spot_img
spot_img
7.4 C
Vaslui
16-dec.-2024

De necrezut: o vasluiancă, obligată de instanță să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Mama a solicitat ajutorul președintelui Johannis! (FOTO)

- Advertisement -

DECIZIE… Incredibil! Curtea de Apel București a decis ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de “răpire internațională de minori” de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au făcut și plângerea. Totul a pornit de la o injecție cu antibiotic administrată de bunica unuia dintre copii. Pentru că era vizitată zilnic de serviciile sociale, aceasta și-a luat copiii și s-a mutat în comuna Hoceni. Autoritățile i-au dat însă de urmă și au cerut autorităților române ca minorii să fie returnați în Marea Britanie. Deși Tribunalul București a hotărât ca micuții să rămână cu mama, Curtea de Apel București a întors decizia la 180 de grade și a stabilit ca aceștia să ajungă în plasament în Marea Britanie. Astăzi, 18 martie, copiii ar trebui să fie preluați de serviciile sociale engleze, însă micuții sunt foarte speriați și nu vor să se despartă de mama lor. “Ce ne-au făcut cei din Anglia… Ne-au hărțuit de ne-o terminat. Cel puțin pe băiatul cel mare… De asta se și acoperă, nu mai vrea să audă de serviciile sociale. Băiatul e foarte speriat, am fost cu el la psiholog, la psihiatrie, merge la ședințe de terapie, pentru că nu mai dormea noaptea”, ne-a povestit Elena, mama celor patru copii. Intrigată de decizia Curții de Apel București, avocata familiei a făcut mai multe demersuri pentru a împiedica punerea în aplicare a hotărârii: “Ne-am adresat Administrației Prezidențiale, Compartimentul probleme cetățenești, care a transmis către Ministerul Afacerilor Externe petiția noastră, fiind în curs de soluționare. Totodată, am transmis sesizări către Avocatul Poporului, Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară, petițiile fiind în curs de soluționare”, a declarat Maria Costea, avocata familiei.

Elena și cei patru copii locuiesc acum în comuna Hoceni. Copiii sunt înscriși la școală, se bucură de aer curat și mult spațiu liber. Nu vor să se reîntoarcă în Marea Britanie, acolo unde nu au trăit chiar cele mai frumoase momente. “În fiecare zi ne vizitau serviciile sociale. Ne controlau în frigider, în pat, peste tot. Parcă voiau să găsească ceva în neregulă, dar nu înțelegeam ce anume. Băiatul e foarte speriat, am fost cu el la psiholog, la psihiatrie, merge la ședințe de terapie, pentru că nu mai dormea noaptea. La un moment dat, serviciile sociale din Anglia i-au adus la școală pe tatăl natural și pe cel vitreg, iar când a ajuns acasă, a devenit mut, nu a mai vrut să vorbească și a început să facă pe el. L-am întrebat <mamă, da’ ce ai? Îți pun pampers la 6-7 ani?>. Plângea și spunea <nu știu ce am, mamă>. Pur și simplu zăcea în pat, nu voia să mănânce, să se joace… La început, când m-a despărțit de primul soț, băiatul era prea mic. A fost afectat când m-a agresat tatăl lui în fața lui, copilul a avut un șoc. Nu știu dacă își amintește, dar serviciile sociale i-au explicat că vin din partea tatălui. Al doilea soț al meu a fost foarte agresiv cu el, l-a strâns de gât, îl trimitea la școală flămând… Eu mă opuneam tot timpul, ultima oară când l-am prins că-l strânge de gât, i-am zis <gata, s-a terminat. Ce faci tu aici? Îmi ataci copiii? Divorțăm!>. Pentru copil, ideea de tată a ajuns să însemne ceva agresiv”, ne-a povestit Elena. Aceasta a fost căsătorită de două ori, cu primul soț, de origine română, are doi copii.

Soțul pakistanez a reclamat-o pe mamă la serviciile sociale. “El urmărește doar viza, pentru că pe 31 martie îi expiră cea pe care a avut-o pe cinci ani cu ajutorul meu”

Cu al doilea soț, de origine pakistaneză, are alți doi copii. Elena l-a ajutat să obțină viza de acces în Marea Britanie, însă nu s-au înțeles prea bine și s-au despărțit. Drept răzbunare, bărbatul a făcut plângere la serviciile sociale, reclamând că mama nu are grijă de copii și îi administează medicamente după ureche. “Totul a pornit de la injecție făcută de mama mea, asistentă medicală de peste 20 ani. Le-a făcut un antibiotic băieților pentru că vomitau, nu acceptau nici apă, nici ceai. Am sunat la spital și ni s-a explicat că nu avem ce căuta, pentru că era situația cu COVID. Atunci am zis că trebuie să-i salvăm pe copii, am rugat-o să sune la un medic din România să vedem ce putem face. I-a zis să le facă o injecție cu un antibiotc ca să poată ajuta organismul să lupte cu microbul. Le-a făcut injecție și apoi au început să accepte siropul, apa. Și-au revenit. Copiii s-au făcut bine. Când le-a făcut injecția, normal că băieții au plâns, că și eu plâng la injecții. Fostul meu soț a filmat întreaga scenă cu telefonul. Deși momentul a avut loc în ianuarie, el a dat filmulețul serviciilor sociale în luna aprilie, când ne-am despărțit. A vorbit cu o verișoară de-a lui, care e avocat acolo, i-a zis că pe teritoriul Angliei nu ai voie să faci injecții unui copil dacă nu ești cadru medical, iar el a folosit toată situația asta ca să mă atace. El urmărește doar viza, pentru că pe 31 martie îi expiră cea pe care a avut-o pe cinci ani cu ajutorul meu. L-am acceptat în familie ca fiind soțul meu, tată pentru copiii mei, dar el urmărește doar viza. Dacă copiii lui rămân în Anglia, atunci ar avea un motiv întemeiat ca el să rămână pe teritoriul Angliei, alături de copii. Dar nu-l interesează, până acum nu le-a trimis nimic. Nici înainte, când stătea în casă cu noi, nu contribuia cu nimic pentru copii. Nici chiria lui nu și-o plătea”, a povestit Elena.

“Copiii au nevoie de stabilitate și de un mediu securizant, de îngrijire și ocrotire din partea mamei”

Aceasta s-a întors acasă împreună cu cei patru copii pe 23 ianuarie 2023, însă, între timp, autoritățile deschiseseră două procese civile. Unul dintre ele s-a finalizat în vara anului 2023, decizia fiind ca minorii să rămână în custodia autorităților engleze. Pentru că mama și copiii nu se mai aflau în Marea Britanie, serviciile sociale din Newham s-au adresat unei alte instituții: International Child Abduction and Contact Unit, deschizându-se un dosar de “răpire internațională de copii”. Astfel, cazul a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul București. Aceștia au dat câștig de cauză mamei. “Această instanță a subliniat că toate măsurile referitoare la copii trebuie luate cu respectarea interesului superior al acestora și a făcut aplicarea art. 13 alin.1 lit. b) din Convenția de la Haga, în sensul că înapoierea minorilor în Marea Britanie și plasarea acestora în sistemul de protecție socială, cu consecința privării lor de prezența mamei si de ocrotirea părinteasca din partea acesteia, ar fi de natură să determine un dezechilibru semnificativ în dezvoltarea lor, plasându-i într-o situație intolerabilă din perspectiva art. 13 alin. 1 lit. b) din Convenția de la Haga. Tribunalul București a arătat că atât anterior deplasării, dar și ulterior acestui moment, minorii s-au aflat permanent sub îngrijirea mamei, niciuna din probe nefiind de natură să indice un abuz la care minorii ar fi expuși din partea mamei, contrar celor afirmate de reclamantă în cerere. Tribunalul, ținând cont de interesul superior al copiilor, față de vârsta acestora, a reținut că aceștia au nevoie de stabilitate și de un mediu securizant, de îngrijire și ocrotire din partea mamei, astfel încât a respins în mod temeinic și legal cererea reclamantei London Borough of Newham”, a explicat avocata Maria Costea.

“Minorii sunt efectiv smulși din familia naturală, de lângă mama lor și trimiși pe bază de proces verbal la terța persoană”

Curtea de Apel București a întors decizia la 180 de grade, hotărând ca minorii să se întoarcă în plasament în Marea Britanie. “Curtea de Apel București în recurs a pronunțat o decizie de returnare a minorilor în Marea Britanie, prin soluția adoptată separând brusc copiii de mama lor. Este evident ca soluția este criticabilă, instanța deși investită cu aplicarea art. 13 alin. 1 lit. b) din Convenție, admițând recursul recurentei reclamante, în rejudecare pronunță o soluție total netemeinică și cu o analiză superficială a probelor administrate în cauză, dar și cu aplicabilitatea greșită a legii. Deși am arătat inclusiv că nu sunt îndeplinite cerințele art. 3 din Convenția de la Haga, mama având la data deplasării inclusiv consimțământul ambilor părinți ai minorilor, magistrații Curții au ignorat absolut toate piesele probatorii din dosar, au ignorat concluziile reprezentantului Ministerului Public, procurorul de pe lângă Curtea de Apel București, care a solicitat respingerea cererii de returnare a minorilor întrucât nu sunt îndeplinite cele două condiții de la art. 3 din Conventie, iar în subsidiar, întrucât este aplicabil în speță art. 13 lit. b) din Convenția de la Haga, solicită respingerea recursului și mentinerea soluției Tribunalului București ca fiind legală. La nici 30 de minute de la rămânerea în pronuntare, a fost postată soluția dramatică pentru mamă și cei patru minori, în fapt Curtea de Apel București separând minorii de mamă și trimițându-i unei terțe persoane, trauma fiind iremediabilă. La data de 4 martie 2024 a fost comunicată decizia definitivă a Curții de Apel București, urmând să formulăm contestații în executarea acesteia, precum și o potențială revizuire, suspendarea executării , având în vedere că în termen de 14 zile de la data comunicării hotărârii, acești minori sunt efectiv smulși din familia naturală, de lângă mama lor și trimiși pe bază de proces verbal la terța persoană, care îi va da în plasament, separându-i atât de mamă, cât și frații între ei. Ne aflăm într-o formă de confiscare a unor minori cetățeni români de o autoritate străină, ca urmare a unei decizii criticabilă și regretabilă a Curții de Apel București, care încalcă flagrant interesul superior al minorilor, minori cetățeni români, dar și dreptul la viață de familie”, a explicat avocata Maria Costea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

  1. In cazul in care copii nu sunt cetateni romani… sa fie sanatosi, cu tot cu ma-sa. Daca sunt cetateni romani, statul roman tre sa ii tina aici.

  2. Femeia e un dezastru ambulant , dar adevarul e ca serviciile sociale din UK sunt o mare mafie condusa de pedofili care cauta nod in papura familiilor sarace de imigranti ca se le fure copiii si sa-i plaseze la tot felul de hom osex uali si pedof ili contra unor spagi consistente la agenti , vacante , etc.

    • Adevarul tau? …le fura copii, ai plaseaza la pedofili…mai tu vezi ce spui aici? Despre un stat cu 100 de ani inaintea noastra? Cu unul din cele mai bune sisteme juridice din lume…

      • Deci nu-s copiii ei, sunt ai LOR, adica si a lu’ Pakistanezu! Adica pentru a scoate niste copii din tara LOR NATALA, trebuie si semnatura tatalui, corect.
        Doamna a plecat fara acordul sotului, e ceea ce se numeste rapire, desigur.

        • avea consimtamantul…. dar probabil ti-e greu sa citesti – te ajut eu cu paragraful : „…mama având la data deplasării inclusiv consimțământul ambilor părinți ai minorilor, magistrații Curții au ignorat absolut toate piesele probatorii din dosar…”

      • @sec: in occidentul decazut, e plin de pedofili si deogati satanisti. Si da, iau copii emigrantilor cum vor ei. Uitate la cazuri din germania, danemarca , tarile nordice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.