spot_img
spot_img
6.7 C
Vaslui
28-ian.-2025

Curtea Supremã a decis: plicul cu “atentia” la medic, interzis!

- Advertisement -

DECIZIE…Medicii sunt considerati functionari publici, iar Înalta Curte de Casatie si Justitie a luat o decizie, potrivit cãreia doctorii din sistemul public de sãnãtate nu au voie sã primeascã plãti suplimentare sau donatii din partea pacientilor. În plus, ÎCCJ a corelat luarea de mitã cu darea de mitã, asadar si pacientii trebuie sã fie atenti pentru cã si ei pot avea dosare penale în urma micilor atentii date medicilor.

Înalta Curte de Casatie si Justitie a decis cã nicio persoanã nu mai trebuie sã vinã cu vreo atentie la medicii care lucreaza în sistemul de stat, în urma unui caz în care un medic, acuzat cã a luat spagã, a arãtat cã mita primitã este de fapt o donatie, fãcând trimitere la un articol de lege privind faptul cã medicii pot primi donatii. În plus, ÎCCJ a corelat luarea de mitã cu darea de mitã, asadar pacientii trebuie sã fie atenti pentru cã si ei pot avea dosare penale în urma micilor atentii date medicilor. Infractiunea de luare de mitã se pedepseste cu pânã la 10 ani de închisoare.

Ce prevede decizia Curtii Supreme ?

Hotãrârea a fost pronuntatã pe 4 iunie 2015 si a fost publicatã în Monitorul Oficial pe 5 august, data de la care a devenit obligatorie. „Fapta medicului angajat cu contract de muncã într-o unitate spitaliceascã din sistemul public de sãnãtate, care are calitatea de functionar public, în acceptiunea dispozitiilor art. 175 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul penal, de a primi plãti suplimentare sau donatii de la pacienti, în conditiile art. 34 alin. 2 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege, având ca urmare incidenta dispozitiilor art. 21 alin. 1 teza I-a din C. pen”, se aratã în decizia pronuntatã de Înalta Curte.

Medicii vasluieni, nemultumiti de statutul de functionar public

Decizia ÎCCJ a fost luatã în cazul unui medic militar din Bucuresti, acuzat de luare de mitã, însã a devenit obligatorie pentru toate instantele din tarã, începând din aceastã sãptãmânã. Reactia medicilor nu a întârziat sã aparã, acestia declarându-se nemultumiti cã au statutul de functionari publici. “Care e diferenta între un medic care lucreazã într-un spital privat si care are serviciile medicale decontate integral de cãtre Casã si un medic care lucreazã într-un spital de stat ? Veti vedea cã în 3-4 ani spitalele din Vaslui vor rãmâne fãrã medici. Nu e posibil ca un medic rezident sã câstige doar 1000 de lei pe lunã, tot atât cât câstigã un brutar sau un tâmplar, cu tot respectul pentru meseriile respective. Toti vor pleca în strãinãtate unde sunt apreciati la adevãrata lor valoare”, ne-a declarat un medic de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.