Pe baza unei autorizații de gospodărire a apelor încheiată astă-primăvară cu Apele Române, ApaVital poate să descarce doar în anumite condiții apele pluviale (uzate) în Bahlui sau în alte cursuri de apă.
Furtuna din această săptămână, care a inundat acele străzi, intersecții și pasaje din municipiu care dispar mereu sub apă când plouă torențial, readuce în discuție posibilitatea deschiderii sistemului de canalizare stradal direct în albia Bahluiului. Cei de la ApaVital, administratorul rețelei pluviale (care aparține orașului, respectiv primăriei), ne-au explicat că, deși există mai multe stăvilare spre Bahlui, acestea nu pot fi deschise fără acordul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.
De la Administrația de Apă ni s-a confirmat că, „pe colectoare principale de canalizare, au fost prevăzute 18 camere deversoare (din care 12 sunt funcționale), dotate cu stavile mobile destinate descărcării directe în râul Bahlui a apelor uzate orășenești în amestec cu apele pluviale, în timpul perioadelor cu precipitații abundente”.
Totuși, stația de epurare a municipiului, amplasată în Dancu (Holboca), este dotată cu o linie de tratare a apelor pluviale. Dacă debitul la intrarea în această instalație depășește capacitatea ei sau în cazul unei avarii, atunci excesul de apă este descărcat direct în Bahlui printr-o gură de vărsare…https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/de-ce-apa-care-se-aduna-pe-unele-strazi-ale-iasului-nu-e-lasata-sa-curga-direct-in-bahlui-explicatii-de-la-apavital-si-aba-prut–1671724.html