spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

De la coada vacii, la afaceri!

- Advertisement -

Aproape 1200 de femei din 15 judete, provenind din mediul rural, inclusiv din judetul Vaslui, au participat la ateliere de dezvoltare a abilitãtilor de antreprenoriat în cadrul cãrora au dezvoltat planurile unei afaceri proprii pe care ar dori sã o initieze în viitor. În judetele Brasov, Cãlãrasi, Dolj, Giurgiu, Sibiu, Teleorman si Tulcea 41 de femei si-au început deja micile afaceri, fie cu resurse personale, fie prin depunerea de proiecte pentru obtinerea de finantãri europene. La Vaslui, desi au participat la întruniri câteva sute de persoane, rezultatele se lasã asteptate.

Proiectul “FAR – Femeia Antreprenor în Rural” a fost derulat de Societatea de Educatie Contraceptivã si Sexualã Bucuresti si Fundatia Pro WOMEN Iasi în perioada noiembrie 2008 – octombrie 2011, fiind cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investeste în oameni”. Proiectul a avut ca scop dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul femeilor din zonele rurale, propunându-si drept obiective motivarea femeilor pentru initiative antreprenoriale si dezvoltarea cunostintelor si abilitãtilor necesare initierii si sustinerii unor activitãti lucrative de succes. Grupul tintã al proiectului l-a reprezentat un numãr de 1116 femei din 62 de comune, reprezentând 15 judete: Alba, Bihor, Brasov, Botosani, Cãlãrasi, Cluj, Dolj, Giurgiu, Iasi, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea si Vaslui. Principalele activitãti ale proiectului au fost obtinerea sprijinului autoritãtilor locale pentru promovarea antreprenoriatului în rândul femeilor, efectuarea unor studii pentru identificarea oportunitãtilor pentru mici afaceri locale, dezvoltarea a 5 ghiduri pentru cele mai frecvente dintre acestea, organizarea unor cursuri de utilizare a calculatorului si a internetului, ateliere interactive pentru dezvoltarea abilitãtilor antreprenoriale si asistenta tehnicã acordatã pentru sprijinirea implementãrii initiativelor antreprenoriale definite în cadrul atelierelor. Desi nu se aflau în grupul tintã, aproape 200 de bãrbati au participat alãturi de sotiile lor sau alte membre din familie la cursurile si atelierele organizate în cadrul proiectului. Dintre afacerile demarate meritã mentionate ateliere pentru produse artizanale, firme de transport persoane în mediul rural, magazine mixte, o gogosãrie si numeroase ferme de animale.

La Vaslui, rezultate slabe, din cauza sãrãciei locuitorilor

La nivel national, proiectul a înregistrat rezultate notabile. În toate cele 62 de comune în care a fost implementat proiectul, administratiile publice locale au participat la proiect prin disponibilizarea de spatii pentru derularea activitãtilor proiectului, mobilizarea locuitorilor comunelor si prezenta reprezentantilor Consiliilor locale. Au fost sustinute cursurile de utilizarea calculatorului si a internetului în fiecare din cele 62 de comune incluse în proiect, organizate fie în Punctele de Acces Public la Internet (PAPI) ce functioneazã în comunã, fie în laboratoarele de informaticã ale scolilor din comune. În total, 1.416 femei, din care peste 100 de la Vaslui, au obtinut certificate de absolvire acreditate de Consiliul National de Formare Profesionalã a Adultilor, sustine Gabriela Ilovan, coordonator pentru judetul Vaslui în cadrul proiectului FAR. La Vaslui, cursurile au fost organizate în comunele Arsura, Fãlciu, Ibãnesti, Lunca Banului si Vetrisoara, în selectia comunitãtilor rurale din etapa de elaborare a proiectului fiind luatã în calcul existenta altor proiecte de succes în comune, precum si de existenta resurselor complementare necesare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.