ALEGERE Desi tratamentul într-o clinicã privatã presupune pentru majoritatea vasluienilor un efort financiar considerabil, nu putini sunt cei care, speriati de conditiile din spitalele de stat, opteazã pentru a se trata în spitalele private. Confortul oferit de o astfel de institutie sanitarã se ridicã la cele mai înalte standarde.
Desi numãrul vasluienilor care aleg sã se trateze la privat nu este foarte mare, din ce în ce mai multi concetãteni sunt tentati sã plãteascã un ban în plus pentru a beneficia de confortul pe care o clinicã privatã îl oferã. Din punctul de vedere al celor care au cãlcat pragul unei astfel de clinici, avantajele pe care le oferã meritã toti banii. Aceste institutii sanitare seamãnã mai degrabã cu niste hoteluri de lux, camerele, care în general nu au mai mult de douã paturi, sunt dotate cu televizoare, mirosul este plãcut, aerul conditionat pe timpul verii oferã confort termic pacientilor, mobilierul este modern. La toate acestea se adaugã amabilitatea personalului medical si atentia cu care sunt îngrijiti bolnavii. La polul opus se situeazã spitalele de stat din judet. Obligati de multe ori sã astepte cu orele pentru a fi consultati de medici, înghesuiti în camere cu cel putin opt paturi, obligati sã suporte temperaturile ridicate din saloane care se transformã în adevãrate saune pe timp de varã, în conditiile în care multi pacienti au probleme cu inima sau alte boli cronice, nevoiti uneori chiar sã scoatã bani din buzunar pentru medicamentele necesare tratamentului, bolnavii internati trebuie sã se înarmeze cu multã rãbdare si întelegere fatã de conditiile precare pe care sistemul sanitar de stat le oferã.
Cât costã o cezarianã
În topul celor care aleg sã meargã la clinici private se regãsesc viitoarele mãmici. Desi costul unei cezariene este destul de piperat, acestea sustin cã si într-un spital de stat sumele plãtite sunt destul de mari, bineînteles neoficial, iar conditiile si tratamentul de care au parte lasã de dorit. Costul unei cezariene variazã de la o clinicã la alta si, în functie de numãrul zilelor de internare, putând sã depãseascã chiar 10000 de lei. Dacã viitoarea mãmicã este asiguratã, existã si posibilitatea de a merge la un spital privat care are încheiat contract cu CNAS, CNAS având obligatia de a deconta o parte din cheltuieli, suma plãtitã în final fiind rezonabilã. „M-am hotãrât sã merg la privat dupã ce la prima nastere am avut parte de o experientã neplãcutã. La internare am rãmas surprinsã de camera care strãlucea de curãtenie, de mobila elegantã si de faptul cã aveam televizor dar si un telefon pe noptiera de lângã pat. Am fost tratatã mai ceva ca într-o statiune de lux, atitudinea personalului fiind exceptionalã. M-a costat destul de mult, însã a meritat”, a declarat Maria L.
Salariile medicilor sunt motivante
Amabilitatea si rãbdarea personalului medical au la bazã si salariile care sunt pe mãsura muncii pe care o presteazã. Dacã la stat remuneratia lasã de dorit, motiv pentru care multi medici au ales calea strãinãtãtii, la privat situatia este diferitã, munca acestora fiind apreciatã. Drept dovadã, salariile medicilor care lucreazã în clinicele / spitalele private variazã între 1000 si 10000 de euro.