spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
18-ian.-2025

Datoria guvernamentală depăşeşte 93% din datoria publică a României

- Advertisement -

Datoria publică a României a fost, la sfârşitul lunii august, de 179,32 miliarde lei, mai mult decât dublă faţă de nivelul de la finele anului 2007, de 82,3 miliarde lei, arată datele publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Datoria publică a ţării a crescut cu peste un miliard de lei, în luna august, faţă de luna iulie. La sfârşitul lunii august, datoria publică a României reprezenta 35,05% din produsul intern brut (PIB) al ţării, în creştere cu cinci puncte faţă de finele anului trecut, când datoria pubică se cifra la 29,99% din PIB.

De altfel, datoria publică a României din luna august este cu peste o cincime (21,7%) mai mare faţă de cea de la finele anului trecut şi în creştere cu 63,3% comparativ cu anul 2008.

Împrumuturile de stat, 40% din datorie

Cea mai mare parte a datoriei publice, 93,8%, este reprezentată de datoria guvernamentală, cea locală fiind de 6,2% din total.

Aproape jumătate din datoria României este în lei (45,28%). O pondere mare în totalul datoriei externe o reprezintă şi cea contractată în monedă europeană (42,02%), datoria formată în alte valute fiind de 12,7%, potrivit datelor MFP.

Ponderea cea mai mare din datoria guvernului şi a autorităţilor locale o deţin împrumuturile de stat, 72,1 miliarde lei, echivalent cu 40,21% din totalul datoriei. 32,67 miliarde lei, sau 18,22% din întreaga datorie, reprezintă certificate de trezorerie. În acelaşi timp, datoria în obligaţiuni emise de stat se apropie de 30 de miliarde lei (16,72% din total). Eurobondurile reprezintă puţin peste 6% din suma pe care o datorează România, leasingul financiar deţine 0,05% din datorie, iar altor surse le revin 18,6%.

Mai mulţi bani din afară pentru acoperirea găurilor bugetului

În primele opt luni ale acestui an, Guvernul României şi-a asigurat necesarul de bani în special emiţând titluri de stat pe piaţa internă. Acestea s-au cifrat la 30,3 miliarde lei, din totalul împrumuturilor contractate în perioada ianuarie-august 2010, de 44,1 miliarde lei. Totodată, în această perioadă, statul a contractat direct împrumuturi în valoare de aproape 6 miliarde lei.

După ce autorităţile române au accesat mai multe tranşe din împrumutul extern, de la FMI şi Comisia Europeană, a crescut ponderea surselor externe în finanţarea deficitului bugetar. Potrivit raportului MFP, 43,4% din deficitul bugetar este acoperit anul acesta din surse externe, comparativ cu 34,1% anul trecut.

În consecinţă, s-a diminuat ponderea surselor interne în finanţarea deficitului de la 64,8% în 2009 la 55,4% în 2010. 1,2% din deficitul bugetar a fost acoperit din venituri din privatizare şi recuperări ale Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.