spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
19-ian.-2025

Dai în doctori, dai în fabrici si uzine!

- Advertisement -

Ministerul Sãnãtãtii modificã legislatia pentru protejarea personalului sanitar

DEZBATERE PUBLICÃ Pe site-ul Ministerului Sãnãtãtii a apãrut de curând un proiect de modificare a legislatiei privind protectia personalului sanitar, proiect supus dezbaterii publice. Medicul Gabriela Danis, directorul medical al Spitalului de Urgentã Bârlad, precizeazã cã aceste modificãri sunt binevenite pentru cã poate asa se vor potoli si scandalagii care agreseazã medicii si asistentele care vor sã-i salveze.

În ultimul timp au avut loc unele evenimente reprobabile, în sensul cã au fost agresati angajati din cadrul sistemului medical (medici, asistenti medicali, soferi de autosanitarã, ambulantieri, etc.). Acestia sunt expusi acestor riscuri prin natura atributiilor pe care le îndeplinesc. Fãrã a se prevala de aceste riscuri, ei trebuie sã îsi desfãsoare activitatea la un nivel de profesionalism ridicat, conform cerintelor societãtii actuale. Pentru a i se putea solicita însã acest nivel de performantã, personalului medical din sistemul sanitar trebuie sã i se asigure si conditii optime de muncã, conditii printre care se numãrã si o protectie sporitã, pe mãsura obligatiilor impuse. Atât în actualul cod penal cât si în Legea 286/2009 privind Codul Penal nu sunt prevãzute si sanctionate astfel de fapte sãvârsite împotriva angajatilor din cadrul sistemului medical.

“Foarte bine, sã facã închisoare!”

“Precizãm cã în legislatia privind reforma în domeniul sãnãtãtii, cu modificãrile si completãrile ulterioare, se prevede cã, având în vedere natura profesiei de medic si obligatiile fundamentale ale medicului fatã de pacientul sãu, medicul nu este functionar public. În aceastã ordine de idei nu se pot aplica dispozitiile art. 239 din Codul Penal privind ultrajul. Prin prezentul proiect de act normativ se completeazã cadrul legal penal actual, în sensul introducerii unor sanctiuni mai grave pentru o serie de infractiuni din categoria celor contra vietii, integritãtii corporale si sãnãtãtii, atunci când acestea au ca subiect pasiv medici, asistenti medicali, soferi de autosanitarã, ambulantieri, sau orice altfel de personal din sistemul sanitar, aflat în exercitiul functiunii ori pentru fapte îndeplinite de acestia în exercitiul functiunii. Având un continut similar infractiunii de ultraj, proiectul de act normativ propune anumite pedepse pentru cazurile în care subiectul pasiv al infractiunii este constituit din personal din cadrul sistemului sanitar, care suferã una sau mai multe agresiuni în timpul exercitãrii functiei sau în legãturã cu îndeplinirea atributiilor de serviciu. Este un lucru pozitiv cu care toti suntem de acord”, a precizat medicul Gabriela Danis, director medical al spitalului bârlãdean. Dupã trecerea timpului legal pentru dezbaterea publicã, proiectul de modificare a legii 95/2006, va fi trimis în Parlament si apoi la Presedentie pentru promulgare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.