spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
18-ian.-2025

Dan Marian : “Ioan Ciupilan si Titi Constantinescu sunt cei mai competenti primari din judetul Vaslui”

- Advertisement -

Interviu cu deputatul Dan Marian, presedintele PDL Vaslui

OPINII Se pare cã deputatul Dan Marian are o problemã cu primarii si nu e neapãrat o “divergentã de culoare”. În timp ce pesedistii Ciupilan si Constantinescu sunt considerati cei mai buni din judet, pedelistul Alexandru Iacob este considerat de acesta incompetentul judetului. Motivatia e foarte simplã: desi a avut banii pe tavã pentru extinderea aductiunii de apã, acesta nu a reusit sã-i cheltuiascã. Din cauza indolentei acestuia, întreaga comunã suferã din cauza lipsei apei potabile. Conform deputatului Dan Marian, solutia functionarilor dati afarã de Guvernul Boc este sistemul privat. Mergând pe aceeasi idee, deputatul pedelist, considerã cã vizita de astãzi a Ministrului Finantelor reprezintã o oportunitate pentru oamenii de afaceri din judetul Vaslui. O altã idee personalã e lansatã cu un mare semn de întrebare: de ce în judetul Vaslui cele mai multe vile nu apartin oamenilor de afaceri, ci functionarilor?

“Orice stat are nevoie de functionari, însã nu pot sustine ideea unui sistem birocratic complex, ci diminuarea lui”, Dan Marian

Rep. Mâine este asteptat în judetul Vaslui Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomiteanu. Înaintea sa au mai fost în judet ministrii Tabãrã, Borbely, Boagiu, Udrea si chiar Boc. Întrebarea este: ce au câstigat vasluienii din aceste vizite?

Dan Marian: Toate vizitele au fost finalizate prin actiuni concrete. Scopul principal a fost acela de a da un semnal în ceea ce priveste atentia pe care o acordã Guvernul României judetului Vaslui si, în acelasi timp, demararea unor investitii de mare amploare în ceea ce priveste modernizarea judetului. Voi da si câteva exemple. Ministrul Elena Udrea a semnat pentru Vaslui un proiect de 20 milioane de Euro, la Husi, 11 milioane de Euro, la Bârlad, 15 milioane de Euro, pentru Negresti 10 milioane de Euro. Este vorba de peste 55 de milioane de Euro destinati dezvoltãrii infrastructurii din cele trei municipii si orasul Negresti. De asemenea, de vizita ministrului Anca Boagiu se leagã modernizarea Drumului European 581 pe traseul Tutova- Bârlad – Crasna – Husi – Albita, lucrãri în valoare de 70 de milioane de Euro, plus sosele de centurã în Bârlad si Husi, adicã 100 de milioane de Euro. Vizita ministrului Borbely a avut drept principal obiectiv Sistemul Integrat pentru Managementul Deseurilor, adicã Groapa de Gunoi de la Rosiesti în care se va investi 40 de milioane de Euro. Vizita Ministrului Agriculturii, Valeriu Tabãrã, a vizat proiectele APDRP, adicã 24 de comune cu 2,5 milioane de Euro, fiecare. Prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), judetul Vaslui primeste 339 de milioande de ron, pentru infrastructura rutierã în Husi, Negresti, Murgeni, plus 40 de comune. Vorbim aici de contracte semnate si am mentionat cele mai mari proiecte. Pentru toate acestea s-a avut de la bun început girul premierului Boc, care a înteles nevoia de investitii în Vaslui. Judetul Vaslui este singurul din România care are acoperite cu investitii majore toate municipiile. Bineînteles, nu s-ar fi derulat aceste proiecte dacã nu exista disponibilitatea de colaborare a primarilor din cele trei municipii, cãrora le multumesc, încã o datã, pe aceastã cale.

Rep. Sunt sume ametitoare, însã nu cred cã functionarii din judetul Vaslui care si-au pierdut locurile de muncã vor topãi de fericire aflând cã se modernizeazã soselele din judet!

D.M. Sunt convins cã niciun functionar public care si-a pierdut locul de muncã nu a fost multumit de deciziile privind restructurarea, luate de Guvernul Boc. Însã în contextul crizei economice care a acoperit întreaga Europã si mare parte a lumii, se pune întrebarea: oare statul român îsi mai permite sã sustinã finantarea unui sistem birocratic care consumã mai mult decât produce? Priviti cu mare atentie la mãsurile pe care le-au luat alte state europene, Irlanda, Marea Britanie, Italia, Spania si, mai ales, Grecia! Multi dintre disponibilizati asteaptã o solutie salvatoare de la Guvernul României, acesta sau cel care va urma. Din punctul meu de vedere, solutia este ca acestia sã foloseascã buna pregãtire profesionalã si experinta pe care au acumulat-o în calitate de functionari ai statului si sã si-o îndrepte cãtre mediul privat!

Rep. Usor de dat sfaturi, doar cã în judetul Vaslui, acestea nu prea se pot aplica. Aveti dvs stiintã de asa multe locuri de muncã disponibile?

D.M. Dacã disponibilizatii se întreabã unde vor gãsi acele locuri de muncã, eu îi îndemn sã aibã încredere în capacitãtile lor si sã-si initieze propria afacere. Este cea mai sigurã solutie pentru viitorul lor.

Rep: Înteleg cã vizita acestor ministri a vizat proiecte de dezvoltare, în cea mai mare parte, în domeniul infrastructurii. Ce ar putea face, însã, ministrul Ialomiteanu pentru vasluieni?

D.M. E foarte simplu. Judetul Vaslui are cea mai mare ratã a somajului din România. Sectorul care trebuie sprijinit este cel privat, în special în zona întreprinderilor mici si mijlocii cu diverse obiecte de activitate. Din dialogul permanent cu mediul de afaceri, Camera de Comert si Industrie, am constatat o serie de doleante ale oamenilor de afaceri cu largã adresabilitate cãtre Ministerul de Finante: codul fiscal, facilitãti fiscale pentru investitori, etc. Domnul ministru a acceptat imediat invitatia pe care i-am fãcut-o, astfel încât, mâine la Bârlad, alãturi de presedintele Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii, Cristian Haiduc si Sorin Chelmu, secretar general în Ministerul Agriculturii, acesta va prezenta programele guvernamentale care vin în sprijinul investitorilor din domeniul industrial si agricol, cu accent pe latura productiei.

Rep. Cine ar mai putea contribui la dezvoltarea sectorului privat?

D.M. Astãzi, în România observãm cã cei mai importanti oameni sunt primarii, în toate domeniile. Prin implicarea lor, ei sunt cei care gãsesc solutii si pentru atragerea de investitii guvernamentale sau private si pentru crearea unui mediu prielnic investitorilor, ridicarea standardelor de viatã a populatiei prin modernizarea infrastructurii. România de astãzi si de mâine depinde de ce vor decide primarii. Ei aleg presedintele CJ, ei aleg deputatii, senatorii, ei aleg presedintele.

Rep. Din câte stiam, toti acestia enumerati de dvs. sunt alesi de cetãtenii care se prezintã la urne. Vor alege primarii în numele alegãtorilor?

D.M. Este o componentã electoralã care a devenit evidentã în ultimii ani. Nu alege primarul, dar acesta conteazã foarte mult din perspectiva influentei pe care o are asupra cetãtenilor. Cetãteanul trebuie sã înteleagã cã primarul trebuie sã fie un bun gospodar iar a doua calitate pe care ar trebui sã o aibã e abilitatea de atragere a investitiilor.De asemenea, foarte importantã este capacitatea de a dialoga. Indiferent de culoarea politicã pe care o are primarul sau Guvernul trebuie sã ai talentul de a negocia pentru comunitatea care te-a ales. Am sã vã dau un exemplu negativ. Primarul Vasile Pavel a primit de la Ministerul Dezvoltãrii 20 de milioane de euro, în urma vizitei ministrului Elena Udrea. Imediat dupã aceea, acesta a intrat în concursul initiat de Dumitru Buzatu, cu tema cine înjurã mai tare Guvernul. Sunt si exemple pozitive. Consider cã Ioan Ciupilan si Titi Constantinescu sunt cei mai competenti primari din judetul Vaslui. Sunt primari foarte buni si în zona ruralã: Iulian Miliare (Berezeni), Vasile Puiu (Vetrisoaia), Alina Munteanu (Grivita), Gabi Tofan (Stãnilesti), Gelu Pecheanu (Drânceni), Dãnut Cretu (Munteni de Jos), Vasile Vânãtoru (Banca), Ioan Dorobanu (Bogdãnesti), Paula Hultoanã (Zorleni), Horatiu Cãrãusu (Bãcesti) si altii pe care îi apreciez în egalã mãsurã. Dacã mergi în comunele conduse de ei, vezi cã s-a schimbat ceva.

Rep. Am sã vã dau un exemplu de primar care nu va putea influenta nicio alegere. În comuna Perieni, acum trei ani, a fost inauguratã cu “sãrmãlute si mãmãligã”, aductiunea cu apã. Acum, aceasta nu mai functioneazã si primarul spune cã de vinã e Guvernul Boc pentru cã nu a mai dat bani în comunã. Vorbim de un primar PDL!

D.M. Primarul de care vorbiti este incompetent. Acum un an a primit de la Guvern 13 miliarde pentru extinderea retelei de apã. Ce a fãcut primarul? A actionat atât încât nu a reusit sã finalizeze licitatia în sase luni, astfel încât au fost retrasi banii! Cu astfel de primari, niciodatã nu va da înainte o comunitate. Ce sã mai spui de un primar care primeste bani de la Guvern si nu reuseste sã-i cheltuie? Guvernul a luat decizia de a retrage banii în cazul acelor administratii locale care timp de 6 luni nu reusesc sã finalizeze o licitatie.

Rep. De ce ar putea întârzia un primar 6 luni în cazul unei simple licitatii?

D.M. Ori vrea sã fraudeze banii, directionându-i pentru o societate aleasã de el, în schimbul unui comision, ori, pur si simplu, din prostie!

“Pavel iubeste mai mult PSD decât pe vasluieni”

“Pavel iubeste mai mult PSD decât pe vasluieni si probabil vrea sã fie primadonã în opereta de prost gust dirijatã de Dumitru Buzatu, adicã cel care înjurã cel mai tare Guvernul Boc. Concurentul principal pe acest post este Adrian Tighici. Referitor la acesta, am o întrebare pe care vreau sã o fac publicã. Sã spunã domnul Tighici câti bani a câstigat de pe urma investitiilor Guvernului Boc în aductiunile de gaze în judetul Vaslui! Nu întâmplãtor, cei trei, Buzatu, Pavel si Tighici, au rezolvat cu Bucurestiul si, acum, au mers în China.”

Întâlnire între investitorii din judetul Vaslui si ministrul Finantelor Publice

În parteneriat cu primãria municipiului Bârlad, vineri, începând cu ora 16.00, la Universitatea Ecologicã din municipiul Bârlad, CCIA organizeazã o întâlnire a mediului de afaceri vasluian cu reprezentanti ai Guvernului României. Si-au anuntat prezenta Gheorghe Ialomitianu, Ministrul Finantelor Publice, Sergiu Sorin Chelmu, Secretar general adjunct la Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale si presedintele Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii, Cristian Haiduc. Vor fi prezenti la aceastã întâlnire reprezentanti ai institutiilor deconcentrate, precum si ai institutiilor bancare vasluiene. Principalele teme de discutii vor fi legate de relansarea investitiilor în judetul Vaslui pentru anii 2011-2012, modificãrile aduse Codului Fiscal, cresterea impozitelor si taxelor suplimentare pe forta de muncã, reducerea fiscalitãtii, cota TVA, sustinerea sectoarelor de interes de afaceri pentru piata internã si internationalã, oportunitãti de afaceri, alocarea de fonduri guvernamentale pentru IMM-uri, programe de finantare oferite de sectorul bancar. La acestea se vor adãuga întrebãri si probleme referitoare la coerenta mãsurilor guvernamentale si impactul acestora asupra activitãtii firmelor, întrebãri ce vor fi adresate de operatorii economici reprezentantilor celor douã ministere.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

39 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.