spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

De ce a murit copilul înecat în piscinã?

- Advertisement -

George Bighiu nu a fost lovit, dar cercetãrile continuã

CERCETÃRI George Bighiu, copilul în vârstã de 13 ani, care a murit înecat, anul trecut, la piscina Paradis din Bârlad, nu a fost lovit intentionat. Asta a rezultat din ancheta fãcutã sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui, care a decis neînceperea urmãririi penale pentru loviri sau vãtãmãri cauzatoare de moarte. În schimb, dosarul a fost declinat Parchetului de pe lângã Judecãtoria Vaslui, care va face cercetãri pentru ucidere din culpã.

DECIZIE. Procurorul care s-a ocupat de acest caz a dispus neînceperea urmãririi penale si a declinat dosarul la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad, pentru a efectua cercetãri sub aspectul sãvârsirii infractiunii de ucidere din culpã. Tragicul eveniment s-a petrecut pe data de 22 iunie anul trecut, dupã festivitatea de terminare a anului scolar. Victima, George Bighiu, si alti trei colegi au mers la piscina „Paradis” din oras. Aici s-au întâlnit cu alti doi colegi de clasã si cu totii au intrat în piscinã. George nu stia sã înoate, dar sãrea în piscinã în picioare, într-o zonã în care apa avea 90 cm. Au mers apoi la sezlonguri, iar George si un prieten au mers la bar si au cumpãrat o bere pe care au bãut-o cu totii. „Bighiu George-Adrian a sunat niste fete de pe telefonul mobil al lui F.M. pentru a veni si ele la piscinã. S-a îndreptat cãtre iesirea din incinta piscinei pentru a le astepta pe fete, iar F.M., S.A. si C.R. au intrat în apã. Dupã 10-15 minute au iesit din apã si au constatat cã Bighiu George nu mai este. F.M. l-a sunat pe telefonul mobil, însã acesta nu a rãspuns. S.A. si C.R. au mers si l-au cãutat la toaletã. Între timp, martorii M.A., C.A si B.A. erau în piscinã si înotau. B.A. le-a spus cã a simtit ceva sub apã, iar ceilalti doi martori s-au bãgat la fundul piscinei sã verifice. L-au gãsit pe Bighiu George inconstient si l-au scos pe marginea piscinei. Administratorul piscinei i-a fãcut manevre de resuscitare si a fost chematã ambulanta”, potrivit ordonantei întocmitã de procurorul de caz, Alice Ruja. Copilul a fost transportat la Spitalul Municipal de Urgentã, sectia UPU, Bârlad, fiind în moarte clinicã. A fost resuscitat si internat în sectia ATI, unde s-au continuat manevrele de resuscitare pânã la orele 13.49, când a fost constatat decesul.

Nu existã nicio dovadã cã bãiatul a fost lovit cu intentie

În acest dosar au fost audiati 39 de martori. Cu totii au declarat cã nu au vãzut persoane care sã se certe pe marginea piscinei ori ca minorul sã fi fost agresat de cineva. „Singurul martor care afirmã cã Bighiu George a fost împins în piscinã de o persoanã este minorul P. R., în vârstã de 12 ani, însã declaratiile sale sunt contradictorii si nu se coroboreazã cu declaratia niciunui martor audiat în cauzã. (…) Chiar si în varianta spusã de acest martor, cãderea pe burtã în piscinã dupã împingere nu explicã leziunile de la nivelul capului. (…) În consecintã, dupã administrarea întregului probatoriu în cauzã, nu a reiesit lovirea cu intentie a victimei de cãtre vreo persoanã, astfel încât nu poate fi retinutã sãvârsirea infractiunii de loviri sau vãtãmãri cauzatoare de moarte, motiv pentru care se va dispune neînceperea urmãririi penale în cauzã fatã de A.N. pentru aceastã infractiune. Mai rãmân douã variante posibile de producere a incidentului care sã fi condus la moartea minorului Bighiu George si anume lovirea accidentalã de marginea piscinei, atunci când a sãrit în apã sau lovirea accidentalã de cãtre o altã persoanã care sã fi sãrit în piscinã în timp ce minorul se afla sub apã. În ambele variante avem infractiunea de ucidere din culpã, infractiune aflatã în competenta Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad”, potrivit ordonantei de neîncepere a urmãririi penale si declinarea competentei. În situatia lovirii accidentale în momentul în care victima a sãrit în piscinã, de marginea acesteia, se poate lua în calcul sãvârsirea infractiunii de ucidere din culpã (art. 178 al.2 Cod penal) comisã de persoana responsabilã cu administrarea piscinei prin <<nerespectarea dispozitiilor legale ori a mãsurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anumite activitãti”, tinând cont de faptul cã piscina nu avea salvamar, iar persoanele nu trebuiau sã fie lãsate sã sarã în piscinã, chiar dacã au fost avertizate prin mesaj scris afisat în interiorul incintei. În varianta lovirii accidentale a victimei în timp ce se afla sub apã de cãtre o persoanã care a sãrit în apã, se poate analiza sãvârsirea infractiunii de ucidere din culpã (art. 178 al.1 Cod penal).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.