Începând din 23 aprilie „Programul Rabla-sesinea 2012” devine accesibil pentru persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale si întreprinderi familiale care îsi desfãsoarã activitatea în regim economic. Ca si anii trecuti, cuantumul primei de casare este de 3800 ron, exprimatã printr-un tichet cu valoare nominalã.
Programul de stimulare a înnoirii parcului auto national, cunoscut sub numele de „Programul Rabla” demareazã de luni si pentru persoanele juridice, astfel cã primãriile, institutiile de învãtãmânt, institutii publice, biserici, organizatiile neguvernamentale, dar si operatorii fãrã personalitate juridicã pot depune dosarele pentru înscriere în program în perioada 23 aprilie-31 august 2012. „Pentru sesiunea dedicatã persoanelor juridice depunerea dosarelor se face la Bucuresti la Administrarea Fondului de Mediu, dar si în cazul lor conditiile de finantare sunt asemãnãtoare. Prima de casare are valoarea de 3.800 de lei, iar pentru achizitionarea unui autovehicul nou pot fi utilizate cel mult 3 tichete valorice. În ceea ce priveste sesiunea dedicatã persoanelor fizice, judetului Vaslui i-au fost repartizate un numãr de 500 tichete, 300 fiind repartizate celor trei colectori din municipiul Vaslui, restul fiind repartizate municipiului Bârlad.Trebuie mentionat cã acestea sunt exclusiv pentru sesiunea dedicatã persoanelor fizice”, a declarat Doina Ungureanu, purtãtor de cuvânt al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui.
Persoanele juridice scapã mai greu de rablã
Procedura pe care persoanele juridice o au de urmat pentru a intra în program este ceva mai complicatã. „Dosarele persoanelor juridice, primãriilor, institutiilor de învãtãmânt, institutii publice, biserici, organizatiile neguvernamentale, dar si operatorii fãrã personalitate juridicã trebuie depuse personal la Bucuresti la Administratia Fondului de Mediu de un reprezentant legal. Dosarul este studiat, apoi se afiseazã pe site-ul AFM-ului lista dosarelor aprobate, apoi noi, cu delegatie din partea proprietarului, mergem la Bucuresti luãm tichetul, apoi se predã masina cu documentatia necesarã, si abia apoi proprietarul intrã în posesia tichetului. Cei care doresc sã intre în program trebuie sã fie foarte atenti, dosarele sunt studiate cu punct si virgulã, dacã lipseste o stampilã este refuzat. Toatã documentatia se gãseste în Ordinul Ministrului de anul acesta, Ordinul Nr.981 din 7 martie 2012”, a explicat Gabriel Tãbãcaru, reprezentant Remat Vaslui. Anul trecut, în judetul Vaslui, 11 proprietari persoane juridice au folosit Programul Rabla; Primãria Munteni de Jos, Blãgesti, liceul de la Negresti, dar si institutii publice precum Apele Române. În cazul achizitiei de autovehicule nepoluante cu motorizare hibridã sau electricã, persoanele juridice beneficiazã de facilitãti suplimentare. Astfel, în cazul în care se va preda spre casare un autovehicul uzat si se intentioneazã achizitionarea unuia cu motorizare hibridã, colectorii vor elibera douã tichete valorice a 3.800 de lei fiecare; pentru achizitionarea unui autovehicul electric se vor elibera patru tichete valorice în schimbul casãrii unei rable.
Proprietarul, persoana juridicã, trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele criterii de eligibilitate generale
Trebuie sã detinã în proprietate unul sau mai multe autoturisme uzate, sã actioneze în nume propriu, nu trebuie sã detinã datorii ce tin de plata taxelor si impozitelor, nu trebuie sã fie înregistrat cu fapte care încalcã disciplina financiarã, dupã caz, proprietarul trebuie sã demonstreze cã nu are suspendate activitãti economice, nu este insolvabil, nu se aflã în stare de faliment, nu se aflã în procedurã de lichidare. De asemenea, proprietarul nu trebuie sã sustinã desfãsurarea de activitãti cu efect negativ asupra mediului.