spot_img
1 C
Vaslui
05-nov.-2024
spot_img

Delicii pe mesele sucevenilor cu ocazia sărbătorilor: sturionul siberian, provenit dintr-o crescătorie de lângă Rădăuţi

- Advertisement -

Un produs culinar de excepţie – nisetrul siberian, apărut pe piaţa românească în ultima perioadă de timp – începe să-şi croiască drum spre mesele sucevenilor, mai ales ale celor care sunt cât de cât familiarizaţi cu gustul deosebit al acestei specii de peşte. Acest peşte cu o valoare culinară şi economică de excepţie, având o carne lipsită de contraindicaţii şi devenit popular printre consumatorii din întreaga lume, a fost adaptat şi poate fi găsit acum proaspăt într-ocrescătorie de lângă Rădăuţi, unde se dezvoltă în condiţii foarte bune, atingând greutăţi de 6-7 kilograme.

O afacere relativ nouă, cu perspective de dezvoltare importante
Cel care a avut ideea dezvoltării acestei afaceri custurion siberian se numeşte Valentin Dănilă şi este din comuna Frătăuţii Noi. Se ştie dintotdeauna un împătimit al pescuitului, cu o mare pasiune pentru peşte şi având la activ capturi pescăreşti importante din râurile care brăzdează nordul Moldovei. În urmă cu doi ani a pus pe picioare o crescătorie, în care a început să crească păstrăv, crescătorie deschisă în apropierea Podului Vlădichii de la intrarea în municipiul Rădăuţi. A construit în preajmă şi casa de locuit, având un depozit de desfacere a mobilei chiar în apropierea şoselei.
Treptat, Dănilă a început să studieze despre creşterea şi dezvoltarea sturionilor şi a aflat astfel că nisetrul siberian se poate adapta unei zone mai reci. A încercat mai întâi piaţa, unde a reuşit să vândă câteva sute de kilograme din acest nobil peşte, după care a cumpărat puiet şi s-a apucat de creşterea lui. Munca depusă nu a fost deloc uşoară, având în vedere că de la puietul care cântăreşte câteva grame în momentul achiziţiei exemplarele de nisetru siberian ajung la o greutate de 6-7 kilograme într-un interval de 4 ani. Crescătoriile pentru această specie au fost puse la punct în anii ’70, în fosta Uniune Sovietică, fiind aleasă pentru a fi dezvoltată datorită ciclului său de reproducere dintre cele mai scurte. Spre deosebire de alţi sturioni, care fac migraţia între mare şi râu, nisetrul siberian are avantajul că poate fi crescut numai în apă dulce.

sursa: https://www.monitorulsv.ro/Local/2016-12-19/Delicii-pe-mesele-sucevenilor-cu-ocazia-sarbatorilor-sturionul-siberian-provenit-dintr-o-crescatorie-de-langa-Radauti

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.