spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

De ziua Independenței Statelor Unite ale Americii, pictorul vasluian Traian Nica Țuckman a donat trei tablouri Bibliotecii Naționale al României

- Advertisement -

LA MULȚI ANI… Pictorul vasluian Traian Nica Țuckman a donat, de ziua Independenței Statelor Unite ale Americii, trei tablouri Bibliotecii Naționale al României. “Sunt trei portrete: primul președinte al Americii – George Washington, primul cosmonaut care a pășit pe lună – Neil Armstrong și Martin Luther King Jr. – activist și luptător anti – rasism. Acestea vor fi puse la loc de cinste în trei săli de la American Corner, de la etajul 1, care aparțin Ambasadei Americii. Lucrările au fost înmânate domnului ministru Adrian Cioroianu, manager al Bibliotecii Naționale al României”, a declarat pictorul vasluian Traian Nica Țuckman.

Ziua de 4 iulie are o importanță deosebită pentru artist, fiind și ziua în care acesta a împlinit astăzi 75 ani. “Viața începe la 75. Născut în anul 1949. Primii 74 de ani sunt doar încălzirea. Sunt născut de Ziua Independenței (Statele Unite). Declarația de Independență semnată acum 248 de ani, pe 4 iulie, a marcat nașterea”,  adăugat pictorul vasluian.

Cine este pictorul Traian Nica Tuckman?

Traian Nica Țuckman s-a născut în 1949, în satul Călugăreni al comunei Ștefan cel Mare, „o văgăună”, cum își amintește acesta. „Școala am făcut-o cu doamna învățătoare Talpes și un an l-am făcut cu domnul Ciuhodaru. Doamna Talpes mi-a spus că am talent la desen si atunci m-am îndreptat si eu în directia asta. Apoi am urmat clasele V-VIII la Bârzesti, mergeam vreo 6-7 km până la scoală. Mi-a plăcut foarte mult muzica, am cochetat cu chitara, am fost prim-solist vocal al corului din Bârzesti, condus de directorul Pintilie. Mergeam în toate comunele în care aveau loc concursuri, apoi la Vaslui cu remorca dusă de tractor că nu erau microbuze…”, îsi aminteste pictorul. După ce a terminat scoala, acesta a intrat pe piata muncii. „Patru ani am fost secretar UTC, mergeam din poartă în poartă și le spuneam oamenilor <<vă rog, dati 50 de bani>>, că atât era cotizatia. După aceea, am plecat în Tulcea, am lucrat la un hotel, apoi pe la Fetesti… În cele din urmă, m-am stabilit în Bucuresti si m-am apucat de pictură. Am pictat mii de tablouri, începând de la peisaje, naturi statice, până la portrete. După ce am tot experimentat si exersat, am zis să mă apuc și de scoală. Am terminat-o pe la 60 ani, eram cel mai bătrân elev. Am fost șef de promotie la Scoala de Artă”, a mai povestit artistul.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.