci.

Toţi trăiesc dintr-un milion-două, atât cât reprezintă ajutorul social lunar acordat în baza Legii 416 din 2001. Până la sfârşitul anului trecut, ei erau obligaţi să vină la Şomaj doar o dată pe trimestru să-şi ia hârtia fără de care nu pot primi venitul minim garantat, însă legea a fost modificată şi, din ianuarie, obligaţia a devenit lunară.

Cauza? Prea multe suspiciuni de fraudă. „Au fost foarte multe sesizări despre persoane care beneficiau de venitul minim garantat, deşi lucrau în străinătate. Ele veneau în ţară o dată la trei luni şi ridicau adeverinţa care le atesta statutul de beneficiar, asigurându-şi astfel continuitatea plăţilor. S-au întocmit rapoarte şi, pe baza concluziilor, a fost introdusă solicitarea lunară a adeverinţei”, a explicat Dragoş Ilie.

Primăriile din judeţ, cele care adună aceste adeverinţe, au sărit imediat în ajutorul beneficiarilor Legii 416 şi au început să le asigure transportul, grupat, până la sediile Agenţiei din Galaţi şi din Tecuci. Nu toate primăriile, e adevărat, doar cele mai bogate.

Şi, deşi primarii şi conducerea AJOFM au făcut în aşa fel încât să nu suprapună prea multe transporturi într-o zi, îmbulzeala de la ghişee nu a putut fi evitată.

„Solicitanţii obişnuiesc să vină la primele ore ale dimineţii, creând o aglomeraţie de nedescris, deşi ar putea veni oricând în timpul zilei, căci programul nostru de lucru nu se încheie decât la 16.30”, a spus directorul adjunct al AJOFM Galaţi.

Cifre în creştere

În ianuarie, când rata şomajului era de 9,66 la sută în judeţul nostru, circa 8.500 de gălăţeni fără slujbă au cerut Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă adeverinţa necesară încasării venitului minim garantat. Acestora li s-au adăugat aproape 2.000 de persoane inapte de muncă.

În total, aproape 10.500 de familii din judeţ au beneficiat de ajutor social luna trecută, iar valoarea sprijinului s-a ridicat la 1,7 milioane de lei, potrivit Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale, instituţia care plăteşte aceste ajutoare.

Numărul beneficiarilor ar putea creşte, susţin oficialii AJOFM. „Tendinţa este de creştere, nu de scădere. Vara, în special, numărul celor care solicită această adeverinţă este foarte mare. Vara trecută, de exemplu, am eliberat 12.000 de adeverinţe”, a spus directorul adjunct al AJOFM Galaţi, Dragoş Ilie.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.