spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

De unde vin Crãciunitele care intrã în casele vasluienilor de Sãrbãtori

- Advertisement -

CADOUL PERFECT…Crãciunita sau Steaua Crãciunului a devenit în ultimii ani un simbol al Sãrbãtorilor de iarnã. Fie cã le oferã cadou, fie cã îsi împodobesc locuintele cu ele, vasluienii au cumpãrat, în aceastã perioadã, sute de astfel de flori. La o aruncãturã de bãt de municipiul Vaslui, în comuna Poienesti, Stanciu Robert a simtit potentialul acestei afaceri. A cumpãrat seminte de Crãciunite din Olanda, le-a crescut în conditii românesti, iar vasluienii i-au apreciat munca. Drept dovadã, în ultima lunã, tânãrul producãtor de flori a vândut în piata Traian peste 300 de ghivece cu Steaua Crãciunului, profitul fiind unul garantat. Nu i-a fost deloc usor si asta pentru cã pe piata localã a apãrut si Crãciunita „made in Olanda”, o floare mai frumoasã, dar mai putin „trainicã”. „Fãrã sã exagerez, spun cã vasluienii sunt mari iubitori de flori. Interesant e cã în ultima vreme, piata apreciazã mai mult calitatea si, pentru câtiva lei în plus, oamenii aleg flori care au o duratã de viatã mai lungã”, a spus tânãrul afacerist.


În Poienesti, Stanciu Robert si-a transformat pasiunea pentru horticulturã într-o micã afacere de familie. Are trei sere, iar ideea de a cultiva flori i-a venit acum sase ani. La început nu a primit multe încurajãri, ba dimpotrivã. Nu putini au fost cei care i-au spus cã nu va avea sorti de izbândã, însã acest lucru l-a ambitionat si mai tare. Cresterea florilor e o muncã „pretentioasã”, cãreia trebuie sã i te dedici tot timpul. Iar când te apuci de crescut Crãciunite, riscul de a o da în barã creste si mai mult. „N-am avut foarte multe Crãciunite pentru cã e o floare foarte sensibilã. Îi trebuie cãldurã multã, cel putin 20 de grade Celsius. Anul ãsta am vândut vreo 300 de ghivece. E concurentã mare cu floarea de afarã, cu Crãciunita din Olanda, care aratã foarte bine, dar care nu tine. Din cauza asta multi clienti mi-au zis <<îmi pare rãu, mã duc sã cumpãr din market, cã e mai frumoasã>>, dar dupã câteva sãptãmâni s-au întors la mine. Chiar dacã nu e asa arãtoasã ca cea din Olanda, Crãciunita crescutã în România tine mai mult, pentru cã noi nu o „alintãm” asa mult cum fac olandezii, la noi creste în conditii mai dificile. Noi, de exemplu, nu avem temperaturã si umiditate controlate pe calculator. O Crãciunitã crescutã în România trãieste si cinci-sase ani, spre deosebire de cea din Olanda, care nu are o viatã mai lungã de 1-2 ani.” Pretul en-gros al unui ghiveci cu Steaua Crãciunului crescutã la Poienesti a pornit anul acesta de la 10-12 lei si a ajuns pânã la 40 de lei, în functie de cât de dezvoltatã este floarea.

„Vasluienii, mari iubitori de flori”

Stanciu Robert si-a pus plantatia pe picioare cu ajutorul a câtorva zeci de specii de flori. Multe dintre ele n-au avut succes la public, prin urmare producãtorul de flori s-a reorientat. „La începutul afacerii am crescut 25-27 de specii de flori. Nu s-au vândut toate pentru cã oamenii nu le stiau. Am încercat piata cu flori noi, nemaiîntâlnite în Vaslui. Abia mi-am scos cheltuiala cu ele. Atunci am fost nevoiti sã producem floarea care se cere. Cu Crãciunitele am iesit bine, am avut profit, în ciuda pretului mic cu care le-am vândut. Una peste alta pot spune cã vasluienii sunt mari iubitori de flori. Avem si un public tintã. E vorba de femeile trecute de prima tinerete. De obicei, ele sunt clientele noastre fidele, dar nu numai. Sunt si bãrbati care iubesc florile. Avem clienti care ne spun „cumpãr floarea asta mai scumpã pentru cã e foarte frumoasã, chit cã mã ceartã nevasta vreo 2-3 zile”. Foarte interesant pentru noi e cã si oamenii din mediul rural au început sã cumpere flori. Au venit din strãinãtate, unde au vãzut o altfel de societate”, ne-a mai spus Stanciu Robert.

Ungurii si olandezii, parteneri de afaceri mai seriosi decât românii

Tânãrul producãtor de flori din Poienesti îsi cumpãrã semintele si butasii doar din strãinãtate si asta pentru cã strãinii sunt mult mai seriosi în afaceri. „Olandezii si ungurii nu te pãcãlesc, sunt niste parteneri de afaceri foarte seriosi. Dacã florii îi aplici tratamentul pe care ti-l spun ei, aratã exact ca în pozele din catalog. În plus, de fiecare datã când am avut nevoie de consultantã, m-au ajutat. Sunt mult mai deschisi la dialog decât florarii din România. Pe lângã asta, stiu foarte bine sã-si facã reclamã, stau foarte bine la capitolul marketing”.

„O floare e ca o femeie, trebuie sã o îngrijesti dacã vrei sã fie frumoasã”

Dovadã cã lui Stanciu Robert îi era destinat sã se ocupe cu cresterea florilor o reprezintã ziua de nastere. „Sunt nãscut pe 8 martie, ziua cea mai bunã a unui florar. Eu îmi sãrbãtoresc ziua de nastere în piata Traian. Acolo avem o tarabã unde ne vindem florile. Mama se ocupã de asta. Dupã sase ani pot sã spun cã florile reprezintã o afacere de pe urma cãreia poti sã trãiesti decent.

Ca o curioziate, Vasluiul e o piatã cu un pret foarte bun pentru producãtor si pentru comerciant. E un paradox pentru cã stim cã despre noi se spune cã suntem sãraci. Eu mai vorbesc cu florari si din alte judete si vã pot spune cã piata vasluianã oferã preturi bune pentru noi, producãtorii si comerciantii. Totul e sã ai marfã de calitate. De asta tot profitul obtinut pânã acum din flori, l-am reinvestit. În îngrãsãmânt de bunã calitate, în seminte de calitate superioarã. Pentru cã floarea e ca femeia, dacã nu o îngrijesti, nu e frumoasã, nu atrage privirea.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.