spot_img
spot_img
2.9 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Decizie blândă pentru Negrești: datoria de peste 1 milion de euro către Compania Națională de Investiții a fost diminuată!

- Advertisement -
PROFESIONIȘTI… Avocații care au reprezentat în instanță Negreștiul au reușit să-i convingă pe magistrații Curții de Apel Iași că o bună parte din datoria pe care orașul o avea către CNI s-a prescris.

HOTĂRÂRE… Reprezentanții Negreștiului au reușit să schimbe decizia Tribunalului Vaslui, potrivit căreia orașul trebuia să plătească Companiei Naționale de Investiții (CNI) o sumă colosală: aproape 6,5 milioane de lei, cofinanțare și penalități calculate din 2009 și până în prezent. Avocații acestora au reușit să-i convingă pe magistrații Curții de Apel Iași că o bună parte din datorie s-a prescris. Astfel, instanța a hotărât că unitatea administrativ-teritorială Negrești trebuie să mai plătească Companiei Naționale de Investiții doar 821.096 lei, adică cota de finanțare asumată prin Convenția de implementare încheiată la data de 19.09.2007, și majorări de întârziere în valoare de 31.530 lei, calculate până la data de 18 martie 2022. De asemenea, va mai plăti majorări de întârziere de 0,01%/zi până la achitarea integrală a datoriei. Decizia este definitivă. “Este o decizie substanțial mai bună decât cea dată de Tribunalul Vaslui, când ne revenea toată suma, inclusiv penalitățile din 2009 și 2019, calculate până în prezent. În acest moment nu avem această sumă – în jur de 900.000 lei, va trebui să cerem Companiei Naționale de Investiții să ne accepte plata eșalonată, ne vom îndrepta și către Consiliul Județean, care este semnatarul unei convenții prin care se angajează că va depune toate diligențele să sprijine investiția. De asemenea, luăm în calcul să solicităm ajutor și de la Guvernul României”, a declarat primarul orașului Negrești.

Primăria și Consiliul Local Negrești au fost acționate în judecată, anul trecut, de Compania Națională de Investiții (CNI) pentru neplata unei cofinanțări de 1 milion de euro. Cele două instituții s-au angajat să plătească această sumă în cadrul unui proiect de apă și canalizare, însă nu a mai plătit nimic. Proiectul a început în 2007 și s-a finalizat, atenție, în 2020. La mai bine un an de la recepția lucrărilor, CNI și-a dat seama că nu a încasat cofinanțarea și a notificat primăria să achite plata. Pentru că nu a plătit, a dat în judecată unitatea administrativ-teritorială Negrești. “Nu cunosc cu exactitate toate problemele cu care s-a confruntat acest proiect, dar a fost suspendat până prin 2011-2012. S-a început atunci o nouă licitație, cred că au început lucrările, dar au fost tărăgănate până prin 2014, când iar a fost suspendat proiectul… În 2018 s-au reluat lucrările, iar în iunie 2020, cu vreo trei luni înainte să devin eu primar, s-a semnat recepția lucrărilor. La începutul acestui an (n.r. 2022) am fost notificați de Compania Națională de Investiții că trebuie să plătim cofinanțare de 1 milion de euro, dar și niște penalități de 200.000 euro. Am răspuns că nu putem plăti o asemenea sumă, pentru că nu avem de unde să dăm. Astfel, am fost acționați în judecată”, a explicat primarul orașului Negrești. În proces a fost chemat și Consiliul Județean Vaslui, pentru că în 2007, când s-a aprobat proiectul de apă și canalizare, a semnat un protocol de colaborare în care se angaja că “va depune toate diligențele să sprijine investiția”.

Decizia Tribunalului Vaslui, schimbată de Curtea de Apel Iași

Prima decizie dată de Tribunalul Vaslui a fost în defavoarea Negreștiului. Potrivit acesteia, orașul ar fi trebuit să plătească Companiei Naționale de Investiții (CNI) 4,9 milioane lei. Pe lângă acești bani, mai trebuia să plătească 1,3 miloane lei majorări de întârziere pentru neplata la scadență a sumelor datorate, dar și alte majorări de întârziere de 0,01%/zi, ce urmau să fie calculate începând din data de 18 martie 2022 și până la achitarea integrală. Curtea de Apel Iași, însă, a schimbat o parte din decizie: “Admite excepția prescripției dreptului material la acțiune cu privire la sumele de bani solicitate în baza notei de fundamentare nr. 7872/08.07.2009 și a notei de fundamentare nr. 5109/27.08.2013 . (…) Obligă pârâta unitatea administrativ teritorială Negrești să achite reclamantei Compania Națională de Investiții următoarele sume: 821.096 lei reprezentând cota de finanțare asumată prin Convenția de implementare încheiată la data de 19.09.2007 stabilită potrivit notei de fundamentare nr. 8506/18.02.2022 – 31.530 lei reprezentând majorări de întârziere în cuantum de 0,01%/zi întârziere pentru neplata la scadență a sumei de 821.096 lei datorate, calculate până la data de 18.03.2022. Obligă pârâta unitatea administrativ teritorială Negrești să achite reclamantei Compania Națională de Investiții majorări de întârziere aferente notei de fundamentare nr. 8506/18.02.2022, în cuantum de 0,01%/zi întârziere, începând cu data de 19.03.2022 și până la achitarea integrală în raport de debitul principal în sumă de 821096 lei. Respinge în rest pretențiile reclamantei ca fiind prescrise. Păstrează restul dispozițiilor sentinței apelate ce nu contravin prezentei. Definitivă. Pronunțată la data de 30.10.2023, prin punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței în condițiile art.396 alin.2 c.pr.civ”, se arată în decizia Curții de Apel Iași.

Primarul Negreștiului: “Așteptăm să vedem motivarea și vom căuta sursele de finanțare pentru a plăti”

Primăria Negrești nu are bani să plătească cei aproximativ 900.000 lei Companiei Naționale de Investiții, astfel că va fi nevoită să apeleze la ajutorul Consiliului Județean Vaslui și Guvernul României. “Este o decizie substanțial mai bună decât cea dată de Tribunalul Vaslui, când ne revenea toată suma, inclusiv penalitățile din 2009 și 2019, care ajungeau la 1,5 milioane de lei. Iată cum, cu aceeași apărare, judecătorii de la Iași au luat cu totul și cu totul altă decizie. E adevărat că trebuie să plătim o sumă – aproape 900.000 lei, dar e substanțial mai mică decât suma inițială. Așteptăm să vedem motivarea și vom căuta sursele de finanțare pentru a plăti. Dacă rămânea cealaltă sumă (n.r. 4,99 milioane lei – confinanțare, 1,5 milioane lei – penalități), înseamna practic falimentul Primăriei Negrești și nu merita acest lucru, mai ales că vorbim de o datorie veche de 15 ani de zile. Nu vreau să pară lipsit de modestie, dar stăm zi de zi în primărie, facem proiecte, suntem pe un drum foarte bun, iar această sumă ne-ar fi descurajat și ne-ar fi blocat total. În acest moment nu avem această sumă de bani pe care trebuie să o plătim, va trebui să cerem Companiei Naționale de Investiții să ne accepte plata eșalonată, ne vom îndrepta și către Consiliul Județean, care este semnatarul unei convenții prin care se angajează că va depune toate diligențele să sprijine investiția. De asemenea, luăm în calcul să solicităm ajutor și de la Guvernului României”, a declarat primarul orașului Negrești.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.