Ministrul Finanţelor Publice Ionuţ Mişa a confirmat, la Realitatea TV, că aproape trei sferturi dintre băncile care activează în ţara noastră nu şi-au plătit impozitul pe profit, în ultimii ani. Informația a fost publicată, în urmă cu cinci luni, de ziarul Bursa și a stârnit foarte multe valuri.
Potrivit ziarului BURSA, în perioada 2011-2015, din 46 de bănci, 19 au plătit impozit pe profit în unii din aceşti ani, iar celelalte bănci nu au plătit niciodată nimic.
Există instituţii financiare, scrie Bursa, care nu au plătit impozit pe profit timp de zece ani, raportând pierdere în toată această perioadă. Băncile se folosesc de prevederile legislative speciale şi dedicate sectorului bancar ca să nu plătească impozitul pe profit, explicând că este vorba despre deductibilitatea nelimitată a cheltuielilor cu vânzarea de credite neperformante (NPL).
Experții au explicat, pentru ziarul Bursa, cum se se sustrag băncile de la plata impozitului pe profit: ,,Dacă o bancă a realizat un profit de 100 de milioane de euro şi a vândut un pachet de NPL de 200 de milioane de euro cu 5-7% din valoarea lor nominală, banca încasează 22 de milioane de euro, înregistrând o pierdere de 178 de milioane de euro.
Această pierdere este integral deductibilă, conform legislaţiei în vigoare. Aşadar, respectiva instituţie încheie exerciţiul financiar cu o pierdere de 78 de milioane de euro, după ce cheltuiala cu vânzarea portofoliului de neperformante este scăzută din profit. Problema este că pierderile se reportează pe următorii ani fiscali, de la an la an, până când banca ajunge la zero, acesta fiind un fenomen ciclic.