spot_img
16 C
Vaslui
16-sept.-2024
spot_img

De ce sã moarã omul când pe pãmânt creste „planta cu 1000 de virtuti”?

- Advertisement -

PLANTÃ MAGICÃ…Se spune cã, prigonitã de soldatii lui Iron, Maica Domnului a cerut ajutorul plantelor, iar prima care a acceptat sã o ascundã a fost salvia! Ca recunostintã, salviei i-a fost sortit sã devinã floarea preferatã a oamenilor si a cãpãtat puterea de a vindeca toate bolile. În lumea plantelor medicinale, salvia este celebrã si plãcutã pentru aroma ei puternicã si unicã. Salvia are un lung istoric de întrebuintãri medicinale pentru afectiuni care variazã de la tulburãri mintale la disconfort gastrointestinal. Pe lângã utilizãrile sale medicinale, salvia este un ingredient popular în bucãtãrie, adãugând un gust deosebit mâncãrii, dacã este folositã în cantitãti mici.

Salvia este o plantã aromaticã perenã ce poate atinge o înãltime de 30-70 centimetri. Are frunze pufoase si flori în nuante de albastru, violet sau alb. Referitor la îngrijirea si cultivarea salviei, se poate avea grijã de aceastã plantã destul de usor, ceea ce o face perfectã pentru a fi crescutã în ghiveci. Existã peste 900 de specii de salvie, cele mai frecvente fiind salvia comunã (Salvia officinalis) si salvia spaniolã (Salvia lavandulaefolia). Salvia face parte din familia labiatelor, alãturi de mentã, oregano, rozmarin, busuioc si cimbru. Deloc surprinzãtor pentru toate beneficiile pe care le aduce, numele sãu vine din latinescul „salvare” si înseamnã a vindeca, a însãnãtosi. Salvia este cunoscutã si sub denumirile de jale, jales (salvie sãlbaticã), salbie, salvir, salet sau serlai. Salvia, cu proprietãtile sale remarcabile, aduce numeroase beneficii pentru sãnãtate si starea de bine. Iatã câteva dintre beneficiile si proprietãtile salviei. Salvia este bogatã în vitamina K si contine minerale esentiale, precum magneziul, zincul si cuprul. Antioxidantii din salvie pot îmbunãtãti functiile creierului si ar scãdea riscul de aparitie a cancerului. Sustine sãnãtatea oralã, amelioreazã simptomele menopauzei deoarece compusii sãi au proprietãti asemãnãtoare estrogenului, reduce nivelul de zahãr din sânge si colesterolul, scade nivelul total al trigliceridelor si nivelul de colesterol „rãu”, LDL si are capacitatea sã creascã nivelele bune de HDL sau de colesterol „bun”, sustine memoria si concentrarea si are efecte antidepresive. Frunzele de salvie, dar si florile pot fi uscate si folosite pentru ceai de salvie, tincturã de salvie, capsule salvie sau pastile salvie. Aceasta plantã mai poate fi folositã si sub forma de sirop de salvie, cu beneficii si proprietãti în tratarea tusei si a iritatiilor gâtului. De asemenea, se mai poate utiliza si salvie uscatã sau salvie proaspãtã în mâncare, pentru a aduce o aromã deosebitã preparatelor.

Ceai de salvie: proprietãti si beneficii

Fiind apreciat nu doar pentru aroma sa plãcutã, ceaiul de salvie are proprietãti benefice pentru sãnãtate. Beneficiile ceaiului de salvie sunt apreciate încã din Antichitate, când romanii îl foloseau ca remediu pentru infertilitate. Dacã te întrebi pentru ce este bun ceaiul de salvie în zilele noastre, aflati cã printre principalele proprietãti ale ceaiului de salvie se numãrã efectele sale antiinflamatoare si antioxidante, mentionate mai sus.<<Grecii o numeau iarba sfântã, romanii erau convinsi cã nu li se poate întâmpla nimic rãu, atâtat imp cât au salvie în grãdinã, iar învãtatii Evului Mediu o considerau „hrana zeilor”. Când europenii au început sã o cultive masiv si au îmbinat astfel utilul cu plãcutul, cu exceptia femeilor însãrcinate sau a celor care alãpteazã, cãrora le este contraindicate, „salvia officinalie” este consideratã panaceu. De altfel, alt nume al ei este „planta cu 1000 de virtuti”. Cel mai des este recomandatã pentru proprietãtile sale digestive, antiinflamatorii, antidepresive, anstringente, antiseptic si bacteoristatice, dar au si însusiri antistabile, antispatice si antisudorifice. De asemenea este indicatã pentru durerile de cap, migrenele intense, pierderile de memorie, depresiile. Unii o recomanda si în maladii ca Parkinson sau Alzheimer sau în afectiuni ale sistemului respirator, precum crizelor de astm, laringitele sau amigdalitele. Lista nu se opreste aici. O regãsim în tratarea durerilor menstruale si a altor afectiuni specifice femeilor. Salvia combate sterilitatea si impotenta sexualã si restabileste tonusul uterului dupã nastere. Tot salvia regleazã functiile stomacului, bilei si ale ficatului, stimuleazã secretia biliarã, reduce balonarea si amelioreazã lipsa poftei de mâncare. Ca sã nu mai vorbim despre efectul ei benefic în reducerea glicemiei si industria cosmeticã care are de ce sã-i fie recunoscãtoare datoritã proprietãtilor ei care încetinesc îmbãtrânirea! Un adevãrat soldat împotriva radicalilor liberi! Cum folosim aceastã minune primitã în dar? Cea mai largã utilizare este sub formã de ceai din frunze si flori de salvie, adicã 1-2 ligurite la cana de apã clocotitã, tinute în infuzie un sfert de orã. Pentru un efect mai pronuntat, medicii o mai recomandã sub formã de tincturã, adicã 20 de frunze de salvie tinute timp de 10 de zile pânã la douã sãptãmâni, în 100 de ml de alcool, din care folosim maximum 20 de picãturi de trei ori pe zi. Si bãile de salvie, cataplasmele, spãlãturile cu infuzie concentratã sau gargara cu apã de salvie vã ajutã sã fiti sãnãtosi>>, spun medicii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Ce multe mai știi tu Cezariana, acum la vîrsta senectuții !
    Mulțumim că ne mai povestești și nouă!
    Mîine despre ce ne vorbești ?! 🤗🤔

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.