spot_img
spot_img
-0.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

De luni, Colegiile Laurian si Eminescu, in greva generala

- Advertisement -

Neacordarea salariilor in sistemul educational botosanean are repercusiuni asupra procesului instructiv educativ. Ieri, cadrele didactice de la doua unitati scolare au tras semnalul de alarma al nemultumirii lor, amenintand ca de luni intra in greva generala.

Protest spontan la Colegiul National „Mihai Eminescu” din municipiu, timp de o ora, si la Colegiul National „A. T. Laurian”, timp de zece minute, aceasta a fost prima optiune a cadrelor didactice, ieri.

Inchiderea scolilor singura solutie de a primi salariile

Din cele declarate de Alina Voinea Axinte, liderul Sindicatului Invatamantului Preuniversitar (SIP) de la Colegiul Eminescu, decizia de intrerupere a cursurilor timp de o ora a fost spontana, cadrele didactice fiind nemultumite ca salariile trebuiau sa ajunga miercuri pe card, insa acest lucru nu s-a intamplat.

„Este a doua luna cand sunt aceste probleme. Luna trecuta, cu sprijinul domnului prefect si al domnului Turcanu s-a rezolvat problema. Luna asta, problemele difera. Luna trecuta era un abuz pe care il facea d-nul trezorier Alecsa si d-na inspector general, in timp ce luna aceasta, chipurile, nu mai sunt bani. Este o brasoava ca plata salariilor depinde de Ministrul Educatiei, pentru ca banii au fost repartizati inegal printr-o dispozitie a domnului primar Flutur”, a declarat liderul SIP.

Ieri dimineata, aceasta a incercat sa ia legatura cu primarul municipiului, Catalin Flutur, cu viceprimarul Florin Ghiorghita, ajungand in final la viceprimarul Catalin Alexa.

„Astazi (joi, n.r.) vom semna pentru ca incepand de luni sa inchidem efectiv scoala. Este singura cale de a primi salariile. Din discutiile pe care le-am avut cu colegii mei, reiese ca toti doresc sa intre in greva generala, fiind convinsi ca este singura solutie, atata timp cat stam la bunul plac, ori a unei scrisorele venita de la Minister, sau a unui abuz facut de domnul trezorier Alecsa. Sa nu spuna cineva ca nu stia ce se intampla in invatamant”, a spus Alina Voinea Axinte.

Anul acesta, la Colegiul Eminescu au fost repartizati bani mai putini decat anul trecut. Protestul nu a fost anuntat la Inspectoratul Scolar Judetean, liderul sindical sustinand ca raportul contractual este cu unitatea scolara, conducerea acesteia fiind informata.

Cadrele didactice de la Eminescu sustin punctul de vedere al liderul SIP. „Trebuie sa platim ratele, intretinerea, avem copii. Sunt de acord cu protestele, inclusiv pana la inchiderea scolii, in cazul in care nu ni se vor plati salariile”, a spus profesorul de matematica Teodor Trisca.

720.000 de lei suma necesara pentru plata salariilor la centrul bugetar Laurian

La Colegiul National „A.T Laurian” cadrele didactice au decis sa intre luni in greva generala, dupa o discutie avuta dimineata, timp de zece minute.

„Au decis ca incepand de luni sa se intre in greva iar astazi si maine (joi si vineri, n.r.) sa se faca ore normale, deoarece elevii erau ajunsi dimineata la 8.00 la scoala. A fost o discutie la ora 8.00, la care am participat si eu, si oamenii au plecat la ore. Eu am sustinut ca o zi intarziere de plata a salariilor este putin”, a declarat Ioan Onofrei, directorul Colegiului Laurian.

Statele de plata au fost intocmite conform hotararilor judecatoresti, au fost avizate, din punctul de vedere al conducerii, nefiind nici o problema, asigurarea fondurilor nefiind rezolvabila de catre scoala.

Functie de semnaturile stranse pana azi, se va sti daca luni se vor face ore sau daca va fi un orar special. Suma necesara pentru plata salariilor la nivelul centrului bugetar Laurian este de 720.000 lei.

Copilul meu e la Laurian… e unul dintre cei care e lovit de doua ori

Statele de plata au fost facute, si desi includ cresterile salariale, plata acestora este imposibila, sustin cadrele didactice ale Colegiului Laurian.

Mai mult decat atat, conform celor declarate de Corneliu Popescu, liderul SIP al unitatii, li s-a propus sa primeasca intre 16-30 la suta din salariu.

„Ni se spune ca nu sunt bani, nu sunt fonduri la buget pentru salarii. Eu sunt angajat al Colegiului Laurian, banii pe care ii primesc vin cu avizul primariei, din bugetul local. Colegii mei, la ora 8.00, erau decisi sa trimitem copiii acasa si ne-am gandit la ei, nu pe formula «nu victimizati copiii». Copilul meu e la Laurian si nu victimizez copiii altora. Al meu e primul. E unul dintre cei care e lovit de doua ori, pentru faptul ca eu nu intru la ora lui si pentru faptul ca tatal lui nu si-a primit salariul. Ziua de salariu nu se mai respecta de multa vreme”, a spus liderul SIP de la Colegiul Laurian. Acesta spera ca actiunile de protest din educatia botosaneana sa nu fie repetate lunar. (Petronela Rotariu)

Dascalii dorohoieni ori primesc salariile, ori pun lacate pe scoli

Protest si al cadrelor didactice de la Colegiul National „Grigore Ghica” din municipiul Dorohoi. Aproximativ 20 de cadre didactice au intrerupt ieri orele, nemultumite ca nici pana acum nu au primit salariile aferente lunii februarie. Protestul spontan s-a declansat in jurul orei 11.00, cand profesorii au mers la primarie, unde au fost primiti la discutii de primarul municipiului, Dorin Alexandrescu.

Discutiile cu edilul municipiului nu au dus la niciun rezultat concret si, in aceste conditii, profesorii sunt decisi sa intre in greva. In cadrul discutiilor cu primarul, cadrele didactice au fost categorice, „ori primim salariile, ori punem lacat pe scoala”. Nemultumiti de raspunsul primarului, cadrele didactice au inregistrat la secretariatul unitatii lista cu semnaturile profesorilor, decisi sa intre in greva generala azi. (Petronela Rotariu)

Catalin Alexa: Situatia este delicata, practic nu sunt bani

Reprezentantii Primariei Botosani sustin ca deblocarea situatiei din invatamant depinde de raspunsul Ministerului Educatiei.

Catalin Alexa sustine ca bugetul nu a fost suficient pentru ca nu au fost luate in calcul si hotararile judecatoresti ale cadrelor didactice de marire a salariilor cu 33 la suta. Solutiile date de la nivelul autoritatilor locale sunt fie transferarea unor sume din alt trimestru in trimestrul I sau suplimentarea sumelor pentru salariile profesorilor.

„S-au facut alte demersuri pe plan local, la Directia de Finante, si acestia la Ministerul de Finante, care au solicitat Ministerului Educatiei sa comunice in privinta carei variante vom merge. Daca vom calcula numai salariile profesorilor, ce se strange la nivelul municipiului Botosani ca impozite si taxe nu e de ajuns. Trebuie respectata legea. Situatia este delicata, practic nu sunt bani”, a declarat Catalin Alexa. Acesta sustine ca la ora actuala sunt necesare sase milioane de lei pentru plata salariilor cadrelor didactice la nivelul municipiului, in cont fiind doar un milion de lei.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.