spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Dacã la Bihor se poate, la Vaslui de ce nu se poate?

- Advertisement -

Dezbatere fãrã concluzii la Bucuresti, pe tema gazelor de sist!

DISCUTII Dezbaterea „Problematica exploatãrii gazelor de sist din perspectiva sigurantei nationale” organizatã de Fundatia pentru Apãrarea Cetãtenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) care a avut loc ieri la Bucuresti s-a terminat …în coadã de peste. Interesant a fost faptul cã reprezentantii judetului Bihor, doi senatori si presedintele CJ Bihor, au arãtat clar cã se poate interzice Chevron-ului sã exploreze si sã exploateze solul foarte simplu: ei au interzis prin hotãrârea CJ Bihor acest lucru, numai la Vaslui, CJ a decis cã se poate! Dacã la Bihor s-a putut, la noi de ce nu? Explicatia o asteptãm de la Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui. Pânã atunci, colegul lui Buzatu din conducerea USL Vaslui, deputatul Florin Ciurariu, pune lucrurile în ordine si cere moratoriu privind exploatarea gazelor de sist. „Am convingerea cã pot fi gãsite si alte metode de exploatare a gazelor de sist, fatã de cele actuale care nu-mi inspirã încredere. Poate vor mai trece 20, 30 sau 50 de ani, nu este nicio problemã, ideea este ca exploatarea sã se facã responsabil, fãrã a distruge mediul înconjurãtor. Pentru mine, nu gazele de sist sunt marele potential al zonei, ci potentialul agricol, de care trebuie sã avem grijã cu totii”, explicã deputatul PNL.

Ieri a avut loc la Palatul Parlamentului, începând cu orele 12.00, dezbaterea „Problematica exploatãrii gazelor de sist din perspectiva sigurantei nationale” organizatã de Fundatia pentru Apãrarea Cetãtenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS). La aceastã dezbatere publicã, pe tema clarã a exploatãrii gazelor de sist au participat invitati din zona politicului, precum si profesori, geologi, ingineri, reprezentanti ai ONG-urilor care apãrã mediul înconjurãtor si luptã împotriva gazelor de sist, printre care amintim „România fãrã ei” reprezentatã de Marina Stefan, Asociatia Vira din care fac parte mai multi bârlãdeni, etc. Din partea Grupului de Initiativã al Societãtii Civile Bârlad – care nu au fost invitati dar au mers pentru a participa, dezbaterea fiind publicã – s-au prezentat gr. (r) Neculai Rotaru cu sotia sa Maricica Rotaru, protopop Vasile Lãiu si ing. Ovidiu Tiron, iar din zona politicului nostru au participat deputatul PSD de Bârlad Adrian Solomon, deputatul PP-DD de Bârlad, Tudor Ciuhodaru, si senatorul PSD de Bârlad Gabriela Cretu. „Discutia a pornit initial linistitã, fiecare prezentând exact ce are de spus, dar pe parcurs a degenerat, spiritele s-au mai încins, fiecare având argumente pentru a-si sustine ideile. Au fost lobbysti – contra celor care se împotrivesc exploatãrii gazelor de ssit. A vorbit prof. Afrodita Iorgulescu, care a vorbit în alocutiunea ei despre ilegalitatea contractelor încheiate cu Chevron, pentru cã ele se bazeazã pe legea petrolului, fiind adãugate ilegal în aceste contracte gazele neconventionale ca cele de sist. A mai luat cuvântul si Remus Cernea, deputat USL, care a spus cã sustine legea de interzicere a exploatãrii gazelor de sist, chiar dacã face parte din USL.

Bihorul luptã contra Chevron

Au mai combãtut exploatarea acestor gaze de sist doi senatori din Bihor, ambii din PNL, si anume Valeriu Boeriu si Cristian Bodea , reprezentanti ai „Ecocivica”, si gr. Neculai Rotaru, care a arãtat ce nenorociri s-au întâmplat în Egipt, Nigeria, Brazilia, provocate de Chevron prin exploatarea prin metoda fracturãrii hidraulice a gazelor de sist. Lobbystii au avut un singur sustinãtor si aume un director, Dãnut Cojocaru, din cadrul ANRM. De remarcat este faptul cã în judetul Bihor, presedintele CJ Bihor, Cornel Popa (prezent si el la dezbaterea de ieri) si Consiliul Judetean au interzis prin hotãrâre aprobatã de toti consilierii exploatarea gazelor de sist în acest judet; spre deosebire de judetul Vaslui, unde CJ Vaslui a acordat pânã acum cinci certificate de urbanism companiei Chevron pentru obtinerea de autorizatii de exploatare a gazelor de sist în perimetre din zonã concesionate de Chevron! Primul lucru subliniat de Popa a fost secretomania cu care s-a tratat acest subiect la nivel national. Licitatia pentru încheierea acordurilor petroliere, precum si ofertele companiilor au fost fãcute „pe sestache”, dupã cum a precizat presedintele CJ Bihor, Guvernul neanuntând administratia judeteanã ori primarii comunelor. Ca sã contureze tabloul acestor exploatãri, presedintele CJ a prezentat un studiu al Parlamentului European care aratã riscurile exploatãrilor gazelor de sist: scoaterea din circuit a unor terenuri, utilizarea a milioane de litri de apã, contaminarea surselor de apã potabilã, riscurile seismice. „As vrea sã subliniez cã metoda de explorare a gazelor de sist nu este mai putin periculoasã decât cea de extragere”, a declarat Popa.

Solomon s-a sucit a treia oarã!

Participantii la dezbatere au rãmas uimiti, stiind cã deputatul Adrian Solomon tocmai ce declarase cã îsi va retrage semnãtura de pe proiectul legislativ initiat de el si alti parlamentari USL, de interzicere a exploatãrii gazelor de sist în România, iar acum anuntând sus si tare cã el sustine acest proiect legislativ! „Deputatul Adrian Solomon a spus cã sustine dezbaterea proiectului de lege la care este unul din initiatori si cã ar trebui ca cei de la FACIAS sã facã o plângere penalã împotriva celor care au semnat aceste acorduri ilegale cu Chevronul. Adicã FACIS trebuie sã sesizeze? Sau ei, politicienii pe care i-am pus sã ne reprezinte interesele noastre? Si cum s-a sucit deputatul nsotru iarãsi? Este sau nu împotrivã? Sustine sau nu guvernul si ce face acest guvern împotrivã bârlãdenilor? Nu mai întelegem nimic”, a spus unul din reprezentantii ONG-urilor prezente la dezbatere.

Ciuhodaru initiazã si el un proiect în CLM Bârlad

„Am aflat azi cu stupoare cã existã un perimetru alocat pentru extragerea gazelor de sist chiar la Bârlad. Compania care opereazã la Vaslui a refuzat participarea la dezbatere. Vom initia un proiect de hotãrâre la CLM Bârlad privind interzicerea gazelor de sist în aceastã zonã iar grupul nostru parlamentar este împotriva asumãrii riscurilor ce decurg din valorificarea acestor gaze. Vreau sã vã spun cã explorarea pe sest de cãtre USL a gazelor de sist aduce doar boalã si distrugere. Nu vom avea gaze de sist ci doar 30 de arginti în buzunarele celor care v-au mintit în campania electoralã”, a spus Tudor Ciuhodaru. Deputatul bârlãdean a remarcat cã la aceastã dezbatere nu a fost prezent niciun reprezentant al Guvernului, de la Ministerul Mediului sau de la Directia Apelor, precum niciun reprezentant al Chevron, chiar dacã au fost invitati.

Concluzia: încã o dezbatere!

Marina Stefan, reprezentanta Organizatiei ecologiste”România Fãrã Ei” (RFE), care a avut amabilitatea sã ne informeze asupra acestor dezbateri a tras concluzia întâlnirii: „Dat fiind faptul cã din salã au lipsit reprezentantii autoritãtii de mediu si apã, precum si cei de la Chevron, discutiile nu s-au încheiat. Cei de la Bihor (senatorii prezenti – n.r.) au cerut anularea licentelor de exploatare acordate Chevron pânã acum, deoarece s-a arãtat clar cã sunt ilegale, amendarea legii petrolului prin faptul cã trebuie sã fie clar specificat cã în ea nu intrã si gazele de sist, promulgarea legii initiatã si de deputatul Adrian Solomon de interzicere a exploatãrii gazelor de sist si instituirea unui moratoriu care va stopa forãrile pânã când se va face un studiu privind impactul metodelor de exploatare a combustibililor neconventionali asupra mediului înconjurãtor. Cred totusi cã ceea ce s-a spus la final de cãtre un inginer specialist, cum cã o solicitare cãtre NASA ar rezolva problema explorãrii solului, nemaifiind necesarã prospectarea acestuia prin metode invazive – cu explozibil -, ar fi una dintre solutii. Însã, asa cum am spus, nefiind nimeni prezent dintre factorii decizionali, am rãmas la stadiul de dezbatere si propuneri de solutii”, a precizat Marina Stefan.

„Sã urmãm exemplul Irlandei si sã impunem moratoriu”

„Salut initiativa celor de la aceastã fundatie privind modul în care au abordat problematica gazelor de sist! Vorbim deja de o problemã care produce vâlvã în judetul Vaslui. Consider cã ar fi avut un mai mare impact dacã la conferintã ar fi venit si reprezentantii Chevron si factorii de decizie de la Mediu, dar nu am vãzut niciunul dintre acestia. Eu, personal, îmi voi sustine colegii în efortul de a schimba legea petrolului, pentru cã aceste concesionãri pentru firma Chevron s-au dat în baza acestei legi, însã s-a gresit în aprecierea modului de concesionare, întrucât gazele de sist nu fac parte din categoria gazelor conventionale. Trebuie sã urmãm exemplul Irlandei, care a impus un moratoriu privind exploatarea gazelor de sist, unde nu se ia acum nicio decizie privind aceste exploatãri. Pentru cã exploatarea a început pe sest, solicit Agentiei de Protectia Mediului si ministerului de resort sã facã o monitorizare atentã, sã se respecte toate documentele de mediu cerute de aceastã situatie” – deputat de Negresti, Florin Ciurariu, presedintele PNL Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.