SFAT… Tănărul preot Florin Constantin Pârcălabu slujește alături de tatăl său în parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena și a Sfântului Mina. Acesta transmite un mesaj tinerei generații, de a citi Sfintele Evanghelii și de a lăsa în seama celor avizați tâlcuirea textelor sfinte, tocmai pentru a îndepărta credința că Biblia este o lucrare abstractă, cu caracter secret, care-și dezvăluie misterele doar celor habotnici în credință. Ca un apărător al generației sale, înclinate spre consumism și realism, acesta le explică că în noul lor stil de viață încape și un pic de magie și de frumusețe a lumii, în care iubirea și adevărul triumfă. De aceea, acesta îi îndeamnă pe tineri, nu să se roage neapărat, nu să meargă să stea în genunchi la Sfânta Liturghie deodată, ci să citească de îndată Scriptura pentru a li se „deschide ochii, așa cum Iisus Hristos le-a deschis ucenicilor săi”. Mai jos, citiți manifestul acestuia către tineri, în încercarea sa de a-i „converti” la lumea reală a lui Dumnezeu.
Florin Constantin Pârcălabu
Cu toții știm că Biblia este cartea cea mai cunoscută (ca titlu) în întreaga lume, dar puțini sunt familiarizați cu conținutul ei de bază – anume Sfintele Evanghelii. Chiar și cei care au participat cu regularitate la slujbe recunosc, de cele mai multe ori, doar ceea ce au auzit în biserică. Sunt obișnuiți cu predica de duminică. Și, deși au ascultat în mod repetat fragmente din Epistole, absența contextului a făcut acele pasaje, de obicei, lipsite de semnificație deplină.
Dacă lucrurile se conturează în această realitate, atunci cu ce ne ajută lecturarea scrierilor sfinte?
În credința ortodoxă, Biblia este indispensabilă în viața personală a creștinilor, cuprinzând adevăruri de credință, norme de viață, precum și unele relatări istorice descoperite de Dumnezeu, toate având ca scop mântuirea omului. Rugăciunea Bisericii este întotdeauna biblică – adică exprimată în limbajul și simbolurile Sfintelor Scripturi. Iar un program de rugăciune particular va include, la sfatul duhovnicului, lecturi din Evanghelii și din Epistole. Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos este un eveniment profund scriptural. Întruchipează clipele când Biserica vestește lumii întregi că Hristos a înviat, distrugând prin moartea Lui puterile păcatului și ale morții. Este o sărbătoare a bucuriei, când promisiunea Evangheliei se împlinește în mijlocul comunității aflate în sărbătoare sfântă.
Cum lecturăm Sfânta Scriptură?
Biserica recomandă credincioșilor săi citirea Sfintei Scripturi, dar care este diferită de tâlcuirea ei – rezervată celor avizați, tocmai pentru a se evita greșeli de înțeles. Credincioșii trebuie să se mențină pe linia tâlcuirii Sfintei Scripturi pe care o dă Biserica, neinterpretând de la sine vreun text contrar tâlcuirii Sfinților Părinți. Biblia nu este deci o scriere secretă, nici o scriere abstractă pentru că structura ei se concentrează asupra lui Hristos care a venit pentru întreaga umanitate. Iar acolo unde întâlnesc un viitor cititor, fără a-i curma din elanul primelor pagini, îl îndemn în mod deosebit să descopere frumusețea celei de a doua părți a Sfintei Scripturi, anume Noul Testament. Iar gândul care ne așază la citirea Bibliei trebuie să fie însoțit de o anumită stare lăuntrică. Unul dintre Părinții Bisericii, Sfântul Isaac Sirul, afirma că „cel ce frecventează Scripturile de dragul adevărului își are gândirea sa locuind neîncetat în cer, este cu Dumnezeu în fiece clipă”. Deci scopul citirii și cunoașterii Sfintelor Scripturi este acela de a fi în lumina adevărului nepieritor. Iar relatarea întâlnirii cu Mântuiorul înviat, din capitolul al 24-lea, a Sfântului Evanghelist Luca, este definitorie. Ne spune că Hristos „deschide mintea” ucenicilor săi, arătându-le cum trebuie să citească Biblia pentru a descoperi în ea „tot ceea ce s-a scris despre Mine” ( Luca, XXIV, 30-31), însă toate întâmplându-se după momentul euharistic. Așadar, înțelegerea cuvântului Scripturii se împlinește deplin în apropierea Sfântului Potir și a Sfintelor Taine. Creștinul care citește și trăiește Sfânta Scriptură îi conferă acesteia, prin viața lui, o realitate vie și nu reduce doar o simplă colecție de arhivă.
Valoarea Sfintei Scripturi astăzi
La momentul de față, evoluția tehnologiei în general a permis ca lecturarea Sfintelor Scripturi să nu fie un interes pentru tineri. Întrebările lor existențiale – pentru ce trăiesc? Încotro merg? – nu numai că nu primesc un răspuns în societatea focusată pe consum sau în haosul informațional care abundă în zgomot perpetuu, dar de mai multe ori se pierd în dorința de viață relaxată și indiferență care se întinde tot mai mult și în țara noastră, deși este destul loc pentru o reformă a societății după principiile Evangheliei. Majoritatea dintre noi suntem obișnuiți să primim ceea ce dorim rapid, iar citirea Bibliei sau chiar slujbele din Biserică nu se desfășoară precum o serie de reel-uri pe rețelele de socializare. Ai nevoie de multă atenție și implicare pentru a înțelege ce se petrece acolo. De aceea cred că trebuie regăsit contextul cel mai favorabil de a ajunge mesajul scripturistic la generațiile următoare, ce au nevoie de echilibru sufletesc. Sfintele Evanghelii trebuie transmise nu în limba vechilor cazanii, ci într-un mod care să fie în concordanță cu limbajul tinerilor. Biblia vine să ne asigure faptul că Dumnezeu a vorbit și vorbește încă. Indiferent de oportunitățile momentului, Sfintele Scripturi ne mărturisesc despre Domnul și Mântuitorul Iisus Hritos – singurul pattern viabil spre viața cea nepieritoare.