O vorbă din popor spune că „legile sunt făcute pentru a fi încălcate”. Ori, în cazul de faţă, pentru a fi „ocolite”. Tocmai asta se întâmplă cu apartamentele datornicilor la asociaţii din municipiul Suceava care sunt scoase la vânzare de băncile la care proprietarii au făcut credite, fără a se mai achita vreun leu din datoriile acumulate la plata utilităţilor comune.
Teoretic, există legi prin care vânzarea apartamentelor cu datorii la întreţinere nu se poate face fără achitarea acestora şi fără o dovadă clară în acest sens din partea asociaţiilor de proprietari. Practic, legea este ignorată cu bună ştiinţă, fiind „ocolită” chiar de către cei care trebuie să o aplice. De aceste „scăpări” legislative profită unii „şacali” ai imobiliarelor, care fac zeci de mii de euro din vânzarea unor apartamente luate mult sub preţul pieţei, în vreme ce datoriile acumulate de foştii proprietari rămân ca o piatră de moară la gâtul asociaţiilor de proprietari, dar şi al celorlalţi proprietari din imobil.
„Gaură” de aproape un miliard de lei vechi, de la trei apartamente executate de bancă
Printre cele mai recente şi mai grave cazuri de vânzare a unui imobil de către bancă, prin executare silită, este cel al unui apartament din cartierul Burdujeni, de pe strada Calea Unirii, bloc 59, scara A, din cadrul Asociaţiei de Proprietari nr. 44.
„Gaura” rămasă la asociaţie în urma vânzării apartamentului de către bancă, care nu are interesul decât să îşi recupereze banii împrumutaţi, este de 43.000 de lei, adică aproape jumătate de miliard de lei vechi. Teoretic, asociaţia ar trebui să recupereze acei bani tot de la fostul proprietar, cu care se judecă în continuare. În realitate, câtă vreme respectivul nu mai are nimic altceva pe numele său şi nici venituri pe care să se poată pune poprire, banii respectivi nu vor mai fi recuperaţi niciodată.