Contracte adjudecate prin licitaţie electronică pe bani publici sau contract de slujbaş-şef la stat? Nu vă putem spune care variantă este mai profitabilă sau mai uşoară, cert este că, din cei 34 de consilieri judeţeni, doar doi, liberalul Viorel Cristovici şi democrat-liberalul Anghel Costel Căluean, declară că au afaceri cu diverse instituţii publice.
De cealaltă parte, în Consiliul Judeţului Galaţi sunt nu mai puţin de 12 aleşi care ocupă diverse funcţii de conducere la instituţii aflate în subordinea Primăriei şi a Consiliului Local Galaţi, la companiile de stat sau la agenţiile ministerelor. Vorbim despre aleşii care care sunt „de două ori bugetari”, adică pe lângă mandatul de consilier judeţean sunt şi salariaţi ai unor instituţii publice.
Pe baza declaraţiilor de avere depuse recent pentru anul 2010, am încercat să facem un top pe partide al salariilor bugetare în Consiliul Judeţului.
PDL – cei mai mulţi bugetari
Cel mai bine plătit consilier judeţean PDL este Iulian Aramă. Funcţia de director la Electrica îi aduce un câştig anual de 102.004 lei, la care se adaugă alţi 27.784 de lei, beneficiile financiare ale calităţii de membru al Consiliului de Administraţie al Filialei Furnizare Energie Electrică (CA FFEE). Preşedinţia Consiliului de Administraţie de la Electrocentrale îi mai aduce 672 de lei. Indemnizaţia lui de consilier judeţean din 2010 se ridică la 11.595 de lei.
Aramă îşi depăşeşte financiar soţia, pe Denis Aramă, directoarea Casei Judeţene de Pensii, care are o remuneraţie anuală de 61.025 de lei.
Al doilea în topul celor mai bine plătiţi consilieri judeţeni PDL salariaţi la instituţii de stat este Petrică Pohrib. Din declaraţia depusă chiar în această lună aflăm că funcţia de dispecer la SC Electrica îi aduce cam jumătate din salariul şefului său, Aramă – 57.789 de lei.
Pohrib este şi preşedintele Sindicatului Electrica, funcţie din care câştigă 6.536 de lei. Interesantă această formă de luptă sindicală în care democrat-liberalul Pohrib este coleg de partid, dar şi de CJ cu şeful său. Din indemnizaţia de consilier judeţean, politicianul Pohrib a mai câştigat 7.517 lei.
Urmează Aurel Zamfir, care din funcţia de director regional al Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, din subordinea Ministerului Agriculturii, obţine venituri în valoare totală de 47.615 lei, la care de adaugă indemnizaţia de consilier – 7.909 lei.
Mult mai modest, Petrişor Potec, consilier în cadrul Electrocentrale, declară un venit de 32.512 lei, la care se adaugă indemnizaţia din CJ pe care a uitat să o precizeze.
Dacă soţul ei, Silviu Burluc, a părăsit sectorul public pentru munca la privat, democrat-liberala Camelia Burluc a câştigat ca manager al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii – 29.425 de lei, plus indemnizaţia din CJ – 8.231 de lei. Este, de altfel, şi singura consilieră judeţeană salariată la o instituţie aflată în subordinea CJ.
PC – o mână de directori
Cel mai bine plătit dintre consilierii judeţeni PC este Constantin Graur, director exploatare la SC Transurb, funcţie care îi aduce un venit anual de 64.185 de lei, peste care se suprapune indemnizaţia de la CJ – 8.104 lei.
În top, urmează Eduard Grosu, directorul SC Gospodărire Urbană, cu un salariu anual de 62.206 lei şi o indemnizaţie de consilier şi membru ATOP de 13.012 lei.
Consiliera judeţeană PC Tinca Podaru, director economic în cadrul aceleiaşi societăţi declară un venit anual de 50.396 de lei, la care se adaugă indemnizaţia de la CJ de 8.124 de lei.
Directoarea SC Transurb, Genica Totolici, este mai modest plătită decât adjuncţii săi – 52.983 de lei pe an, la care s-au adăugat 38 de lei pe lună indemnizaţie de la Apaterm şi 675 de lei pe lună de la CJ.
PSD – trei directori
Cea mai bine plătită dintre consilierii judeţeni PSD este Viorica Sandu – director economic la Administraţia Pieţelor Agroalimentare, societate din subordinea Primăriei, care declară un venit anual din salariu de 101.623 de lei. De la CJ, Viorica Sandu primeşte o indemnizaţie de 8.104 lei, iar de la Zona Liberă – 8.224 de lei.
O urmează Vasile Neagu, şef serviciu tot la Pieţe, care câştigă 41.873 de lei, plus indemnizaţia de la CJ şi de la Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) – 13.012 lei.
Ultimul pe lista bugetarilor este Dorin Butunoiu, consultant în management la Agenţia de Dezvoltare SE, funcţie din care câştigă 31.273 de lei, peste care vine indemnizaţia CJ de 7.296 de lei.