Demisia de onoare a lui Vasile Blaga are semnificaţia unei lecţii pentru şefii structurilor MAI, care nu au ştiut să gestioneze o situaţie fără precedent, mitingul colegilor lor, acceptând tacit revolta celor peste 6000 de poliţişti, reprezentând mai puţin de zece la sută din efectivele MAI.
Directorul Direcţiei Generale de Informaţie şi Protecţie Internă (DGIPI-serviciul secret al MAI) – Ştefan Pop, şeful Jandarmeriei – Olimpiodor Antonescu, şi şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică -Dan Valentin Fătuloiu – cel care superviza activitatea celor două structuri în situaţii excepţionale – au fost responsabilii care trebuiau să asigure ordinea în Bucureşti în perioada mitingului.
Este de neexplicat cum şefului DGIPI i-au lipsit informaţiile privind desfăşurarea de de forţe de ordine nemulţumite de politica salarială a Guvernului şi cele referitoare la mişcarea coloanei către Administraţia Prezidenţială. Iar dacă le ştia, Ştefan Pop fie a minimalizat efectul mitingului, fie nu a transmis celor îndreptăţiţi să ştie la ce se pot aştepta din partea poliţiştilor, poliţiştilor de frontieră, angajaţi ai penitenciarelor şi celorlalţi sindicalişti.
Pe de altă parte, se ridică întrebarea de ce şeful Jandarmeriei nu a dat ordin să se constituie cordoanele triple ce înconjoară de obicei protestatarii mai virulenţi, iar jandarmii nu au încercat să îşi oprească colegii să plece într-un marş neautorizat.
Alt aspect bizar în evenimentele care au condus la demisia lui Vasile Blaga este lipsa de reacţie a lui Dan Fătuloiu, un ofiţer cu multă experienţă la conducerea unor instituţii din cadrul MAI, care, însă, nu a găsit soluţii de a menţine ordinea şi siguranţa publică, în absenţa ministrului de Interne.
Mai mult, protestatarii din Piaţa Victoriei, care s-au mutat apoi la Cotroceni, au cerut să vorbească cu cineva din conducerea Ministerului de Interne, în lipsa lui Vasile Blaga şi a preşedintelui Traian Băsescu. Fătuloiu nu a invitat liderii de sindicat la discuţii, atunci când aceştia au vrut să vorbească. Mai ales că pe parcursul săptămânii trecute, Inspectoratul General al Poliţiei Române a comunicat că îşi manifestă disponibilitatea la orice formă de dialog şi analiză, pentru ca împreună cu organizaţiile sindicale şi organizaţia profesională să identifice cele mai bune soluţii de rezolvare a conflictelor.
Joi, 23 septembrie, în jurul orei 16.00, MAI a anunţat că Vasile Blaga, participă a doua zi la Adunarea Generală Aniversară a Asociaţiei Municipiilor din România, de la Bistriţa. Tot în 24 septembrie, ministrul Vasile Blaga a mers la Târgu-Mureş, unde s-a sărbătorit 20 de ani de la înfiinţarea SMURD – un serviciu cu rezultate notabile în salvarea de vieţi omeneşti.
În condiţiile acestei agende, deci a absenţei ministrului, cei trei şefi de arme ai MAI au părut că nu au găsit căi de comunicare, efective poliţieneşti sau pur şi simplu au fost depăşiti de situaţie, astfel că şi-au lăsat colegii să fie manevraţi de sindicalişti, cu practică în domeniu.
În consecinţă, vineri, 24 septembrie, 8.000 de sindicalişti, majoritatea poliţişti, poliţişti de frontieră, angajaţi ai penitenciarelor, sub „supravegherea” jandarmilor, care însă au uitat să dea drumul la camerele de filmat, aşa cum au obligaţia în momentele tensionate de la un miting, au băut sucuri, dar şi alcool, au aruncat cu recipiente pe platoul oficial al Administraţiei Prezidenţiale şi au strigat la unison: „Ieşi afară, javră ordinară!”. Câţiva protestatari au avut armele din dotare, altora le-au fost văzute tocurile de la arme.
Totul a culminat cu aruncatul caschetelor, caschete care poartă însemnele armei din care fac parte, dar şi simbolurile naţionale.
Mitingul neautorizat din faţa Palatului Cotroceni s-a încheiat, fără incidente, vineri, la ora 16.30, potrivit Jandarmeriei.Sindicaliştii au anunţat că vor reveni în 7 octombrie, când va fi organizat mitingul de Ziua Internaţională a Muncii Decente.
Vineri seara, când Vasile Blaga se afla la Gala „SMURD – 20 de ani de viaţă”, de la Târgu Mureş, lideri de sindicat şi purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei erau pe toate posturile TV, nepunându-se în discuţie gesturile reprobabile ale oamenilor legii din faţa Administraţiei Prezidenţiale, ci doar faptul că preşedintele Traian Băsescu nu mai este dorit de protestatari.
Cum niciun şef de arme din MAI nu a ieşit public şi nu a denunţat acţiunile colegilor lor protestatari, Traian Băsescu a reacţionat în stilul ştiut: în situaţii excepţionale, măsuri fără precedent.
După mai bine de 24 de ore de la încheierea mitingului de la Cotroceni, Traian Băsescu a informat Ministerul de Interne că renunţă la servicile sale.
Reacţia a fost calificată ca disproporţionată în raport de cele întâmplate.
Derapajele şi scandările licenţioase de la mitingul poliţiştilor nu au interesat pe nimeni dincolo de graniţă. Cel mult, la fapt divers. Însă, faptul că preşedintele României nu mai are încredere în Poliţie a fost însă o ştire care a ajuns în capitalele europene. Şi pare că le-a dat încă un argument să nu accepte România în Spaţiul Schengen: „Dacă şeful statului român nu are încredere în propriul minister de Interne, cum să avem noi ?”. Văzută din acest context, pe undeva, prin reacţia sa, preşedintentele a demonetizat instituţia Internelor.
Duminică, o nouă zi în evoluţia acestui conflict, preşedintele a afirmat că salariaţii MAI care au manifestat la Cotroceni au încălcat legea, menţionând că aceştia, prin gestul ilegal făcut, au subminat autoritatea statului român.
Şeful statului a spus că Poliţia şi Jandarmeria sunt instituţii „deosebit de importante” ale statului, criticând faptul că salariaţii MAI au protestat purtând uniforme cu simbolurile statului român, iar jandarmii au „negociat cu sindicaliştii” în loc să aplice legea.
„Ştim că mulţi români au manifestat în Bucureşti în această perioadă, dar toţi au respectat legea. Singurii care au încălcat-o au fost salariaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor, şi nu mă refer numai la poliţişti, ci şi la jandarmi, care au negociat cu sindicaliştii”, a spus Băsescu.
El a adăugat în acest context că „un act ilegal rămâne un act ilegal” şi a subliniat că aceşti poliţişti şi jandarmi vor avea o „dificultate” să ceară, la alte manifestaţii, respectarea legii. Mai mult, Băsescu a subliniat că Palatul Cotroceni, ca şi Poliţia şi Jandarmeria, este un simbol al statului român. Toate, afirmaţii grave.
Poliţia şi Jandarmeria au acţionat ca într-o ţară latină, iar Vasile Blaga a înţeles că trebuie să stingă acest conflict, într-o manieră demnă şi responsabilă, dându-şi demisia de onoare.Surse oficiale susţin că demisia lui Blaga ar fi venit, întrucât nu a vrut ca Fătuloiu, Pop, Antonescu sau alţii să fie puşi să demisioneze. Neoficial, Fătuloiu, Pop, Antonescu şi-a depus demisiile. Surse din Ministerul de Interne au declarat, pentru MEDIAFAX, că Fătuloiu nu a vrut să demisioneze, însă pus în faţa celor pe care nu le-a făcut, a admis să plece.
După 72 de ore de la încheierea mitingului de la Cotroceni, Ministerul de Interne are un nou şef. Luni, în jurul orei 16.00, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor a liderului grupului PDL din Senat, Traian Igaş, în urma demisiei lui Vasile Blaga.
Plecarea ministrului Blaga lasă un gol în cooperarea inter-instituţională, MAI nefiind într-un moment în care îşi permite să piardă timp, mai ales în ce priveşte integrarea României în Spaţiul Schengen, nemaivorbind de administrarea problemelor interne.
mediafax.ro