spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

De ce ursu n-are coadã! (facsimil)

- Advertisement -

Afaceristul Dãnut Ursu vrea sã facã bani din contestatii

PENAL În plin scandal al slabei absorbtii a fondurilor europene, un om de afaceri din judet pune bete în roate Primãriilor în derularea proiectelor europene. Dãnut Ursu, patron al SC Rutier Construct, si-a fãcut obiceiul de a participa la licitatii doar pentru a face contestatii. Este un “obicei” pãgubos pentru toatã lumea, pentru cã prin aceste contestatii în cascadã se poate ajunge pânã la pierderea proiectelor de cãtre primãrii si, implicit, a banilor europeni. Se pare, însã, cã pe Dãnut Ursu nu-l intereseazã acest aspect, ci doar santajarea concurentilor, câstigãtori de drept ai licitatiilor. Ultima afacere a pus-o la cale la o licitatie a Primãriei Costesti. Profitul sperat în acest caz de acest ciudat afacerist, – o bagatelã de 8 miliarde lei! Însã când l-am întrebat ce pãrerea are despre afacerea cu contestatiile, acesta a bãtut în retragere. “Vã rog nu ma scrieti nimic si mâine mã duc sã-mi retra contestatia”, a declarat Dãnut Ursu. De mentionat cã Dãnut Ursu are si o calitate politicã, fiind vicepresedintele Filialei Teritoriale PNL Husi si un apropiat al deputatului Dan Bordeianu.

De patru ani, primarul comunei Costesti, Silvestru Cârjontu, se luptã sã ducã pânã la capãt un proiect european în valoare de 2,3 milioane de Euro. Doar în acest an a avut douã licitatii, ambele contestate de Dãnut Ursu, în calitate de administrator, lider al Asociatiei SC Rutier Construct SRL si SC Ceracons SRL. Pe data de 19 mai 20011, a fost desemnatã câstigãtoare a licitatiei Asociatia Transmir, Energoconstruct si Novis 2003. Pe locul II, la aceastã licitatie a fost desemnatã societatea Tehnic Asist, iar pe locul III Asociatia Rutier Construct – Ceracons. Cinci zile mai târziu, Dãnut Ursu depune prima contestatie, asta în conditiile în care societatea sa era abia pe locul III. Obiectul contestatiei, de-a dreptul penibil: practic, acesta a contestat faptul cã firma câstigãtoare poate face lucrãrile într-un termen atât de mic si, încã, cu o perioadã de garantie asa de mare. În urma acestei contestatii, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) impune Primãriei Costesti sã anexeze la dosarul licitatiei un raport al firmei câstigãtoare prin care aceasta sã-si justifice atât termenul de executie, cât si garantia. Primãria Costesti se conformeazã si anexeazã si acest raport. Degeaba, însã! Pe data de 18.07.20011, Dãnut Ursu mai face o contestatie, aproape identicã cu prima! S-ar zice cã afaceristul Ursu este mort dupã dreptate. Din punct de vedere legal, pânã aici, acesta este perfect acoperit. Interesant e, însã, ce îl mânã pe el în aceastã luptã a contestatiilor.

“Opt miliarde si te las sã faci lucrarea!”

Imediat dupã ce depune a doua contestatie, Dãnut Ursu îl contacteazã pe Emil Savin, reprezentantul asociatiei câstigãtoare. De mentionat cã firma Transmir a licitat pentru 62 de miliarde, în timp ce Dãnut Ursu a licitat pentru 70 de miliarde! În virtutea acestei diferente, Ursu îi propune câstigãtorului licitatiei urmãtoarea afacere: firma Transmir sã se retragã, Rutier Construct si asociata sã câstige licitatia pe suma de 70 de miliarde, dar lucrarea i-o dã în antreprizã tot asociatiei Transmirului. Însã, pentru lucrãrile prestate, Transmirul ar fi urmat sã primeascã suma cu care a licitat, adicã 62 de miliarde. Restul de 8 miliarde, conform gândirii geniale a lui Dãnut Ursu, ar trebui sã se scurgã în buzunarele sale, fãrã ca el sã miste un deget. Altfel spus, unii cu munca, Dãnut Ursu cu smecheria si cu banii!

Reactia lui Ursu: “mâine merg sã-mi retrag contestatia”!

În fata acuzatiilor prezentate mai sus, Dãnut Ursu a avut o reactie de “bãiat bun”: “Eu nu sunt infractor. E prima datã când fac o contestatie. Eu zic cã a fi bine sã nu mai aparã nimic în presã si vã promit cã mâine dimineatã mã duc sã-mi retrag contestatia. Eu nu vreau sã întârzii lucrarea. A fost o chestiune de stres. E adevãrat cã i-am propus o întelegere lui Emil Savin, dar a fost o chestiune amicalã. Cum sã profit eu de acest om care m-a ajutat aât de mult. Nici vorbã sã-i fi cerut opt miliarde, eu doar i-am propus sã-mi preia mie afacerea. A fost o discutie ca între prieteni”, a declarat Dãnut Ursu.

Primãria, nevoitã sã plãteascã amenzi pentru mofturile lui Dãnut Ursu

Evident, nimeni nu a dorit sã se bage în aceastã combinatie “genialã” a lui Dãnut Ursu. În aceste conditii, se pune întrebarea ce se va întâmpla cu proiectul si cu banii, adicã cei 2,3 milioane de Euro, dacã Ursu continuã sã cloceascã si alte contestatii pe bandã rulantã. “ Din cauza acestor contestatii, noi deja suntem în întârziere. Termenul de finalizare a proiectului este luna iulie a anului 2012. În conditiile în care vor apãrea si alte contestatii, vom fi penalizati pentru întârziere. E posibil ca primãria Costesti sã plãteascã peste un miliard de lei pentru o întârziere de care noi nu suntem vinovati cu nimic”, a declarat primarul comunei Costesti, Silvestru Cârjontu.

Cu banii în cont si cu licitatia în aer

În anul 2008, Primãria Costesti câstigã un proiect european, pe Mãsura 322. Proiectul, în valoare de 2,3 milioane Euro cuprinde aductiune de apã potabilã sat Dinga, Statie de epurare si colectoare canalizare menajerã, sat Dinga, Modernizare DC 29 Chitcani din DE 581, Grãdinitã copii 100 locuri, com. Costesti, Conservarea patrimoniului cultural al comunei Costesti. Cu toate cã au trecut 3 ani de atunci, nici pânã în prezent nu a fost cheltuit nici mãcar 1 Euro din banii europeni si, dacã primii doi ani sunt oarecum în grafic, ultimul an de întârziere i se datoreazã lui Dãnut Ursu. “Noi nu avem altceva de fãcut decât sã asteptãm. Tehnic vorbind, ne-am fãcut treaba. Vã dati seama cã suntem primii care ne-am dori ca lucrurile sã nu tergiverseze, dar dacã asa sunt legile în România, nu avem ce face”, a declarat resemnat primarul Cârjontu.

Ursu a debutat în afaceri, înselându-si partenerul

În ciuda faptului cã detine o firmã de constructii, înfiintatã încã din 1998, iar de câtiva ani este membru activ al Clubului Rotary Husi, unde a detinut inclusiv functia de pesedinte în perioada 2009 – 2010, Dãnut Ursu a rãmas un personaj “de culise” al Husului. Nu a reusit sã se remarce în spatiul public, desi “sete de putere” a avut: s-a apucat inclusiv de politicã în preajma anului 2000, când a candidat pe listele PDSR-ului la un post de consilier local. A activat în mandatul 2000 – 2004, însã statistica activitãtii CL vorbeste de la sine despre cât de “util” a fost Ursu municipiului Husi: în cei patru ani de mandat a avut 0 (zero) initiative de proiecte, 0 (zero) propuneri de amendamente la proiectele de hotãrâre si doar… trei luãri de cuvânt în cadrul celor 67 de sedinte ale CL Husi, câte s-au tinut în cei patru ani de mandat. Dacã în politicã a rãmas un necunoscut, în mediul de afaceri husean, Ursu are… antecedente de neuitat: modul în care a pus mâna pe actuala sa firmã, Rutier Costruct. Putini stiu cã actuala SC Rutier Construct este o firmã a cãrei baze au fost puse de Ursu, dar nu singur, ci chiar cu inginerul Ioan Ciomaga. Asocierea lor a mers bine pânã la un moment dat, când, în 2001, Ursu a ticluit un plan pentru cum sã îl înlãture pe Ciomaga din ecuatie. “Lucram la SC Rutier Construct atunci si stiu cum a fost totul. Dãnut Ursu nu l-a mai vrut pe domnul Ciomaga, chiar dacã totul era, normal si legal, totul pe din douã în firmã. Dãnut Ursu s-a purtat foarte urât cu domnul Ciomaga, care, practic, a fost alungat din firma aceea. A suferit enorm atunci. Aveau împreunã luate câteva utilaje, asupra cãrora avea drept si domnul Ciomaga. Nu a vrut sã-i dea nimic când i-a interzis sã mai vinã în firmã. A fãcut o serie de mânãrii, de nu a mai putut beneficia Ciomaga de nimic. A fost scandal mare. Toatã lumea stie. Dupã ce l-a izgonit pe omul acesta, Ursu era foarte fericit, pentru cã si-a împlinit visul sã fie el mare afacerit, singur la conducere. Dar multi am plecat dupã domnul Ciomaga a luat totul de la 0 si si-a fãcut propria firmã, Viacons Rutier. I-a demonstrat lui Ursu cã un om de afaceri adevãrat, nu un afacerist oportunist, e acela care lucreazã cinstit. Stiu cã i-a cerut scuze dupã un timp îndelungat domnului Ciomaga pentru felul în care s-a purtat cu el, dar numai dupã ce a vãzut cã Viacons Rutier se impune pe piatã si devine o firmã din ce în ce mai apreciatã. Vã dati seama cã era încã o dovadã de lasitate din partea lui: dai un om afarã din firmã, nu îi dai nimic din ce i se cuvine si apoi vii, peste ani, si zici, simplu <<scuzã-mã>>. Asta eu cred cã aratã exact cine este Dãnut Ursu”, a declarat un fost angajat al acestuia. Alte aspecte care vin sã contureze personalitatea lui Dãnut Ursu tin de viata politicã prezentã. În prezent acesta este vicepresedintele Filialei Teritoriale PNL Husi si un apropiat al deputatului UNPR Dan Bordeianu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

17 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.