spot_img
spot_img
0.1 C
Vaslui
12-ian.-2025

Cutremur la APIA şi DSV Suceava: angajaţi cu funcţii de conducere, săltaţi pentru jonglerii cu fonduri europene din subvenţii

- Advertisement -

Aseară, aproape de miezul nopţii, judecătorii de la Tribunalul Suceava au luat decizia de a-i cerceta în libertate sub control judiciar pe consilierul judeţean Ioan Piticari şi pe medicul veterinar Neculai Toma.

În ceea ce-i priveşte pe directorul general al APIA pe România, Dorel Gheorghe Benu, şi pe directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, magistraţii au amânat pronunţarea pentru ziua de astăzi.

Trebuie spus că decizia în ceea ce-i priveşte pe cei patru nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava, atât de suspecţi, cât şi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Deranj mare la două dintre cele mai importante instituţii din Suceava, Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Mai mulţi funcţionari, dar şi medici veterinari au fost chemaţi sau aduşi cu mascaţii la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, fiind suspectaţi că fac parte dintr-o grupare care încasa subvenţii ilegale prin înfiinţarea unor exploataţii agricole fictive.

Nebunia a început la primele ore ale dimineţii, când anchetatorii au descins în mai multe locaţii, 15 din judeţul Suceava şi cinci din Bucureşti, şi au efectuat percheziții amănunțite, de unde au plecat atât cu documente prin care speră să susţină acuzaţiile împotriva persoanelor suspectate de corupţie, cât şi cu o parte dintre suspecţi.

Prejudiciul estimat din acest dosar se ridică la circa cinci milioane de lei, dar nu este exclus ca valoarea să crească în urma finalizării anchetei.

Ieri, la primele ore, sediul APIA Suceava era o adevărată fortăreaţă, în care trupele speciale ale Poliţiei şi Jandarmeriei făceau regula, fără a permite celor care nu aveau legătură cu activitatea instituţiei să pătrundă în interior.

Eugen Mogoş, directorul APIA Suceava, părea destul de relaxat în momentul sosirii la serviciu.

„Nu ştiu ce este cu aceste percheziţii, nu am fost informat, ştiu doar că este DNA-ul în instituţie. Sper să se lămurească lucrurile rapid pentru că ar fi păcat să-şi pună amprenta această situaţie asupra unei instituţii care chiar îşi face treaba”, a declarat Eugen Mogoş la primele ore ale dimineţii de ieri.

Directorul APIA Suceava nu a suspectat nici o neregulă

Venit după o recentă înmormântare în familie, directorul APIA Suceava a declarat că nu ştie foarte multe amănunte despre ancheta DNA. „Niciodată nu am suspectat-o pe Delia Moldoveanu, directorul adjunct al instituţiei, şi nici pe alţi colegi. Tot ceea ce-mi spuneţi este o noutate”, a menţionat Eugen Mogoş.

Chiar dacă dimineaţă era destul de optimist, ieri după-amiază directorul APIA Suceava a fost adus sub escortă, pentru audieri, la sediul DNA Suceava.

Alături de el se aflau şi alte angajate ale instituţiei, printre care directorul adjunct Delia Moldoveanu, dar şi Nicoleta Cheler, Lya Chiriac sau Ionela Melania Blănariu.

Dacă la sediul DNA Suceava, angajaţii APIA Suceava au fost la distanţă de reporteri, ieri dimineaţă, când au venit însoţiţi de anchetatori la instituţia unde lucrează, cei mai mulţi dintre ei au fost evazivi.

Directorul adjunct Delia Moldoveanu s-a mărginit să spună doar că nu este acuzată de nimic, deşi toate informaţiile o dădeau drept unul din capii acestei reţele. În schimb, Lya Chiriac a declarat că nu ştie de ce oamenii legii au venit după ea şi „cred că aceştia nu au nimic cu mine”.

Ambele persoane au fost aduse ieri după-amiază pentru audieri la sediul DNA Suceava, alături de alte colege din cadrul APIA Suceava.

Consilierul judeţean Ioan Piticari, reţinut pentru 24 de ore

Una dintre primele persoane care a ajuns la sediul DNA Suceava a fost consilierul judeţean PNL Ioan Piticari, preşedintele Asociaţiei „Piatra Şoimului” din Câmpulung Moldovenesc.

„În perioada 2010-2013, funcţionari publici de la APIA Suceava au gestionat defectuos dosare de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă de teren, pentru cunoştinţe sau persoane cu funcţii politice, fiind aprobate nejustificat cereri pentru entităţile economice administrate şi reprezentate de aceştia din urmă, respectiv Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului (campaniile 2010, 2011 şi 2012), întreprinderea familială (I.F) Piticari Ioan (campaniile 2010, 2011 şi 2012), Asociaţia Crescătorilor de Animale Horodnic (campania 2013). Astfel, s-a reţinut faptul că, printre alţii, reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului şi I.F. Piticari Ioan, au solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri europene şi de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013, pentru care au întocmit, semnat şi depus la APIA Centrul Judeţean Suceava documente cu date nereale, beneficiind de susţinerea unor funcţionari ai instituţiei menţionate, care au acordat aceste subvenţii cu încălcarea legii, cuantumul sumelor plătite ilegal fiind în acest caz de 1.126.227,24 lei. Pentru campaniile agricole 2010-2012, Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului nu deţinea, după data de 31.08.2010, în mod legal, suprafaţa de teren pentru care solicitase sprijin pe suprafaţă“, au arătat procurorii DNA.

După două ore de audieri, Ioan Piticari a ieşit cu cătuşe pe mâini, pe numele său fiind emisă o ordonanţă de reţinere pentru o perioadă de 24 de ore.

„Nu sunt vinovat, nu ştiu de ce m-au luat”, au fost cuvintele lui Piticari.

Avocata Anca Popovici, cercetată în libertate

Lista persoanelor chemate la audieri o cuprinde şi pe avocata Anca Popovici. Aceasta a intrat în primul foc al anchetei, dar la final a ieşit destul de zâmbitoare. Avea şi motive pentru a fi destinsă: procurorii DNA Suceava au decis să o cerceteze în libertate. Anca Popovici, care este fiică de preot şi a fost căsătorită cu un preot, va fi cercetată în acest dosar pentru instigare la abuz în serviciu după ce a fost în relaţie cu funcţionari publici care sunt suspectaţi de fapte de corupţie.

Potrivit unor surse, avocata din Baroul Suceava este o prietenă foarte bună a Deliei Moldoveanu, cea pe care anchetatorii o consideră pionul forte al întregului lanţ de ilegalităţi.

Medicul veterinar Neculai Toma, reţinut, Lucian Ciobanu, şef de birou la DSV Suceava, în libertate

La audieri au ajuns şi doi medici veterinari implicaţi în acest mecanism al fraudei. Neculai Toma, medic veterinar la Horodnic de Jos şi Horodnic de Sus, suspectat că a înfiinţat zeci de exploataţii fictive încasând subvenţii importante, a intrat şi a ieşit de la audieri la fel de tăcut. A intrat în sediul DNA Suceava cu un aer posomorât şi a ieşit cu cătuşele pe mâini şi 24 de ore de reţinere. Este acuzat de înşelăciune, fals şi instigare la fals.

Mai mult noroc a avut unul dintre şefii de la DSV Suceava. Este vorba de medicul veterinar Lucian Ciobanu, şeful Biroului de Identificare şi Înregistrare a Animalelor. Acesta este acuzat că l-ar fi sprijinit pe Neculai Toma în activitatea sa infracţională. Anchetatorii au decis să-l cerceteze în libertate pe Lucian Ciobanu.

Delia Moldoveanu, colecte de la angajaţii APIA Suceava pentru a beneficia de sprijin de la Bucureşti

Delia Moldoveanu, unul din principalii pioni în această afacere care priveşte fraudarea fondurilor europene, a fost reţinută aseară pentru o perioadă de 24 de ore.

Directorul executiv adjunct al APIA Suceava este acuzat de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, fraudarea gravă a fondurilor europene, dar şi de infracţiunea de dare de mită, constând în aceea că, periodic, făcea colecte în rândul angajaţilor instituţiei, iar cu aceste plocoane mergea la Bucureşti, la sediul central al APIA, unde cotiza pentru a avea parte de protecţie.

Plocoanele se făceau inclusiv din banii sindicatului, cu ajutorul cărora se cumpărau produse alimentare şi tradiţionale specifice Bucovinei care erau oferite directorilor de la Bucureşti, în scopul asigurării protecţiei în cazul desfăşurării unor activităţi de control.

Directorul APIA Suceava şi trei dintre funcţionare, lăsaţi să plece acasă

Mai puţin abătut a ieşit de la audieri directorul APIA Suceava, Eugen Mogoş, care va fi cercetat în libertate. Acesta a continuat să susţină nevinovăţia sa şi a colegilor săi, precizând că totul se va lămuri în scurt timp. Chiar dacă aseară a plecat acasă fără nici un fel de restricţie, nu este exclus ca împotriva lui să fie luate o serie de măsuri.

Tot în libertate, cel puţin deocamdată, vor fi cercetate alte trei funcţionare din cadrul APIA Suceava. Este vorba de Lya Chiriac, Nicoleta Cheler şi Ionela Melania Blănariu.

Cum acţiona reţeaua

Procurorii DNA Suceava au explicat şi modalitatea în care erau fraudate fondurile obţinute de la Uniunea Europeană.

„Pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele a diverşi fermieri, le-au înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic (PNDC), conform OUG 125*/2006, Ordinul MADR 920/2013. Pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate au fost modificate de respectivii doctori veterinari, în Baza Naţională de Date a ANSVSA – SNIIA, data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploataţii virtuale”, se arată în comunicatul DNA Suceava.

În cursul anului 2013, au fost solicitate şi acordate subvenţii cu încălcarea legii şi s-au obţinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene într-un număr de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar unor exploataţii agricole, asociaţii zootehnice şi întreprinderi familiale cu acest domeniu de activitate, precum şi unor parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava, ce nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice (în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013 un număr de 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava).

„În aceste condiţii, angajaţii APIA Suceava au acceptat ca cererile de acordare a subvenţiei să fie depuse şi semnate în locul fermierilor de doctorii veterinari, nu au solicitat ca la dosar să fie ataşate documentele prevăzute de normele APIA, nu au verificat îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi nu au efectuat verificarea corectă a dosarelor conform obligaţiilor legale ce le revin (OUG 125*/2006), pentru a constata că titularii acestor exploatații nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate, fapt ce ar fi condus la neacceptarea cererilor şi neacordarea subvenţiilor solicitate. Aceasta, în condiţiile în care activitatea infracţională a acestor medici veterinari concesionari a fost protejată de conducerea DSVSA Suceava, prin neluarea măsurilor de verificare şi control cu privire la numeroasele sesizări formulate şi depuse pe parcursul anului 2013 la această instituţie. În astfel de împrejurări au fost depuse 239 cereri de subvenţii în domeniul zootehnic. Pentru o parte din aceste dosare, aprobarea cererilor a fost stopată ca urmare a verificărilor iniţiate şi solicitate de DNA ST Suceava şi nu ca urmare a constatărilor proprii ale angajaţilor APIA CJ Suceava.

Totodată, aceiaşi funcţionari publici de la APIA CJ Suceava au gestionat defectuos dosare de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă de teren, pentru cunoştinţe sau persoane cu funcţii politice, fiind aprobate cereri pentru entităţile economice administrate şi reprezentate de aceştia din urmă. Astfel, pe baza unor documente conţinând date nereale, reprezentanţii acestor asociaţii au solicitat şi au obţinut, pe nedrept, fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013”, se mai arată în comunicatul DNA Suceava.

Reprezentanţii APIA au încercat să ascundă şiretlicurile

Procurorii DNA Suceava spun că angajaţii de la APIA au încercat să ascundă potlogăriile după ce au aflat că s-a demarat o anchetă cu privire la subvenţiile din fonduri europene.

„Având în vedere cercetările efectuate de DNA ST Suceava începând cu luna decembrie 2013, reprezentanți ai APIA Suceava şi APIA nivel central au făcut o serie de demersuri astfel încât să facă dificile acţiunile de control ale persoanelor/instituţiilor abilitate ori au încercat să transfere responsabilitatea pentru prejudiciu, exclusiv în sarcina solicitanţilor subvenţiilor. De asemenea, în acelaşi context, medicii veterinari concesionari au falsificat documente pentru a induce în eroare echipele de control, i-au instigat pe fermieri la mărturie mincinoasă referitor la faptul că au deţinut animalele pentru care au fost depuse cereri de subvenţie, dar că între timp le-au tăiat şi consumat”, se menţionează în comunicatul DNA Suceava.

Procurorii derulează verificări pentru comiterea mai multor infracţiuni, respectiv: acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial; înşelăciune; dare de mită; luare de mită; spălare de bani şi folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Documentarea acestui caz a fost posibilă cu ajutorul angajaţilor de la Serviciul Român de Informaţii Suceava, precum şi al Serviciilor Anticorupţie din judeţele Suceava şi Botoşani. De asemenea, un sprijin la percheziţiile de ieri a venit şi din partea structurilor de Poliţie şi Jandarmerie.

Fostul primar din Câmpulung Moldovenesc Gabriel Şerban, printre suspecţi

Printre persoanele cercetate în acest dosar se numără şi Gabriel Constantin Şerban, fostul primar din Câmpulung Moldovenesc în perioada 2004-2012.

El este acuzat că l-a sprijinit în activitatea infracţională pe Ioan Piticari, şeful Asociaţiei de creştere a animalelor. Aseară, înainte de închiderea ediţiei, Gabriel Şerban a fost lăsat să plece şi el acasă, cercetările continuând cu fostul edil în stare de libertate.

Acesta s-a declarat nevinovat şi a precizat că are calitatea de suspect în acest dosar, iar prezenţa sa la DNA este normală pentru că în perioada în care s-au comis presupusele infracţiuni deţinea funcţia de primar.

Dorel Benu, directorul general al APIA pe România, adus la Suceava la finalul zilei

În afară de lotul APIA Suceava, la audieri în faţa procurorilor DNA au ajuns aseară târziu şi mai mulţi funcţionari din cadrul structurii centrale a APIA. Printre aceştia se numără şi Dorel Benu, directorul general al instituţiei, care este bănuit că a protejat gruparea care încălca legea în domeniul exploataţiilor agricole şi subvenţiilor în judeţul Suceava.

Alături de directorul general Benu, la sediul DNA Suceava au ajuns alţi patru funcţionari din structura centrală a APIA. În urma audierilor, procurorii urmau să ia o decizie în ceea ce priveşte modalitatea în care îi vor cerceta.

Parohiile şi mănăstirile din Bucovina, suspectate şi acestea de fraude cu bani din subvenţii

Tăvălugul s-a pornit după ce mai multe asociaţii de fermieri au sesizat că o treime din fondurile alocate la nivel naţional pentru subvenţii pentru parohii şi mănăstiri au ajuns în judeţul Suceava. Parohiile din Bucovina au primit 1,85 milioane de euro din total de 4,9 milioane de euro achitaţi de APIA în ultimii trei ani la nivel naţional. Cea mai mare sumă, 150.000 de euro, a încasat-o Mănăstirea Putna, în timp ce Mănăstirea Voroneţ a primit subvenţii de 10.799 de euro. În cazul parohiilor, cea mai mare sumă a fost încasată de Şaru Dornei, 33.000 de euro, Frumosu, 26.000 de euro şi Ciocăneşti, 23.000 de euro.

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2014-06-05/UPDATE-Cutremur-la-APIA-si-DSV-Suceava-angajati-cu-functii-de-conducere-saltati-pentru-jonglerii-cu-fonduri-europene-din-subventii#ixzz33ptR1cvw

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.