DRAMÃ Un caz rarisim i-a uluit pe medicii huseni. O tânãrã de 23 de ani a adus pe lume … o jumãtate de om, un bebelus cãruia îi lipsesc ambele mâini, un piciorus, iar celãlalt s-a dezvoltat doar pânã la genunchi. Cazul i-a impresionat pânã la lacrimi chiar si pe specialisti. Familia sa este în stare de soc si se gândeste sã lase copilul în grija statului.
IMPRESIONANT. Ecografia fãcutã de medici chiar înainte de momentul nasterii a dezvãluit doar o micã parte din ce avea sã urmeze. “Ne-am dat seama cã vom avea de-a face cu un copil cu malformatii. Mama a fost pregãtitã, însã în clipa în care fetita a venit pe lume, a fost un soc pentru toti cei prezenti. Mama nici nu a vrut sã o vadã pe micutã”, povestesc medicii. Fetita s-a nãscut fãrã brate si fãrã un piciorus. Celãlalt picior s-a dezvoltat doar pânã sub genunchi. Va supravietui, spun medicii, pentru cã nu are nicio altã problemã de sãnãtate. Un caz grav, ale cãrui cauze nu sunt cunoscute. Femeia mai are acasã o fetitã în vârstã de 3 ani, perfect sãnãtoasã. A fost luatã în evidenta medicului de familie din sat, iar în primul trimestru de sarcinã s-a si prezentat de altfel la Policlinica din Husi, pentru o ecografie. La acel moment, nu a fost depistatã nicio anomalie, însã dacã mama ar fi revenit în lunile urmãtoare, cu sigurantã, suferinta ei, dar si a noului nãscut putea fi curmatã. Anuntatã de cei din conducerea spitalului despre faptul cã familia refuzã sã ia copilul acasã, Protectia Copilului a pornit deja demersurile în acest caz.
“Cel mai bine pentru Delia ar fi sã creascã alãturi de pãrinti!”
Medicul Melania Ursu povesteste cã întreg personalul din sectie o iubeste pe micuta Delia. “E o fetitã foarte frumoasã, în ciuda malformatiei cu care s-a nãscut. A venit pe lume în prezentatie pelvinã. A fost un travaliu si o nastere normale, nu au fost probleme. Surpriza a fost însã mare când copilul a venit pe lume. Personal, nu am mai avut un asemenea caz. Fetele povestesc cã au mai vãzut asa ceva în urmã cu multi ani. E dureros pentru o tânãrã mãmicã sã se confrunte cu o asemenea dramã. Din pãcate, ea nu a mers la control pe tot parcursul sarcinii, doar în primul trimestru. S-a ajuns însã în aceastã situatie si tot ce ne preocupã acum este ce se va întâmpla cu fetita. Pãrintii nu vor sã o vadã, au declarat cã nu o pot lua acasã. Ei mai au un copil acasã, perfect sãnãtos. Cel mai bine pentru ea ar fi sã fie îngrijitã de familia naturalã, dar dacã acest lucru nu este posibil, am anuntat Protectia Copilului. Va trãi, este sãnãtoasã în rest, va avea nevoie însã de o îngrijire specialã. Dacã nu ar fi fost închis, spitalul din Tutova ar fi fost o solutie bunã pentru Delia”, a declarat dr. Melania Ursu. La nastere, fetita a primit nota 9 din partea medicilor, o notã foarte bunã. Ea cântãrea mai putin de 3 kilograme.
Micuta ar putea ajunge într-un centru de tip rezidential
Povestea Deliei i-a impresionat pe toti. Nimeni nu condamnã însã comportamentul pãrintilor. Ei nu sunt obligati sã ia micuta acasã. “Copilul acesta va avea o dublã traumã: una fizicã si una psihicã. Va fi greu si pentru pãrintii ei, pentru cã fetita este o pãrticicã din ei, sã îi vadã suferinta. Ca si prima sarcinã, si aceasta a decurs fãrã probleme pentru mamã. A venit la control în primele luni si acum, pentru a fi asistatã la nastere. A fost examinatã în ziua aceea, s-a constatat cã va fi cu malformatii, dar cu totii au sperat la mai putin. Mama este în stare de soc si acum. Doreste sã fie lãsatã în pace, ea este lehuzã acum. E fragilã. Vrea sã îsi limpezeascã gândurile, sã decidã ce e mai bine pentru copil. Sper sã îi dea Dumnezeu gândul bun si sã o accepte asa cum e”, a spus dr. Lucia Rotaru Ciupilan, managerul Spitalului Municipal Husi, vãdit afectatã de aceastã dramã. Dacã tânãra ar fi mers mai des la control, medicii ar fi observat anomalia si, conform legii, s-ar fi putut interveni chirugical în acest caz. Cei de la Protectia Copilului au început deja demersurile, pentru a stabili ce e mai bine pentru micutã. “Am fost sesizati de Spitalul Municipal Husi cu privire la un copil nãscut cu o malformatie, ai cãrui pãrinti nu vor sã îsi asume responsabilitatea cresterii si îngrijirii nou-nãscutului. Prin specialistii nostri, încercãm sã identificãm solutii în interesul copilului. În primul rând, contactãm familia naturalã, pentru a vedea dacã sunt rude care doresc si pot sã se ocupe de copil. Dacã acest demers nu va fi realizabil, vom lua legatura cu un asistent maternal profesionist. În ultimã instantã, nou-nãscutul ar putea ajunge într-un centru de tip rezidential”, a declarat Irina Câmpeanu, purtãtorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.
BILANT NEGRU…
Berezeniul în 2011, între blestem si întâmplare!
Superstitiosii nu pot sã nu observe cum nãpasta care s-a abãtut acum asupra acestei familii de tineri din Berezeni, vine într-un fel extrem de ciudat sã continue o serie de tragedii la fel de inexplicabile. Oamenii satului încã nu l-au uitat pe Marius, bãiatul premiant, de 14 ani, care în ianuarie, a decis sã se spânzure, fãrã ca nimeni sã întelagã nici pânã astãzi gestul lui. La doar câteva zile, o altã veste grea a venit sã îi înspãimânte pe oamenii locului, convinsi cã numai un bestem îi încearcã de o vreme: o altã fetitã de 14 ani, Mãlina, a aflat cã este grav bolnavã de cancer. În aceste zile s-a adãugat nenorocirea tinerei familii care a adus pe lume un copil fãrã mâini si fãrã picioare. „Este un semn rãu”, spun cu teamã bãtrânii satului, care stiu si care ar fi scãparea: „Mai multã credintã, mai mult post si rugãciune, acum înaintea Sfintelor paste, cã altfel Dumnezeu ne va pierde pe toti”.