SUPÃRARE.. Caz inedit în municipiul Vaslui, unde un cetãtean a rãmas, sãptãmâna trecutã, fãrã masina veche de 23 de ani. Autoturismul a fost ridicat de Politia Localã în cadrul unei noi actiuni de curãtare a parcãrilor din oras de rablele abandonate. Problema în acest caz este cã hârbul cetãteanului respectiv fusese înscris în Programul Rabla Local, iar dosarul a fost aprobat atât de Ministerul Mediului cât si de Primãria Vaslui. Practic, în câteva zile vasluianul trebuia sã primeascã 3.000 de lei pe autoturismul înscris în program, însã acest lucru, cel mai probabil, nu se va mai întâmpla. „Mi s-a spus cã taxa ca sã-mi recuperez masina de la Termica, acolo unde a fost depozitatã, este de 2.900 de lei. Ce afacere mai fac eu în acest caz?”, se întreabã mirat vasluianul.
Politia Localã din Vaslui a reluat, începând de sãptãmâna trecutã, actiunea de ridicare a rablelor din oras care ocupã degeaba locurile de parcare. În acest sens, la data de 15.11.2023, politistii locali din cadrul Serviciului Circulatie au desfãsurat activitãti specifice pentru ridicarea, transportul si depozitarea unui numãr de 4 autoturisme care au îndeplinit conditiile legale pentru a fi declarate abandonate. Vorbim de un autoturism marca Peugeot, de culoare albastru, abandonat pe strada Smârdan, în parcarea blocului nr. 179; un autoturism marca Mercedes, de culoare alb, abandonat pe strada Metalurgiei, vis-à-vis de blocul ANL; un autoturism marca Seat, de culoare verde, abandonat pe strada Petru Rares, în fata blocului nr. 264 si un autoturism marca Nissan, de culoare rosu, abandonat pe strada Republicii, în fata blocului nr. 374. „Precizãm faptul cã anterior demarãrii actiunilor de ridicare, proprietarii /detinãtorii care au fost identificati au fost somati sã elibereze domeniul public, însã nu au dat curs solicitãrilor transmise de Politia Localã Vaslui. Cu aceastã ocazie, informãm proprietarii vehiculelor ridicate cã le pot revendica, printr-o cerere depusã la sediul Politiei Locale Vaslui. Vehiculele ridicate se restituie numai dupã ce proprietarii sau detinãtorii legali achitã cheltuielile aferente ridicãrii, transportului si depozitãrii, sume care se fac venit la bugetul local” au precizat reprezentantii Politiei Locale Vaslui.
Una dintre masinile ridicate era înscrisã în Programul Rabla Local
Actiunea politistilor locali, de curãtare a orasului de masinile abandonate, este una pe cât de bine-venitã pe atât de apreciatã de locuitorii Vasluiului, mai putin de Eugen P., proprietarului autoturismului marca Nissan abandonat în fata blocului 374. Vasluianul spune cã si-a adus masina de la tarã în urmã cu doi ani, dupã ce auzise un zvon cu privire la demararea, de cãtre Ministerul Mediului, a Programului Rabla Local. „Special am adus-o de la tarã, pentru a mã înscrie cu ea în acest program. Imediat dupã ce a fost lansatã aplicatia, am reusit sã fac parte dintre acei posesori de masini acceptati de Ministerul Mediului. Dupã ce am primit unda verde de la Bucuresti, am mers la Primãria Vaslui pentru a-mi face dosarul necesar pentru casarea si încasarea banilor. Am mers peste tot, am obtinut toate documentele necesare, cei de la primãrie mi-au spus cã documentele sunt ok, mai trebuia acum doar sã duc masina la casat si sã primesc banii pe ea. Miercuri dimineata însã m-am trezit cã masina a dispãrut din fata blocului. Fusese ridicatã de Politia Localã. Este adevãrat cã am primit douã înstiintãri din partea acestei institutii sã-mi iau masina din acea parcare, însã de fiecare datã am explicat agentului de politie cã autoturismul a fost înscris în Programul Rabla Local si cã nu va mai dura mult sã scap de ea. Era o chestiune de zile pânã sã eliberez acel loc”, ne-a declarat vasluianul. Acesta nu stie cum sã procedeze acum, pentru cã taxa de recuperare a autoturismului se ridicã undeva la 2.900 de lei, adicã cu 100 de lei mai putin fatã de suma pe care trebuia sã o primeascã în urma casãrii. „Mi s-a transmis cã dacã vreau sã-mi recuperez masina de la Termicã, acolo unde a fost depozitatã, este de 2.900 de lei. Ce afacere mai fac eu în acest caz? Nu era firesc ca între Primãria Vaslui si Politia Localã Vaslui sã existe o punte de comunicare, sã li se transmitã politistilor locali care sunt rablele admise în acest Program Rabla Local, ca oamenii sã nu se trezeascã cã rãmân fãrã autoturisme? E clar cã din moment ce ne-am înscris în acest program, si noi, proprietarii acestor masini vechi, ne dorim sã scãpãm de ele, sã eliberãm locurile de parcare”, a mai afirmat Eugen P. Vasluianul sperã acum sã gãseascã o minimã întelegere din partea Primãriei Vaslui si a Politiei Locale Vaslui sã poatã duce pânã la capãt demersul de a scãpa de masina veche de 23 de ani, prin intermediul Programului Rabla Local.
Opt UAT-uri din judetul Vaslui s-au înscris în program
Conform ghidului de finantare, din cei 3000 de lei pe care fiecare proprietar de rablã urmeazã sã-i primeascã, 2400 de lei sunt asigurati de Administratia Fondului pentru Mediu, iar 600 de lei de cãtre UAT-urile înscrise în program. Pentru a primi acesti bani, beneficiarul are obligatia sã predea spre casare si sã radieze din circulatie si din evidenta fiscalã autovehiculul uzat. Pentru judetul Vaslui au fost aprobate cererile depuse de opt primãrii, care au solicitat suma totalã de 3.360.000 de lei, pentru casarea a 1400 de masini. Cele mai multe masini, respectiv 1000 din cele 1400, trebuiau sã fie casate din municipiul Vaslui. Celelalte UAT-uri din judet care au primit finantare pentru programul „Rabla Local” sunt: Bârlad (240.000 lei pentru 100 de masini), Lunca Banului, Laza, Fãlciu, Ivesti, Lipovãt si Deleni, fiecãrei dintre aceste primãrii din mediul rural fiindu-i alocatã suma de 120.000 lei pentru casarea a 50 de masini. Vasluienii nu s-au înscris într-un numãr chiar atât de mare în acest program, însã cazul lui Eugen P. aratã cã nici cei care au fãcut-o nu se prea pot bucura de banii promisi de stat în schimbul rablelor.
Când nu ai o bază comună de date și unu e mai șef ca altu asa se întâmplă… Ăla de la locală nu știe de ceea ce se întâmplă la financiar..
Dar cu prostii care pun rufe la geam ce facem? Nicio măsură nu se ia chiar am sa vad…dor este lege…
Chelaru la Bârlad nu a mai ridicat o masina de doi ani, in schimb crede el ca pazind tomberoanele va face imagine buna Anei Maria Vintila pentru postul de primar, boul si scroafa nu întekeg ca de dai amenzi lumea va da la muie, dar pensionarul arestat Vasilica a ramas tot milițian.
Doi ani a stat cu rabla pe domeniul public fara să-i ridice jaful și se mai plânge ? In doi ani trebuia să fie amendat de câteva ori.
Jaf oi fi tu! De ce il jignesti, este bunul lui si are si el dreptul la domeniul public, asa cum ai si tu. Jaful tau unde sta?
Legea 421 este cât se poate de clară, dacă autoturismul are stare tehnică expirată și nu deține o asigurare valabilă, polițistul local are la dispoziție șase luni să îl ridice de pe spațiul public. Dacă domnul ar fi vrut să îl păstreze ca vehicul istoric, pentru programul rabla sau pentru orice altceva, o putea face pe un spațiu privat. Doi ani cam mult.