Părinţi nemulţumiţi, proteste în faţa şcolilor, ore boicotate şi copii care nu au mers la şcoală, aşa a început noul an în câteva unităţi de învăţământ din judeţul Suceava. Întreg scandalul a pornit de la decizia Inspectoratului Şcolar Suceava de a desfiinţa o serie de unităţi de învăţământ din judeţ, iar zeci de elevi „s-au trezit” că nu mai pot învăţa la ei în localitate şi, mai mult, au de mers kilometri buni până la şcoala unde au fost transferaţi.
Prima zi de şcoală a debutat cu stângul la Costîna, unde ieri, dis-de-dimineaţă, în curtea şcolii s-au adunat zeci de părinţi şi alte câteva zeci de elevi, nemulţumiţi că unitatea de învăţământ a fost desfiinţată, iar copiii de clasele V-VIII trebuie să meargă la şcoala din Todireşti.
„Este aberant să ai şcoală în localitate şi să trimiţi atâţia copii la şapte kilometri distanţă”, a spus un părinte
53 de elevi din Costîna sunt în această situaţie, iar părinţii sunt nemulţumiţi deoarece pentru transportul acestora s-a pus la dispoziţie un singur microbuz. „Este un microbuz de 14 locuri, unde-i pune pe toţi?Îi ţine în picioare, îngrămădiţi? Ce siguranţă avem că nu se întâmplă nimic cu ei?”, a declarat Lăcrămioara Bumbac, mama unuia dintre copiii de gimnaziu din Costîna. De asemenea, părinţii spun că au fost anunţaţi despre desfiinţarea şcolii cu câteva zile înainte de începutul noului an, fără să mai aibă timp să facă ceva.
„Ne-am trezit cu copiii transferaţi din oficiu la şcoala din Băneşti. Aşa ceva nu este posibil. Poate eu voiam să-l dau în altă parte, dacă tot a trebuit să-l mut”, a spus un alt părinte, Mărioara Teodorovici.
Nici unul dintre elevii din clasele V-VIII de la Costîna nu a fost ieri la ore, din cauză că părinţii nu i-au lăsat să meargă la Todireşti. Microbuzul şcolar a rămas parcat în faţa şcolii din Costîna, însă nimeni nu s-a urcat în el.
„Nu cerem decât două clase. Aşa cum au rămas clasele de I-IV, nu se întâmplă nimic dacă rămân aici şi cei de V-VIII. Şcoala e mare, are laboratoare, clase suficiente, condiţii bune de învăţat, şi ei o închid”, a povestit nemulţumită Malvina Uriciuc, mama unui copil din clasa a VII-a.
Un alt părinte, Liliana Roznovan, a spus că „este aberant să ai şcoală în localitate şi să trimiţi atâţia copii la şapte kilometri distanţă, la Todireşti. Primul transport ar trebui să plece spre Todireşti la ora 6 dimineaţa, ca până la 8 să fie toţi la şcoală. Nu-i lăsăm la Todireşti şi gata”, a spus Liliana Roznovan.
Spini în loc de flori pentru conducerea şcolii din Todireşti
Nu numai părinţii elevilor, ci şi bunicii copiilor din Costîna au luat parte la protestul din curtea şcolii. Unul dintre bunici a venit la şcoală cu un mănunchi de spini pe care a intenţionat să-l ofere directoarei care, din păcate, nu a venit la şcoală.
Şi în satul Cotu-Dobei, anul şcolar nou a început cu scandal, grevă şi proteste. Grevă nu a profesorilor sau angajaţilor şcolilor, ci grevă a părinţilor, care au refuzat să-şi dea copiii la Şcoala din Băneşti, unitate de învăţământ la care au fost transferaţi după ce Şcoala din Cotu-Dobei a fost desfiinţată din acest an.
Aici, situaţia este şi mai dificilă, întrucât este vorba despre 13 copii de clasele I-IV care au fost transferaţi la Şcoala din Băneşti, aflată la şapte kilometri distanţă, iar localitatea nu are microbuz şcolar pentru transportul celor mici.
„Copilul meu e în clasa întâi, nici nu are 20 de kilograme. Cum să meargă el atâta drum pe jos şi la cât să se pornească, având în vedere că orele încep la 7 dimineaţa?”, a spus Liliana Dorina Roşu, mama unei fetiţe din Cotu-Dobei.
Mai mult, părinţii se plâng că cei mici trebuie să treacă peste o cale ferată fără bariere. De asemenea, la Băneşti, orele încep de la 7 dimineaţa, iar copiii, pentru a ajunge la timp la ore, ar trebui să se trezească de la ora 5:30 şi la ora 6:00 cel târziu să iasă din casă.
„Nu avem microbuz, nu avem maşini personale, nu avem cu ce să-i ducem. Şi chiar să avem maşini, cine-şi asumă responsabilitatea să ducă atâţia copii? Transportul elevilor se face organizat, cu licenţă de transport, nu oricum, de care cum poate”, a spus Lucica Chirilă, mama unui alt copil din Cotu-Dobei.
În faţa Şcolii din Cotu-Dobei erau adunaţi ieri părinţi, elevi, bunici, cu toţii nemulţumiţi de situaţie. Părinţii erau foarte revoltaţi că directorul şcolii de centru nici măcar nu s-a arătat, deşi nici un copil din Cotu-Dobei nu s-a prezentat la ore. Primarul şi viceprimarul comunei Fântânele au venit la Cotu-Dobei pentru a sta de vorbă cu părinţii.
monitorulsv.ro