spot_img
7.6 C
Vaslui
19-oct.-2024
spot_img

De râsu’-plânsu’: morții rău-platnici din Huși, somați să își achite amenzile!

- Advertisement -
GOGOMĂNIE… Oamenii sunt decedați cu acte în regulă de vreo doi ani, funcționarii din Primărie nu îi iartă deloc și îi țin activi în catastifele cu datornici, având de recuperat de la ei, în total, suma de 68.282 de lei.

PARADOX… Mai mulți morți din cimitirul Sfântul Toma, trebuie cumva informați că se află în vizorul Primăriei Huși pe lista cu rău-platnici, întrucât și-au permis să plece la cele veșnice, fără să își achite… amenzile! Deși oamenii sunt decedați cu acte în regulă de vreo doi ani, funcționarii din Primărie nu îi iartă deloc și îi țin activi în catastifele cu datornici, având de recuperat de la ei, în total, suma de 68.282 de lei. Situația, deși pare de râsu’-plânsu’, este una cât se poate de reală, constatată de Curtea de Conturi Vaslui, la cel mai recent control prin noianul de documente ale Primăriei Huși. Ceea ce însă i-a intrigat și pe inspectori a fost faptul că, în timp ce morții respectivi, iată, sunt bine ținuți sub observație, alți cetățeni cu datorii mari la Primărie, vii și cu venituri certe, stau relaxați și nu se tem deloc de vreo executare silită, după cum este consemnat în documentul oficial. Mai exact, 126 de angajați din administrația locală datorează, împreună, 328.229 lei pentru taxe și impozite neplătite, iar alți 8 cetățeni au acumulat cu toții debite de nu mai puțin de 154.729 lei, dar nici unii, nici alții, spun inspectorii Curții de Conturi nu au fost deranjați în vederea recuperării banilor. Primarul Ioan Ciupilan s-a supărat pe inspectorii Curții și a anunțat că le-a contestat deja concluziile lor, ba i-a dat și în judecată, pe motiv că „interpretează legea doar cum vor ei”.

Cetățenii municipiului Huși trebuie să știe că nu toți sunt egali în fața… Primăriei! De pildă, dacă cei mai mulți dintre contribuabili amână o perioadă achitarea dărilor, fiind conștienți că urmează majorări și penalități, dar și o executare silită, unii concitadini nu se tem deloc de această perspectivă. Dovadă stă ultimul Raport al Curții de Conturi, care a constatat că unii cetățeni sunt lăsați să acumuleze datorii cu zecile de mii de lei. De pildă, 8 hușeni au fost găsiți cu o datorie la taxe și impozite de nu mai puțin de 154.729 lei, ceea ce, grosso modo, ar însemna că fiecare a fost lăsat să acumuleze un debit de peste 19.000 de lei. Față de acești datornici, spune Curtea de Conturi, nu s-a întreprins vreo măsură de recuperare. La fel de liniștiți au fost și 126 de bugetari, angajați direct sau în unitățile subordonate, chiar la Primărie. Aceștia au strâns împreună datorii la taxe și impozite de 328.229 lei, iar, o împărțire simplă, arată că fiecare ar avea de dat, în medie, peste 2.600 de lei. Sunt bani mulți, care, evident, nu aveau cum să însemne restanțe doar dintr-un singur an, cel cu pandemia în plină desfășurare. Inspectorii i-au reproșat Primăriei că nu au intreprins acțiuni de recuperare a acestor debite și nu au căutat să pună sechestru pe bunurile celor care au datorii de mii de lei.

Morții, la un pas de executare silită. Viii cu datorii nu se tem de așa ceva!

Cum vorba spune că viii cu viii și morții cu morții, iată că se și adeverește acest aspect la Primăria Huși. Inspectorii Curții de Conturi au găsit în evidențe câteva zeci de persoane decedate, care figurau ca datornici activi, în dreptul cărora erau de recuperat aproape 70.000 de lei. Toți defuncții fuseseră amendați în timpul vieții, dar au plecat pe lumea cealaltă cam… intempestiv, fără să își achite debitele. Primăria, deși este în era tehnologiei și ar trebui să știe prima care cetățeni trăiesc și care au murit, i-a lăsat pe răposați acolo, în evidențe, ca nu cumva să îi scape din ochi. Inspectorii Curții de Conturi au trasat drept sarcină remedierea acestei probleme și lăsarea în pace a morților datornici. Le-au indicat să îi execute silit mai degrabă pe datornicii încă vii. Tot controlul în cauză a scos la iveală și faptul că mai multe firme radiate figurau și ele cu debite, deși nu mai era cazul. Curtea de Conturi a considerat că vraiștea aceasta din documentele analizate ar fi cauzată de lipsa de organizare a unui compartiment pentru audit, unde să fie un responsabil, dar și mai mulți angajat, nu doar unul, cum este acum, care nu ar putea face față singur volumului de muncă.

Primarul Ciupilan nu e de acord cu inspectorii Curții de Conturi, cărora spune că deja le-a deschis proces!

De partea cealaltă, primarul Ioan Ciupilan nu este de acord cu multe din constatările inspectorilor de la Curtea de Conturi, pe care nu e prima dată când îi critică. Edilul a spus că a contestat la forul superior concluziile lor, ba a anunțat că i-a dat și în judecată. La fiecare constatare scrisă în Raport, primarul Ciupilan a dat alte argumente, prin care a contrat vehement concluziile inspectorilor, motivând că toate constatările enunțate sunt doar pentru că cei de la Curtea de Conturi „interpretează legea cum vor ei”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.