spot_img
spot_img
4.2 C
Vaslui
22-ian.-2025

De la şantierul de construcţii la cel de oameni

- Advertisement -

Dacă s-ar clona, şi-ar putea lua nu mai puţin de 15 joburi, în diferite domenii de activitate. Vasilica Micu  a trecut de la inginerie TCM la construcţii şi amenajări interioare, iar de acolo la şantierul de… oameni, adică la recalificat şi format salariaţi pe piaţa muncii.

Cum? Cu bani europeni! Vă imaginaţi cum ar fi să câştigaţi cinci proiecte europene şi să le reziliaţi pe toate, după şase luni de muncă, pentru că legislaţia noastră nu-i armonizată cu cea comunitară? Sau câte piedici le pune statul român celor care reuşesc să atragă bani europeni?

Şi cum pot fi stârpite orgoliile locale pentru a dezvolta afaceri profitabile între Galaţi şi Brăila? Aflaţi răspunsurile din interviul cu Vasilica Micu, general manager, administrator şi asociat unic al SC Andirivac SRL.

Reporter: Se spune că, dacă vrei să schimbi lumea, trebuie să începi cu tine. Doamna Vasilica Micu, aţi început recalificarea cu dumneavoastră?
Vasilica Micu:
Sunt inginer TCM, am lucrat în domeniul construcţiilor de maşini 12 ani la Rulmentul Bârlad, m-am mutat în 1995 în Galaţi şi de atunci a început reconversia mea profesională. A trebuit să mă reprofilez pe construcţii şi amenajări interioare.

În 1997 am înfiinţat societatea Andirivac, care iniţial s-a ocupat de construcţii şi amenajări interioare. Trebuia să-mi calific salariaţi. M-am recalificat, după care am făcut cursuri cu angajaţii mei şi aşa mi-a venit ideea să fac şi pentru alţii, astfel că am devenit furnizor de formare acreditat.

Acum avem 28 de meserii şi ocupaţii acreditate la nivel naţional, eliberăm certificate de absolvire sau certificate de calificare recunoscute de Ministerele Muncii şi Educaţiei. Din 2006 şi până în 2010 am recalificat 2.800 de oameni.

În prezent, avem completate grupele de cursanţi până în 2013, 14 tipuri de ocupaţii, 36 de grupe de curs, 570 de cursanţi şi 240 de participanţi la workshopuri.

Reporter: Ce este mai greu să construieşti, o casă sau viitorul unui om aflat în căutarea unui loc de muncă?
Vasilica Micu:
Hotel Galmondo, Vila Clasic sunt făcute de mine, am executat lucrări mari la Hotel Dunărea, vile în Arcaşilor, apartamente… dar cel mai greu este să modelezi un om, să-l faci competent, cu deprinderi şi abilităţi reale.

Cea mai mare mulţumire este că am reuşit să fac dintr-o persoană marginalizată social, crescută la casa de copii, un şef de echipă. Un maistru de 60 de ani care nu ştia decât furnale şi cocs a ajuns şef de amenajări la copiii de la care a învăţat meserie.

Reporter: Cum aţi ajuns să faceţi recalificare şi formare profesională pe fonduri nerambursabile şi câţi bani europeni aţi câştigat în total?
Vasilica Micu:
În 2002 am văzut un anunţ mic în ziarul „Viaţa liberă”: „Întocmim proiecte cu finanţare nerambursabilă. Garantăm reuşită”. Nu am crezut, dar m-am dus din curiozitate, am plătit proiectul, l-am câştigat şi am început să implementez primul meu proiect PHARE, în valoare de 60.000 de euro.

De la PHARE 2002 am ajuns la PHARE 2006, RICOP. Nu vă pot spune câţi bani am câştigat în total. Pe fonduri de preaderare au fost opt proiecte, dar şi subcontractări patru-cinci, iar pe fonduri structurale opt proiecte, din care trei implementate.

Poate o să vă surprindă, dar în 2009 am câştigat cinci proiecte europene în valoare de 2,5 milioane de lei şi pe toate le-am reziliat pentru că nu era armonizată legislaţia naţională cu cea comunitară. Am scris scrisori peste tot, de la preşedintele României la Guvern.

La o lună s-a modificat legislaţia, nu neapărat datorită mie. Proiectele la care am muncit şase luni erau gura mea de aer pentru a rezista pe piaţă. Plângeam şi reziliam. Dar în două – trei săptămâni am zis stop! nu se termină aici, trebuie să continui.

Am scris noi proiecte şi le-am câştigat. Ne asigurăm salarii, dări, plăţi, cheltuielile cu întreţinerea din bani europeni. Luna trecută am angajat trei oameni pe proiecte europene.

Reporter: Aţi găsit la Brăila parteneri de încredere şi aţi reuşit o conciliere pe care autorităţile locale n-o izbutesc de ani de zile.
Vasilica Micu:
Am avut şi înainte de aderare proiecte cu vreo cinci firme din Brăila. Noi ne înţelegem foarte bine cu Brăila. Dacă suntem pe acelaşi segment de piaţă nu înseamnă că trebuie să ne războim! Dacă ne unim, devenim mai puternici. E doar prost înţeleasă noţiunea de concurenţă!

Reporter: Care este secretul câştigării unui proiect european?
Vasilica Micu:
O echipă puternică, serioasă, devotată, o echipă căreia să-i placă şi să fie mulţumită de ce face. Am o echipă de opt oameni plus 40-50 de formatori pe contract. Muncim şi până la unu noaptea. Dacă s-ar merge şi în alte activităţi în acelaşi stil de corectitudine, rigurozitate ca la proiectele europene mi-ar conveni mult mai mult!

Reporter: Dacă ar fi să recalificaţi statul, ce cursuri i-aţi preda?
Vasilica Micu:
Le-aş face recalificare pe management, că nu au nici cea mai mică noţiune! E un management defectuos la nivel de guvernanţi, o nepercepere reală a absorbţiei fondurilor europene şi nu pot crede că ei chiar nu au înţeles despre ce e vorba!

În proiectele europene pe resurse umane, jumătate din banii absorbiţi pleacă la stat ca şi contribuţii salariale. 35 la sută din valoarea proiectelor europene pe resurse umane s-ar duce ca sursă de venit la bugetul de stat.

Şi ce avem? Prefinanţările nu vin la timp, rambursările întârzie de trei ori termenul, calendarele se decalează, dar rămâne obligaţia noastră ca agenţi economici de a plăti contribuţiile la stat, fie că dăm sau nu salariile! Nu-şi respectă termenele sau impun condiţii, plătim penalităţi la bani pe care nu i-am primit, ori ni se popresc conturile.

De şapte luni aştept semnătura pe un contract! Alt proiect aşteaptă din decembrie trecut lansarea şi a fost amânat pentru noiembrie. Cui foloseşte asta?

„Calificarea, şansa vieţii tale!”

Societatea a desfăşurat activităţi de amenajări interioare, concomitent cu formarea profesionala şi implementarea de proiecte cu finanţare nerambursabilă UE, pentru ca în final să renunţe la construcţii în favoarea instruirii profesionale a oamenilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă sau a celor deja angajaţi, dar care nu au studii de specialitate pe domeniul pe care activează.

Echipa de coordonare Andirivac este formată din specialişti în management, informare, consiliere profesională şi medierea muncii. Recent, Andirivac, în parteneriat SC Bardrom Security SRL Brăila, a lansat un proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeşte în Oameni!”, cu o valoare eligibilă de 2.115.260 de lei.

Graţie acestui proiect, 195 de angajaţi din toate sectoarele economice, cu excepţia administraţiei publice şi a educaţiei, din judeţele Galaţi şi Brăila, au şansa de a se califica sau recalifica în meserii cerute pe piaţa muncii.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.