• conform unei legi ce va apărea într-o zi, două, maidanezii vor putea fi eutanasiati • autoritătile pietrene înclină totusi pentru tinerea lor în adăposturi si pentru sterilizare • a omorî sau a opera o javră înseamnă, financiar, acelasi lucru – aproape 150 de lei •
Autoritătile pietrene au posibilitatea, legal, de a stîrpi animalele care bîntuie pe străzi. Legea privind gestionarea cîinilor fără stăpîn, care permite inclusiv solutia eutanasierii animalelor dacă autoritătile locale o consideră oportună, a trecut marti de Camera Deputatilor si merge la promulgare. În favoarea legii s-au înregistrat 168 voturi, în timp ce 111 deputati au fost contra, iar 14 s-au abtinut. În vreme ce unii dintre pietreni salută viitoarea lege, care trebuie promulgată de presedinte, altii spun că nu aceasta era solutia.
„E foarte grav ce se întîmplă. Mai grav de-atît nu se putea!“
Printre cei care se opun categoric unei legi care ar permite eutanasierea cîinilor de pe străzi se numără Tamasa Secară, presedinta Asociatiei Prieten credincios, din Piatra Neamt. „Ce reactie mai poti avea cînd apare o astfel de lege? Rămîi fără cuvinte… Voi urmări să mă întîlnesc cu cei de la Directia Sanitară Veterinară si cu conducerea de la Salubritas si împreună să discutăm cu domnul primar cum să facem ca să îmblînzim această prevedere. Eu am un adăpost pentru cîinii fără stăpîn si din experientă pot spune că înfiintarea unui adăpost nou nu e o solutie pentru rezolvarea problemei acestor animale. Trebuie fonduri serioase pentru asa ceva, or la noi se stă foarte greu cu banii. Apoi, noi nu stim care e numărul căteilor din Piatra Neamt… Acum am în adăpost 150 de animale. Am trimis exemplare în Franta si Germania, acolo unde s-au arătat oameni interesati de adoptarea lor. Colaborăm cu asociatii din aceste tări si cînd ele găsesc persoane disponibile să ia în grijă cătei, rezolvă problema transportului – cu masina, cu avionul – si noi asigurăm pasaportul, carnetul de vaccinări si vaccinurile. În România merg foarte greu adoptiile. Voi discuta cu domnul primar Stefan despre prevederile acestei legi si despre cum putem actiona ca să nu nenorocim aceste animale. E foarte grav ce se întîmplă. Mai grav de-atît nu se putea!“, a declarat Tamara Secară.
Sînt si pietreni multumiti de lege
În vreme ce iubitorii de animale plîng de mila patrupedelor care ar putea fi eutanasiate, sînt si pietreni care salută aparitia legii, considerînd că în felul acesta scapă de frica de a fi muscati de cotarlelel fără stăpîn. „Lucrez în Speranta de trei ani si fac în fiecare zi naveta cu autobuzul. Zilnic, în drum spre autobuz, mă întîlnesc cu haite de cîini vagabonzi pe care unii locuitori ai cartierului îi hrănesc, dar nu îi iau în propriile locuinte să îi îngrjească. Acesti cîini latră persoanele străine sau chiar sar să le muste. Am pătit si eu asa ceva – un cîine a sărit să mă muste, însă cineva l-a strigat si am scăpat. Situatia aceasta nu există numai în Speranta, ci si la nivel de oras. Consider că rezolvarea constă în capturarea acestor cîini si eutanasierea lor, întrucît reprezintă un pericol, mai ales pentru copii si bătrîni“, a declarat Monica Oprina, din Piatra Neamt. Autoritătile pietrene aleg varianta cea mai „omenească“ dintre cele prevăzute de lege, si anume, crearea de noi spatii de cazare a acestor exemplare, locuri în care animalele să fie sterilizate si tratate. „Primăria Piatra Neamt detine un singur padoc, la Vînători, si în planul nostru este să mai înfiintăm măcar un astfel de adăpost. Vom recurge la eutanasiere doar în cazul animalelor bolnave. Acum căutăm sursă de finantare pentru a realiza un adăpost mai mare“, a declarat Ludmila Armasu, de la Departamentul Comunicare al Primăriei Piatra Neamt.
Eutanasiera, la fel de scumpă precum sterilizarea
Tatiana Ciucanu, director al societătii Salubritas, unitate care are si serviciu de ecarisare, a precizat că noua lege nu ar trebui să dea emotii iubitorilor de animale, pentru că cel putin deocamdată nu se va trece la acte de sadism asupra cîinilor fără stăpîn. „Avem un adăpost cu 60 de locuri si vrem să mai înfiintăm unul, cu o capacitate de circa 120 de locuri. Avem gata proiectul, ne mai trebuie finantare. Prin această nouă lege se face un transfer de responsabilităti pe umerii autoritătilor publice locale. Noi avem un echipaj format din patru hingheri, care folosesc o masină cu care se merge la locurile unde primim sesizări că animalele sînt pericol pentru populatie. Avem si un tehnician veterinar si un medic care asigură interventiile chirurgicale. Sterilizarea animalelor fără stăpîn a devenit obligatorie din 2009 si de atunci pînă în prezent s-au făcut operatii la peste 600 de exemplare. Dorinta noastră este ca prin noua lege să se responsabilizeze toti proprietarii de animale – fie ei persoane fizice care locuiesc la case si au animale fără a fi vaccinate si cu carnete de sănătate, fie persoane juridice, si mă refer în special la firmele care tin cîini de pe stradă pe domeniul public, pentru pază. Ar trebui o inventariere a tuturor cîinilor la nivel de municipiu, pentru că nu există astfel de date. De la Directia Taxe si Impozite stim că sînt circa patru mii de case în Piatra Neamt, ceea ce înseamnă cîteva mii de astfel de animale. Fără a vorbi pe date concrete, pot afirma că din 2009 a crescut mult numărul de cîini în oras si nu putem avea control asupra lor“, a declarat directorul Ciucanu. Animalele prinse de hingheri ajung la adăpost si sînt eutanasiate dacă suferă de boli incurabile. Contravaloarea operatiunii este 149 de lei, de la capturare si pînă la predarea către Protan. Sterilizarea se face cam tot pe aceiasi bani – 147 de lei. Decontările le suportă bugetul local. Exemplarele sterilizate se tin în adăpost între trei si sase zile, pînă la refacere. Directorul Ciucanu a mai spus că de cele mai multe ori, pietrenii solicită ca după sterilizare, animalele să le fie aduse în zonele de unde au fost ridicate.
Ce zice legea
Legea prevede că edilii trebuie să consulte populatia prin referendum, sondaje sau adunări de cartier, iar locuitorii decid dacă maidanezii vor fi sau nu eutanasiati. Fiecare primărie trebuie să înfiinteze si finanteze servicii de gestionare a animalelor, cîinii din gospodării trebuie si ei sterilizati, cu exceptia celor de rasă, iar persoanele care abandonează animale sau le hrănesc pe cele fără adăpost vor fi amendate. Conditii mai dure au fost impuse si pentru adoptia animalelor din adăposturi: acest lucru se poate face doar cu prezentarea unei dovezi că cel care adoptă are unde să tină cîinii si are venituri suficiente pentru a-i întretine. În localitătile unde se decide eutanasierea cîinii vor fi tinuti 30 de zile în padocuri si dacă nimeni nu-i revendică în acest interval se trece la suprimarea lor.