spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Dan Firtescu, propus prefect de Suceava

- Advertisement -

Economistul sucevean a fost nominalizat de noua putere pentru functia de prefect de Suceava. Dan Fîrtescu a fost director general al DGFP Suceava, fost candidat al PNL pentru functia de deputat în anul 2008 si actuamente director la Camera de Conturi Bistrita – Nãsãud n dacã astãzi guvernul Ponta va trece de parlament iar decretul de investiturã va fi semnat de presedintele Traian Bãsescu, Fîrtescu ar putea deveni principalul reprezentant al Guvernului României în judetul Suceava

Sãptãmâna trecutã au fost vehiculate mai multe nume pentru functiile de prefect si subprefect de Suceava care vor trebui predate, odatã cu schimbarea puterii, de Sorin Arcadie Popescu si Angela Zarojanu. S-au vehiculat nume precum Gavril Mârza, Ovidiu Dontu, Ovidiu Milici, Stefan Alexandru Bãisanu sau Ovidiu Doroftei. N-a fost preferatã niciuna dintre personalitãtile USL mai sus amintite, nominalizãrile de sfârsit de sãptãnânã fiind economistul Dan Fîrtescu, pentru functia de prefect si colonelul Dan Hoffman, pentru cea de subprefect. Pentru acesta din urmã, dupã o analizã mai adâncã, s-a tras concluzia cã nu ar putea sã fie desemnat subprefect, din cauza statutul actual pe care îl detine, de prim adjunct al inspectorului sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã (ISU) Suceava. El are toate atributele cerute de legea institutiei prefectului pentru a detine o asemenea functie – este doctor în stiinte juridice si are mai mult de trei ani de exercitiu în profesia pentru care s-a pregãtit în timpul facultãtii, dar se pare cã nici nu îsi doreste aceastã demnitate.

Economistul sucevean Dan Fîrtescu, directorul Camerei de Conturi Bistrita Nãsãud, posibil prefect al Sucevei

Economistul Dan Fîrtescu a condus ani întregi Administratia Finantelor Publice Municipale Suceava. În perioada 2002-2004 a detinut functia de director general al DGFP Suceava. În anul 2005 a fost înlocuit din functie de actualul director, Petricã Ropotã. La scurt timp dupã preluarea fotoliului de sef al DGFP, Ropotã a cerut în mod explicit sã fie verificatã la sânge activitatea lui Dan Fîrtescu, care între timp fusese repus functia veche de sef al finantelor publice municipale. Chiar si procurorii DNA au fost chemati sã intervinã pentru a identifica nereguli în activitatea lui Dan Fîrtescu. Nici dupã ce si-a reocupat veche functie, Dan Fîrtescu nu a fost lãsat în pace, controalele dispuse de conducerea nouã la acea vreme, a DGFP Suceava, continuând în acelasi ritm. În anul 2008, Dan Fîrtescu a candidat din partea Partidului National Liberal pentru un fotoliu de deputat într-un colegiu din zona Fãlticeni, fiind învins de candidatul PSD, Ioan Stan. În anul urmãtor, 2009, a decis, dupã ce a tras concluzia cã este imposibilã coabitarea cu seful sãu, Petricã Ropotã, Dan Fîrtescu s-a înscris la un concurs organizat de Curtea de Conturi a României pentru functia de director al Camerei de Conturi Bistrita – Nãsãud. A trecut cu brio examenul, obtinând cea mai mare notã dintre candidatii care au dat concurs în acel an. De atunci îsi desfãsoarã activitatea ca director executiv al Camerei de Conturi din judetul vecin. Rãmâne de vãzut care fa fi atitudinea pe care Dan Fîrtescu o va avea dacã va prelua functia de sef al structurilor deconcentrate de la nivelul judetului Suceava fatã de fostul sãu director de la Finante, Petricã Ropotã.

Numele persoanei nominalizate pentru functia de subprefect al judetului Suceava va fi fãcut public dupã ce noul guvern va fi validat de Parlament, în cursul zilei de mâine iar decretul de investiturã

va fi semnat de presedintele României, Traian Bãsescu.

Supãrãri printre cei care nu au prins fotolii la Prefecturã

Pentru unii dintre cei care au sperat cã vor obtine functii de prefect sau subprefect dupã schimbarea puterii, supãrarea este mare. Parte dintre ei nu înteleg de ce nu mai pot fi aplicate regulile din anii trecuti, când, întâi erai numit si mai apoi urmai cursurile Institutului National de Administratie. Altii sunt nemultumiti de faptul cã astfel de functii le- au fost promise cu conditia de a contribui concret la lupta de dãrâmare a puterii PDL si au constatat cã acum nu mai este loc pentru ei.

Conform Legii 340/2004 privind Institutia Prefectului, articolul 9, prefectul si subprefectul fac parte din categoria înaltilor functionari publici. Poate ocupa functia de prefect, respectiv de subprefect, persoana care are vârsta de cel putin 30 de ani pentru prefect, respectiv 27 de ani pentru subprefect; îndeplineste conditiile specifice prevãzute de lege pentru ocuparea functiei publice; are studii superioare de lungã duratã, absolvite cu diploma de licentã sau echivalentã, si o vechime în specialitatea absolvitã de 5 ani pentru prefect, respectiv 3 ani pentru subprefect; a absolvit programe de formare si perfectionare în administratia publicã, organizate, dupã caz, de cãtre Institutul National de Administratie sau de alte institutii specializate, din tarã sau strainatate, ori a dobândit titlul stiintific de doctor în stiinte juridice sau administrative ori a exercitat cel putin un mandat complet de parlamentar.

De retinut în plus cã, la negocierile purtate în interiorul USL la nivel central s-a stabilit cã, de regulã, în judetele în care candidatul pentru Consilul Judetean apartine unei formatiuni politice, functia de prefect sã fie preluatã de persoana propusã de cealaltã formatiune. În cazul Sucevei, candidatura la Consiliul Judetean a fost asumatã de PSD astfel încât era firesc ca la prefecturã sã fie nominalizatã o persoanã agreatã de PNL.

www.obiectivdesuceava.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.