ANCHETĂ EPIDEMIOLOGICĂ… Mai multe persoane au acuzat stări de rău iar șapte au ajuns la spital după ce au mâncat la o pomană organizată în casa praznicală din Rădeni, comuna Dragomirești. Mâncare a fost gătită de o bucătăreasă din sat, în condiții corespunzătoare, însă transportul alimentelor s-ar fi făcut în condiții improprii, “cu autoturism personal, neautorizat pentru transport alimente la temperatură ambientală și în timp necorespunzător (cel puțin trei ore de la achiziție)”. Atât inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP), cât și cei ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui au mers la fața locului și au recoltat probe, iar din primele cercetări s-ar părea că ciorba de perișoare ar fi fost mâncarea cu probleme. Organizarea de pomeni în casele praznicale, cu oameni din sat, este o practică în multe comune, însă, deși de cele mai multe ori se desfășoară în condiții bune, astfel de activități nu sunt autorizate. Vremea Nouă a încercat să stea de vorbă cu soția preotului, pentru a obține un punct de vedere, însă aceasta nu a dorit să comenteze. Printre persoanele internate în spital cu toxiinfencție alimentară se numără și câteva rude ale primarului Dănuț Iacob – sora, nepoata și strănepoata. “Am întrebat-o pe doamna preoteasă dacă știe de unde ar fi putut să pornească această toxiinfecție alimentară, nimeni nu bănuiește nimic. Toate produsele au fost proaspete, gătite într-un mediu curat. Nu putem să acuzăm pe nimeni, pentru că ar fi nedrept. Înainte totul se făcea cu bătrânele din sat, că era nuntă, botez sau pomană, se adunau, făceau sarmale, friptură și nu pățea nimeni nimic”, a explicat primarul comunei Dragomirești.
Directorul DSVSA Vaslui, dr. Mihai Ponea, a dispus demararea unei anchete pentru stabilirea cauzelor care au dus la îmbolnăvirea a șapte persoane, dintre care trei membre ale aceleiași familii (bunică, mamă, fiică) din comuna Dragomirești. Pentru că acestea au mai participat la încă un praznic, însă organizat acasă, nu în casa praznicală, inspectorii au demarat o anchetă la ambele locații. Din ancheta efectuată în comun cu reprezentanții DSP, au rezultat următoarele: “în data de 18 iulie, începând cu ora 00:09 s-au prezentat în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Vaslui trei persoane, mamă, fiică și bunică din satul Semenea, comuna Dragomirești, cu următoarea simptomatologie: vărsături, dureri abdominale și scaune diareice semiconsistente și apoase. Simptomatologia a debutat la patru ore la bunică și la aproximativ 24 de ore la mamă și fiică de la consumul de alimente la cele două praznice (unul început la ora 10:00 și celălalt la ora 10:30), organizate la două familii diferite. În urma anchetei epidemiologice efectuate s-au constat următoarele aspecte: la prima familie, numărul total al consumatorilor (praznicul început la ora 10:00) a fost de 23 de persoane; la a doua familie, numărul total al cosumatorilor (praznicul început la 10:30) a fost de 54 de persoane. Un număr de nouă persoane au participat la ambele praznice, din care șapte sunt internate. Numărul total de persoane simptomatice – 17, din care șapte internate în spital”.
Simptome de TIA doar la cei care au participat la praznicul de la casa praznicală
Potrivit inspectorilor DSVSA, până în prezent nu s-au înregistrat persoane simptomatice din grupul persoanelor care au consumat numai la praznicul desfășurat la prima familie, dar au fost 12 persoane cu simptome de TIA (n.r. toxiinfecție alimentară) care au participat numai la praznicul organizat de familia a doua. “Meniul servit la prima familie a constat în aperitiv (format din kaizer, cașcaval, salam, achiziționate dintr-un magazin alimentar din Bacău, chifteluțe din carne de porc preparate în casă), ardei umpluți și sarmale, pulpe de pasăre la grătar cu pilaf, salată de varză, colivă, toate pregătite în gospodărie, prăjituri și cozonac. Nu s-au putut pune la dispoziție documente comerciale (bonuri și facturi) prin care să se poată stabili orginea și trasabilitatea produselor achiziționate. Meniul servit la a doua familie a constat în sărmăluțe în foi de viță și foi de varză, ciorbă de perișoare, friptură de pasăre la grătar, salată de varză, colivă, cozonac, apă minerală și băuturi răcoritare. Sărmăluțele, ciorba de perișoare, friptura, salata și coliva au fost preparate în bucătăria casei praznicale din satul Rădeni, comuna Dragomirești, de către trei bucătărese din același sat. Materia primă folosită la obținerea preparatelor culinare servite a fost achiziționată de către o persoană particulară din comuna Dragomirești din următoarele locații: piața Vaslui (legumele), depozite din orașul Vaslui (carne tocată congelată pentru perișoare și pulpe de pui congelate și cozonac), supermarket din orașul Vaslui (carne de porc refrigerată, arpacaș), de la târgul săptămânal din Rădeni (apa minerală și băuturi răcoritoare), din gospodăria unui bucătărese și din cea a preotului din comună (ouă de găină). Podusele de mai sus au fost transportate cu mașina personală, carnea fiind depozitată ulterior până la data prelucrării în lada frigorifică și în ziua prelucrării decongelată în frigiderul din casa praznicală. Din ancheta epidemiologică realizată de către DSP reiese că alimentul incriminat ar putea fi ciorba de perișoare. Condițiile de igienă din gospodăria primei familii au fost necorespunzătoare (spațiu de preparare, condiții de depozitare materii prime și produs finit – improprii, prezență dăunători, vase de bucătărie, suprafețe de lucru și ustensile degradate. Condițiile de igienă din casa praznicală, unde a doua familie a preparat și organizat praznicul, au fost, în general, corespunzătoare. Condițiile de transport materii prime în ambalaj de uz alimentar și/sau vrac în sacoșe de plastic au fost improprii, cu autoturism personal, neautorizat pentru transport alimente la temperatură ambientală și în timp necorespunzător (cel puțin trei ore de la achiziție)”, se arată într-un comunicat de presă transmis de DSVSA Vaslui.
Directorul DSVSA: “am dispus inițierea unor tematici de control care au ca obiectiv siguranța alimentară a consumatorilor”
Atât inspectorii DSVSA, cât și cei ai DSP au recoltat probe de la fața locului. Alimentele au fost duse la laborator pentru analizele, urmând ca după aflarea rezultatelor și coroborarea datelor obținute de către cele două instituții implicate în anchetă să se stabilească ce produs a provocat toxiinfecție alimentară. Toate persoanele internate sunt stabile, cu semne medii de boală, dar sunt ținute sub supraveghere în spital. “Pentru combaterea efectelor temperaturilor ridicate asupra sănătății publice și pentru prevenirea eventualelor toxiinfecții alimentare, care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor, pe fondul cazurilor de toxiinfecții alimentare apărute în ultimul timp, am dispus aplicarea la nivel județean a unor măsuri și inițierea unor tematici de control care au ca obiectiv siguranța alimentară a consumatorilor. Inspectorii DSVSA Vaslui vor verifica modul în care operatorii economici din sectorul de alimentație publică respectă aceste măsuri și nu pun în pericol sănătatea cetățenilor”, a declarat dr. Mihai Ponea, directorul executiv al DSVSA Vaslui. De asemenea, instituția atrage atenția cetățenilor care organizează mese festive, onomastici, praznice, ca în această perioadă cu temperaturi ridicate să acorde o mai mare atenție modului în care se păstrează sau prepară alimentele și locurile de unde le achiziționează. “În sezonul cald crește riscul alterării alimentelor și implicit al apariției de toxiinfecții alimentare și de aceea este bine ca cetățenii să respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente: să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sanitar-veterinar pentru că le oferă garanția unor produse controlate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt depozitate în condiții corespunătoare de temperatură”, se mai explică în comunicatul de presă al DSVSA.
Primarul comunei Dragomirești: “nu toată lumea are bani să apeleze la firme de catering”
Primarul comunei Dragomirești pune totul pe seama unei întâmplări și spune că astfel de organizări, cu oameni din comună, au un impact pozitiv asupra comunității, pentru că nu toți au bani de catering. “Am întrebat-o pe doamna preoteasă dacă știe de unde ar fi putut să pornească această toxiinfecție alimentară, nimeni nu bănuiește nimic. Toate produsele au fost proaspete, gătite într-un mediu curat. Nu putem să acuzăm pe nimeni, pentru că ar fi nedrept. Înainte totul se făcea cu bătrânele din sat, că era nuntă, botez sau pomană, se adunau, făceau sarmale, friptură și nu pățea nimeni nimic. Părintele, împreună cu doamna preoteasa și cu oamenii din comună, care ajută atunci când sunt praznice, fac asta pentru a veni în sprijinul consătenilor, că nu toată lumea are bani să apeleze la firme de catering. Se aduc alimente, se prepară acolo într-un mediu curat, nu se percepe nicio taxă, niciun comision, iar oamenii sunt mulțumiți. Ce s-a întâmplat acum eu pun pe seama unei întâmplări, fie au mâncat mai mult dintr-un fel de mâncare, fie sunt ele mai sensibile, fie este posibil să fi fost un produs care să nu fi fost tocmai în regulă, deși termenul de valabilitate și ambalajul să fi fost conform. Sper doar ca acest eveniment să nu ne afecteze pentru că, repet, nu toată lumea are bani să apeleze la firme de catering, iar astfel de organizări, cu oameni din comună, au doar rolul de a ne ajuta unii pe alții”, a explicat primarul comunei Dragomirești.
Cred că cel mai bine ar fi să se închidă casa prăznicară din Rădeni , sau cel puțin să se ocupe de asta o persoană conpetentă , nu o mâncătoare de bani
Cred că cel mai bine ar fi să se închidă casa prăznicară din Rădeni , sau cel puțin să se ocupe de asta o persoană conpetentă , nu o mâncătoare de bani
Doamna preuteasa nu ajută cu nimic , oamenii dau bani , de la 2000 de lei pana la 3500 . Nu se ajuta cu nimic , doar fură bani de la oameni 😂😂 de multe ori carnea pe care o duce la Bucătărie miroase , e deja strică ( declarație făcută chiar de una dintre bucătărese ) și le spune să condimenteze mai mult ciorba și să pun ciolan afumat ca să nu se mai simtă gustul !
Buna ziua. Sper ca va asumati tot ceea ce ati scris in acest articol sau ca aveti o sursa demna de incredere. Sunt unul din membrii primei familii la care faceti referire in acest articol. Cred ca deformati realitatea si pot dovedi si demonstra cele spuse in continuare. In primul rand putem dovedi cu bonuri fiscale in propotie de 90% tot ce sa cumparat (carne porc-SELGROS , carne pui, salam, cascaval, bauturi- KAUFLAND) , iar 10% fara bonuri sau cumparat din piata sud BACAU ( ardei, rosii, castraveti). In al doilea rand conditiile de igiena au fost mai mult decat satisfacatoare pt mediul rural, camera respectiv bucataria unde sau pastrat produsele finite sunt bine aerisite si au fost varuite cu 3 saptamani inainte de praznic, materia prima sa pastrat in frigider + lada figorifica, la masa sau folosit farfurii, noi, tacamuri si pahare noi pot confirma cei care au stat la masa. Cat despre prezenta daunatorilor ….asta cred ca a fost doar in mintea constatatorului sau al celui care a redactat articolul dupa ce tras ceva pe nas sau a mancat ceva stricat. Unde e logica in acest articol??? ..Conditii de igiena necorespunzatoare >> 0 bolnavi, conditii de igiena corespunzatoare >>>17++ bolnavi. Trageti dvs. concluzia