Proaspãtul senator PDL are probleme mari în partid
CINE ESTE VINOVAT?… Scandal post-electoral în organizatia judeteanã a PDL. Seara trecutã, în mare secret, fãrã a fi invitate numele grele din organizatie, senatorul Dan Marian, presedintele democrat-liberalilor vasluieni a convocat o sedintã pe tema rezultatului de la alegerile parlamentare din 9 decembrie. Desi spera cã tinerii adusi cu arcanul la sedintã vor face doar figuratie, senatorul s-a trezit pus la zid pentru dezastrul din alegerile parlamentare. Printre altele, colegii de partid îi reproseazã faptul cã s-a pierdut principalul fief al PDL din judet, Colegiul de deputati Husi, în timp ce organizatia a fost nevoitã sã facã sluj în fata unor vedete expirate precum Cristian Boureanu sau Rãzvan Murgeanu, care au tras în jos partidul. Dan Marian nu s-a lãsat intimidat si a replicat: „Eu v-am adus în judet trei nume grele ale partidului, am fãcut o treabã foarte bunã”. La începutul anului viitor, organizatia PDL de la Vaslui va intra în analiza conducerii centrale, fiind asteptat sã vinã Blaga, presedintele partidului, care sã linisteascã spiritele în tabãra democrat-liberalã din judet. Un lucru este sigur: Dan Marian nu vrea sã-si asume responsabilitatea pentru greselile din timpul campaniei electorale, lucru de nepermis pentru un lider politic.
În tainã, fãrã sã fie invitate numele grele ale partidului, nici mãcar mâna de primari care au tras pentru PDL în ultimele alegeri parlamentare. Asa s-a desfãsurat, seara trecutã, sedinta Biroului Permanent Judetean al PDL, dedicatã analizei de la ultimele alegeri parlamentare. Nu a venit la sedintã nici Ioan Ciupilan, primarul Husului, primvicepresedintele PDL, nici primarul de la Banca sau alti primari care au muncit din greu pentru partid în campania electoralã. Conform unor surse de la sedintã, „au venit niste tineri, apropiatii lui Dan Marian, care au ajuns sã conducã acum partidul”, lucru care se petrece de mai mult timp în aceastã organizatie. Singurul primar invitat la sedinta de analizã a fost edilul de la Munteni de Jos, Dãnut Cretu, care a avut si el multe de reprosat conducerii de la judet.
Persoanele cu notorietate în plan local, trase pe linie moartã de senatorul Marian
O parte dintre cei care au venit la sedintã au vrut sã-i demonstreze lui Dan Marian cã le pasã de viitorul PDL în judet, de viitorul dreptei, asa cã i-au cerut cont pentru rezultatele slabe de la alegeri. I s-a reprosat, printre altele, cã a distrus organizatia judeteanã cu tot felul de manevre, prin aducerea la alegerile parlamentare a unor asa-zise personalitãti ale PDL, oameni care aveau o slabã imagine publicã, în timp ce numele grele ale partidului, cei care sunt cunoscuti de electorat si care trag alãturi de acest partid de ani de zile au fost trase pe linie moartã, cazul lui Corneliu Mihalache. Dan Marian, iesit senator pe ultima sutã de metri, se considerã un învingãtor al alegerilor, însã colegii sãi sunt de altã pãrere si au cerut ca, în termenul cel mai scurt, sã se facã o analizã pertinentã a situatiei din PDL, la care sã participe si conducerea centralã a partidului. „Am adus trei nume importante de la Bucuresti. A fost un câstig pentru organizatia judeteanã, care au tras în sus rezultatele partidului”, a spus, la un moment dat, senatorul Marian, fapt care a inflamat si mai mult spiritele. Cele trei „personalitãti” au fost, de fapt, persoane pe care electoratul îi dispretuieste destul de mult, dacã e sã ne luãm dupã imaginea dezastruoasã a fostului deputat Boureanu, care credea cã poate prosti populatia Husului cu sarmale si alte minciuni, sau pe cea a fostului secretar de stat al lui Udrea, Rãzvan Murgeanu. Nici nu este de mirare cã, pe Colegiul de la Negresti, de pildã, Murgeanu a luat doar 1.200 de voturi, cu mult mai putin decât a luat Dan Bordeianu în 2008, atunci când a ajuns deputat pe Colegiul Vaslui rural, printr-o conjuncturã electoralã. Cât priveste tânãrul Sorin Moldovan, care a candidat pe Colegiul Zorleni, nici nu este mare lucru de spus. Carne de tun pentru USL, într-o zonã în care Ana Birchall a fãcut legea.
Care este adevãrul? A distrus Dan Marian organizatia PDL la Vaslui!?
Pe un ton moderat, unii democrat-liberali îl acuzã pe Dan Marian cã ar fi distrus în mod intentionat sansele candidatilor pe cele douã municipii, Vaslui si Bârlad, unde ar fi pus candidati mai slab cotati electoral. Calculul senatorului PDL a fost simplu: doi candidati slabi pe Vaslui si Bârlad i-ar fi permis lui Boureanu sã ia mai multe voturi la redistribuire, într-un colegiu în care Marian credea cã îl controleazã destul de autoritar. În loc sã-l punã pe Corneliu Mihalache, la Vaslui, sau pe Vasile Pintilie, la Bârlad, oameni cu greutate si experientã în astfel de campanii, Dan Marian a preferat sã meargã pe mâna a doi tineri fãrã prea multã experientã, bãtãiosi, este adevãrat, însã care mai aveau de învãtat din lectiile politice. Prea fragezi, usor de bãtut în fata unor „crocodili” precum Victor Cristea sau Adrian Solomon. Însã, atunci când îti faci calcule sã pui doi candidati slabi, doar pentru cã-ti pasã ca Boureanu sã ia mai multe voturi la Husi si sã speri într-o minune la redistribuire înseamnã cã ai multe probleme. Cam asta i se reproseazã lui Dan Marian, în acest moment, asa s-au purtat discutiile si seara trecutã. I s-a mai reprosat si faptul cã fostul deputat Viorel Cãrare a fost marginalizat în partid, iar ca sã scape de presiuni omul a plecat la PPDD, câstigând peste 3.500 de voturi în Colegiul de la Zorleni. Boureanu, desi a beneficiat de fonduri uriase în campania sa electoralã si de sprijinul lui Dan Marian în Husi, nu a strâns decât 4.900 de voturi, deci se poate spune cã totul a fost un fiasco. Cât de „vizionar” a fost Cristian Boureanu, cel care a fost mai mereu rupt de realitate? Iatã ce spunea în septembrie, la Husi, atunci când era lansat cu mare tam-tam de presedintele PDL Vaslui: „Trebuie sã recunosc cã Dan Marian mi-a propus de mai mult timp sã candidez pentru Colegiul de deputati Husi, drept pentru care am discutat cu mai multi colegi, inclusiv cu dl. Blaga, si într-un final am acceptat. Mã bucur sã vãd cã am gãsit la Husi un primar care vrea sã modernizeze orasul si a reusit, în echipã cu colegul meu, deputatul Dan Marian. Pentru mine, sã candidez la Vaslui este o provocare, însã am constatat cã zona Husului are un specific aparte, cu traditii si obiceiuri, de genul Maramuresului în Transilvania sau a Bucovinei în Suceava. Începând de astãzi, puteti sã mã considerati ca parlamentar de Husi! Ca vicepresedinte al partidului voi fi alãturi de dl. deputat Dan Marian si dl. primar Ciupilan în procesul de modernizare a Husului si anunt cã dorim sã câstigãm cu 50% plus unu Colegiul de deputati Husi, dar si Colegiul Senat pe care va candida colegul meu. PDL are sansa de a avea mai multi parlamentari decât au anticipat unii, pentru cã niciun partid nu va obtine mai mult de 21-22%. E posibil ca, pe 9 decembrie, noi sã avem cel mai mare numãr de parlamentari”. Nimic, dar absolut nimic din ce a spus atunci Boureanu nu s-a adeverit, semn cã „bãiatul cu mucii în frezã” a fost un mare esec politic si electoral pentru PDL Vaslui.
În loc de concluzii: ce urmeazã?
S-ar pãrea cã multi primari si alesi locali PDL ar dori sã-i cearã socotealã lui Dan Marian pentru ce s-a petrecut la alegeri. Unii nu au curaj, însã dupã Sãrbãtorile Anului Nou s-ar putea sã asistãm la primele declaratii de revoltã. Desi a iesit senator, cu mari emotii, Dan Marian are mari probleme privind modul în care a gândit si a gestionat aceste alegeri, mai ales pentru modul egoist în care a sacrificat organizatiile locale din Vaslui si Bârlad, doar pentru a-i iesi socotelile pe Husi. Foarte probabil cã, de la Bucuresti, Dan Marian ar putea primi „întãriri” de la Boureanu, care este printre liderii nationali ai PDL si care ar putea sã-i ia apãrarea. Rãmâne de vãzut ce reactie vor avea piesele grele ale PDL din judet în perioada urmãtoare si dacã vor avea curajul sã spunã ce se petrece în interiorul organizatiei.