spot_img
spot_img
7.6 C
Vaslui
19-ian.-2025

Dansatorii de la Husi, apreciati de „Nea Marin de la PRO TV”!

- Advertisement -

ADMIRATIE „Este uimitor ceea ce se întâmplã la Husi! Patru colective de dansatori, de câte 14 perechi fiecare, într-un orãsel atât de mic, dar atât de frumos si de dornic de traditie purã româneascã, este chiar o performantã cu care, eu, unul, mã mândresc, deoarece talentatul coregraf Virginel Solomon a fost elevul meu”, a spus Marin Barbu, presedintele executiv al Asociatiei Române de Coregrafie Folcloricã, aflat ieri în vizitã la Casa de Culturã Husi. Marin Barbu este cunoscut publicului telespectator drept „Nea Mãrin”, ca urmare a participãrii sale la mai multe emisiuni TV cu mare audientã. Acesta a venit în „orasul dintre vii” la invitatia coregrafului Solomon, de care îl leagã o frumoasã prietenie, dar si o admiratie pentru un discipol talentat si ambitios. Scopul practic al vizitei sale a fost totusi gãsirea împreunã a solutiilor de promovare mult mai intensã a manifestãrilor folclorice din judetul Vaslui, în principal cele ce tin de „Trandafir de la Moldova”, dar si de Festivalul International de Folclor „Hora din Strãbuni”.

Pentru zecile de dansatori, mai mici sau mai mari, care vin cu drag la Casa de Culturã „Alexandru Giugaru” Husi, ieri a fost momentul unei mari surprize! Acestia s-au întâlnit cu însusi „nea Mãrin de la televizor”, maestrul coregraf pe care artistii populari din întreaga tarã îl cunosc dupã numele sãu real, Marin Barbu, si dupã functia sa în cadrul Asociatiei Române de Coregrafie Folcloricã, dar si în calitate de presedinte al Consiliului International de Organizare a Festivalurilor Folclorice (CIOFF). Poate de aceea, prezenta sa la Husi, pentru a vedea personal ce înseamnã, în integralitatea sa, ansamblul „Trandafir de la Moldova”, a reprezentat atât de mult pentru toatã echipa care munceste la mentinerea stachetei „Trandafirului” husean. „Sunt mândru de acest ansamblu si mã bucur când îl întâlnesc în diferite festivaluri. Am mai venit la Husi, acum 10 ani, iar acum revin tot cu gânduri bune, cu prietenie si cu multumirea faptului cã trãiesc pentru a vedea cum elevul meu, Virginel Solomon, reuseste sã facã tot ceea ce l-am învãtat si mai mult decât atât. Munceste, alãturi de toti colegii sãi, serios si cu pasiune si are rezultate. Scopul pentru care eu am venit la Husi astãzi este totusi acela de a-i vedea pe acesti artisti frumosi la ei acasã si sunt impresionat de ceea ce vãd. Vãd 4 colective de dansatori foarte buni, cu câte 14 perechi fiecare, iar asta mie îmi spune cã impune o muncã enormã! Tot respectul meu pentru ceea ce se petrece aici. Apoi am venit sã discutãm posibilitatea implicãrii într-un circuit mai amplu a festivalului „Hora din Strãbuni” de la Vaslui. Sã îl legãm cu festivalul de la Galati sau Sibiu… Copiii acestia foarte buni vor fi si mai motivati sã persevereze, dacã vor sti cã se vor întrece cu alte ansambluri din strãinãtate”, a precizat maestrul coregraf, Marin Barbu.

„Când spui <<Trandafir de la Moldova>>, pe scenele internationale, spui <<România>>”!

Marin Barbu a asistat ieri la toate repetitiile care au avut loc, pentru cã a vrut sã vadã evolutia tuturor dansatorilor. S-a întâlnit si cu primarul Ioan Ciupilan, cu care a discutat despre sustinerea acestui ansamblu ce reprezintã mândria Husului. „Cred cã are nevoie ansamblul de mai multã sustinere. Are nevoie de un autocar, de conditii pentru repetitii, de bani pentru a participa la diferite festivaluri nationale si internationale, pentru cã, pânã la urmã, când spui Husi, spui <<Trandafir de la Moldova>>, iar când spui <<Trandafir de la Moldova>>, pe scenele internationale, spui <<România>>. Stiu cã nu sunt bani, dar e pãcat, pentru cã atunci când vom avea bani, nu vom mai avea un Virginel Solomon, un Valericã Petraru, precum si acesti copii, care vin cu atâta plãcere si bucurie sã învete dansul popular”, a fost de pãrere Marin Barbu, presedintele CIOFF.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.