spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Cutremur cu epicentrul la 36 de kilometri de Vaslui!

- Advertisement -

Mãrmureanu atrage atentia asupra pericolului exploatãrii gazelor de sist!

RARITATE Pentru prima datã dupã 60 de ani, a fost avut loc un cutremur în zona Drãguseni, jud. Iasi, la doar câtiva kilometri de orasul Negresti. Acesta a fost de micã intensitate, de doar 2,5 grade Richter. Acest fapt ar putea fi legat de faptul cã au început prospectiunile firmei Chevron pentru exploatarea gazelor de sist din zona Vaslui. „Încã de când s-a aflat de primele intentii, de valorificare a gazelor prin metoda fractionãrii hidraulice a sisturilor, mi-am exprimat rezerva cu privire la efectele posibile, din punct de vedere seismic, pe care aceste lucrãri le presupun. Sper ca factorii de decizie sã fie constienti în acordarea de astfel de licente de exploatare, în special în ceea ce priveste aceastã metodã, pentru a nu ajunge în situatia Angliei, care, într-o zonã stabilã din punct de vedere seismic, au fost raportate zeci de cutremure, datoritã exploatãrii gazelor de sist”, ne-a declarat Gheorghe Mãrmureanu, directorul Institutului National de Fizicã a Pãmântului (INFP).

CUTREMURE În noaptea de miercuri spre joi, la ora 01.59, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 2,5 grade Richter, la o adâncime de 11 km, în zona Vaslui – Iasi. Cele mai apropiate localitãti de epicentru au fost Iasi (27 km), Vaslui (36 km), Roman (43 km), Târgu Frumos (49 km), Bacãu (62 km). Un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter, s-a produs, în noaptea aceeasi nopate, în zona Vrancea. Potrivit datelor publicate de Institutul National pentru Fizica Pãmântului, în urma acestor cutremure, dat fiind magnitudinea micã, nefiind înregistrate pagube materiale. Conform datelor furnizate de INFP, ultimul cutremur care a avut ca epicentru zona Iasi a fost în anii 1950, având magnitudine 5,2 pe scara Richter. Practic, aceste cutremure au loc datoritã faliei care strãbate Moldova în zona Bacãu – Iasi, aceeasi falie care a permis acumularea gazelor în sisturile argiloase. Directorul INFP, prof. Gheorghe Mãrmureanu este de pãrere cã: „Aceste cutremure, atât cele din zona Vrancei, cât si din zona Iasi nu sunt preambulul unor miscãri tectonice de mare intensitate. Populatia trebuie sã fie linistitã în aceastã privintã, cu atât mai mult cu cât centrul de greutate al cutremurelor de mare magnitudine este, în acest moment, în zona oceanului – Indian – Australia, cutremure care nu vor fi simtite si nu vor avea nici un efect în tara noastrã. Este însã posibil ca, în perioada urmãtoare, sã mai fie cutremure de micã intensitate, în special în zona Vrancea, manifestãri seismice absolut normale. În ceea ce priveste cutremurele de azi noapte, din zona Iasi si din zona Vrancei, acestea sunt absolut obisnuite, din punctul nostru de vedere, de multe ori ele nu sunt sesizate de oameni, ci doar de seismografe”.

Exploatarea gazelor de sist va genera cutremure!

Deja, pentru judetul Vaslui, a fost aprobatã prospectiunea în vederea valorificãrii gazelor de sist în mai multe perimetre, vizate fiind zona Bârlad, acolo unde societatea civilã s-a manifestat initial împotriva acestei exploatãri, si în zona Bãcesti, chiar pe falia care desparte Moldova în douã, exploatare care, dacã s-ar realiza, ar putea duce la cutremure dese, chiar de mare intensitate, dat fiind metoda folositã, cea a fractionãrii hidraulice. „Încã de când s-a aflat de primele intentii, de valorificare a gazelor prin metoda fractionãrii hidraulice a sisturilor, mi-am exprimat rezerva cu privire la efectele posibile, din punct de vedere seismic, pe care aceste lucrãri le presupun. Sper ca factorii de decizie sã fie constienti în acordarea de astfel de licente de exploatare, în special în ceea ce priveste aceastã metodã, pentru a nu ajunge în situatia Angliei, care, într-o zonã stabilã din punct de vedere seismic, au fost raportate zeci de cutremure, datoritã exploatãrii gazelor de sist”, ne-a declarat Gheorghe Mãrmureanu, directorul ANFP. Dat fiind cã, deja, în ciuda tuturor promisiunilor fãcute de USL, pentru zona Bãcesti deja s-a dat acordul de mediu pentru explorarea gazelor de sist este de asteptat ca vasluienii sã obisnuiascã cu astfel de cutremure, chiar de intensitate mai mare, într-o zonã relativ calmã din punct de vedere seismicã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.