Uraganul Milton a lovit coasta Floridei, miercuri seara, aducând cu el ploi torenațiale, vânt puternic, iar în zona centrală a pensinsulei s-au înregistrat inundații.
Uraganul a ajuns pe coasta de vest la Floridei, lângă Siesta Key, din comitatul Sarasota, în jurul orei 20.30, ora locală. La finalul zilei, acesta a pierdut din intensitate și a ajuns la nivelul 3 din 5, fiind în continuare considerat major. Mai multe tornade s-au format în părțile centrale și sudice ale statului.
La 5 octombrie, uraganul Milton a început ca o furtună tropicală în sud-vestul Golfului Mexic. A doua zi, viteza vântului a început să se intensifice rapid, iar la 7 octombrie a ajuns la categoria 5. Vânturile lui Milton au crescut de la 129 la 282 km/h (80 la 175 mph) în doar 24 de ore. În prezent, Milton este una dintre furtunile atlantice cu cea mai rapidă intensificare înregistrată vreodată.
Un uragan se formează atunci când o perturbare meteorologică, cum ar fi o furtună, atrage aer cald de suprafață din toate direcțiile. Apa de mare se evaporă și este atrasă în sus de vânturile convergente. Pe măsură ce se ridică, vaporii de apă se răcesc și se condensează în nori și ploaie – iar mai mult aer cald și umed se ridică în spirală de la suprafață pentru a-l înlocui. Iar oceane mai calde înseamnă uragane mai extreme, avertizează experții…https://adevarul.ro/stiri-externe/sua/de-ce-este-considerat-uraganul-milton-un-fenomen-2393794.html